De spartanske hyttene blir stadig mer populære!

Heiberghytta Grautheller har opplevd en rekordvekst i turgåere som ønsker å oppleve det spartanske og idylliske hyttelivet som du får her.
Heiberghytta Grautheller har opplevd en rekordvekst i turgåere som ønsker å oppleve det spartanske og idylliske hyttelivet som du får her. Foto: John Petter Nordbø

Vi kaller dem sjarmbomber – de enkle, små og spartanske turisthyttene med særpreg. Stadig flere oppdager disse og det er ingen tvil om at populæriteten er i ferd med å ta av. 

Kanskje er det den store kontrasten til hverdagslivet som tiltrekker stadig flere besøkende til denne typen hytter. En kontrast som er med å skape en balanse i livet. Kanskje det er den fantastiske veien dit, i pakt med naturen som gir en total avkobling? Eller kanskje det er luksusen med å få denne hytta helt for deg selv som tiltrekker noen? Andre har gjerne oppdaget at det slett ikke er nødvendig å eie for å kjenne på følelsen av å ha sin egen hytte. At man like gjerne kan leie istendefor å eie? 

– Hyttelivet dreier seg for mange om et rikt liv med enkle midler, der de essensielle tingene er viktigst. Det gjør kanskje at vi kommer nærmere oss selv? Den stillheten man blir møtt med når man besøker denne type hytter gjør at alt går litt saktere og at både tanker og nærheten til dem vi er sammen med på tur med blir sterkere, forteller Kaja Raa Storaker som er daglig leder ved Tursenteret til Stavanger Turistforening.

Dobling i antall besøkende

Uansett årsak viser besøksstatistikken at de enkle, spartanske og sjarmerende hyttene blir stadig mer besøkt. Heiberghytta Grautheller i Sirdal har hatt over en dobling av besøkende sommersesongen 2020 mot sommersesongen 2019. Hytta gikk fra å ha 77 overnattingsgjester sommersesongen 2019 til hele 159 gjester sommersesongen 2020. Også Fjøløy, en perle langs kysten av Rennesøy, har hatt god vekst i besøkstall, fra 296 besøkende sommersesongen 2019 til 368 besøkende i sommersesongen 2020. Og selv om Skåpet er utrolig populær i vårt område, så ser vi at mange har fått øynene opp for Gamle Skåpet som ligger en liten kilometer lenger oppi bakken fra nye Skåpet. Den koselige lille utleiehytta har hatt hele 288 overnattingsgjester i sommer mot 169 sommeren 2019.  I tillegg har også idylliske Flørlistølen i bygda Flørli i Lysefjorden hatt besøksvekst sommersesongen.

– Heiberghytta er blitt en av de store favorittene

Hver mandag så får Tursenteret nøkler i retur fra dem som har besøkt utleiehyttene, og det spares ikke på komplimentene etter oppholdet på hyttene.

– Vårt inntrykk er at de besøkende er superfornøyde når de kommer og leverer nøkkelen til oss. Vi spør alltid om hvordan oppholdet har vært og de som var på Heiberghytta Grautheller sist fortalte oss at oppholdet hadde vært helt magisk og at hytta har seilt opp som deres store favoritt, forteller Kaja.

Søk din indre ro og besøk hyttene med sjarm du også

Stavanger Turistforening har flere hytter som byr opp til en kontrast fra hverdagen. Alle disse hyttene er uteleiehytter, noe som betyr at du leie hele hytta for deg selv. Her er noen av våre sjarmbomber:

Heiberghytta Grautheller

Selve definiasjonen på tradisjonell hyttekos langt fra hverdagen. Skituren inn vinterstid fra Ådneram er 18 lettgåtte kilometer, og er en fin oppladning til kos foran ovnen og en bedre middag laget på gassblusset. Med utsikt over Grauthellervatnet kan du sitte utenfor og nyte fjellufta sammen med dine kjære.  Hytta ble tidligere brukt av tjenere under jakt i Njardarheim, og ble bygget av Thorvald Heiberg. Standarden er enkel og sjarmerende, helt uten forsyrrelser fra omverden.

Flørlistølen

Den vesle DNT-hytta ligger usjenert til i furuskogen ca. 1 km ovenfor Flørli-bygda. Her kan du virkelig finne roen og stillheten. Flørlitrappene er verdens lengste tretrapp, og et "must" å oppleve når du ferierer på stølen. Ta gjerne turen opp de 4444 trappetrinnene og nyt en praktfull utsikt over Lysefjorden. Hvis du ønsker flere eventyr videre fra Flørlistølen kan du fortsette turen til Skåpet, Blåfjellenden eller Langavatn. Mulighetene for et skikkelig Lysefjorden-eventyr er nærmest uendelige. 

Gamle Skåpet

Dette er en liten hytteperle som ligger helt for seg selv. Den er nok litt glemt av mange, og havner i skyggen av superpopulære Skåpet, som ligger en liten kilometer unna. Men i kontrast til travle Skåpet så er dette en enklere hytte full av sjarm og idyll i praktfull natur. Området rundt er ideelt for fotturer og har masse blåbær om sommeren. Den enkle hytta ble bygget i 1917.

Fjøløy

Det er noe eget å være tett på naturkreftene i havgapet. På Fjøløy kjenner du lukta av hav. Her kan dere sitte i hytteveggen mens sola går ned i det blå oseanet. Hytta ligger høyt og fritt, med enorm havutsikt. På dager med dårlig vær, sitter dere inne i hytta, fyrer i ovnen og hører vinden hyle utenfor. Den vesle øya er et gammel fort, og det er en rekke muligheter for småturer i området. Fra kjøkkenvinduet kan du nyte den spektakulære utsikten mens du disker opp med en romantisk middag.

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 11. februar 2021