Seks flotte turtips på Strandalandet

Herlig turstemning ved Gåsavatnet i Strand.
Herlig turstemning ved Gåsavatnet i Strand. Foto: John Petter Nordbø

Benytt sjansen til å oppleve et ordentlig tureldorado på Ryfylke-siden av tunnelen. Her får du seks tips til lett tilgjengelige turer som du kan oppleve nå!

Alle som bor på Strandalandet er bortskjemt med utsøkte turmuligheter i lokale fjell, bare et steinkast eller to unna der folk bor. I de ytre delene av Ryfylke er det nærmest uendelige muligheter for å oppleve høye topper, trange daler, langstrakte vidder, friske fjellvann og idylliske skoger. I tillegg er Strand, Forsand og Hjelmeland svært godt tilrettelagt for et enkelt friluftsliv. Vi har plukket ut seks fine turtips som er tilgjengelige til fots på denne tiden av året. Det kan være smart å ha med brodder i sekken, for det kan være isete parti og litt snø på deler av turstiene. 

Opplev Gåsavatnet og Rogalands største naturreservat

Sør-Vestlandets største sammenhengende furuskog er et ypperlig turmål for små og store skogsekspedisjoner. Her kan du variere mellom en kilometer lang rusletur for hele familien, eller flere dagers vandring mellom trange gjel, skogdekte hauger og idylliske tjern. Hesten naturreservat er nylig utvidet gjennom frivillig skogvern, og kan by på naturopplevelser i særklasse for de som vet å legge merke til naturens mange fasetter. Husk å lese vernereglene, og ta hensyn til den skjøre naturen. Dette området har en rekke innfallsporter. Et godt alternativ er å gå til Hesten fra parkeringsplassen i Botsheia på Riksveg 13. Et annet godt alternativ er å gå inn fra Lerang eller Erlandsdalen/Kvalvåg.

Trykk her for lenke til parkering

Bålkos ved Gåsavatnet i Strand.
Bålkos ved Gåsavatnet i Strand. Foto: Ronny Bugtene

Nyt utsiktspunktet Ådnahove i Nordmarka

Turen inn til Ådnahove er en koselig tur gjennom skogen, som passer for de fleste, også for små barn. Området består av mange stier hvor alle ender opp på den samme fantastiske utsiktsplassen, Ådnahove. Her finner man en koselig gapahuk, benk og bålplass. Ved Ådnahove kan dere virkelig nyte utsikten over Ryfylkebassenger og skimte øyer som Fogn, Rossøya, Talgje og Rennesøy. 

Vi anbefaler å følge stien til høyre ca. 100 meter fra parkeingsplassen og holde til høyre. Da får dere en flott rundtur. Etter en halvtime kan dere skrive dere inn i boken og følge skiltene videre til Ådnahove.

For å komme til parkeringsplassen hvor du starter turen, så kjører du til Tau sentrum forbi Tau skole som ligger på høyresiden. Når du kommer til rundkjøringen hvor kjøpesenteret R13 ligger på venstre side, kjører du rett fram i rundkjøringen og følger veien videre. Etter  2, 7 km får du Ivar gjenvinningsstasjon til høyre og 450 meter senere får du en parkeringsplass til venstre merket Tøjevågen Parkering. 

Ved Ådnahove kan du nyte en god rast og den fantastiske utsikten.
Ved Ådnahove kan du nyte en god rast og den fantastiske utsikten. Foto: Visit Ryfylke

Kjenn på hjertepulsen av Tau

Hjertet av Tau kan oppleves gjennom en merket tur kalt, Hjerterunden. Hjerterunden byr på bølgeskvulp og frisk sjøluft, kulturhistorie og vakker natur. Utgangspunktet for turen er Mølleparken, nærmeste nabo til det godt synlige landemerket Tou Mølle. Fra Mølleparken går turen til Tau båthavn og videre sørover langs sjøpromenaden Erikssanden, hvor
det hevdes at Erik Blodøks skal være gravlagt. I det hele tatt er Tau full av minner fra gammel tid, så bruk øynene godt når du går Hjerterunden. Fra Strandastøa følger du veien oppover mot Strand kirke. Nyt den flotte utsikten mot Stavanger og sørlige Ryfylke før du fortsetter mot Breidablikk og ned til det frodige jordbruksområdet Monane. Med Bjørheimsvatnet på venstre side følger du Rv13 frem til merket skogssti langs elva Loen, en yndet badeplass om sommeren. Videre gjennom boligområdet ned til sti ved Krossvatnet. Til sist ender du opp i Mølleparken, ett imponerende dugnadsprosjekt og Taus store stolthet. Det er også merkede hjerterunder på Jørpeland, Forsand

Kjenn pulsen senke seg med en herlig pause på brygga ved Krossvatnet som ligger ved Mølleparken på Tau.
Kjenn pulsen senke seg med en herlig pause på brygga ved Krossvatnet som ligger ved Mølleparken på Tau. Foto: Tone Margrethe Sand

Utforsk friluftsområdet på Jørpelandsholmen

Ønsker du å utforske en godt tilrettelagt tursti som har fasiliteter for hele familien? Da er Jørpelandsholmen verdt et besøk. Holmen har blitt et populært aktivtetsområde for både store og små turglade mennesker fra både den ene og den andre siden av Ryfast. Rundt øya er det en universelt utformet tursti på ca. 2,1 km. Her er det blant annet HC-toalett, gapahuk, flotte strender og 12 hulls frisbeegolf. Fra Jørpelandsholmen kan en se over til Klungholmen og kunstverket Solspeilet, som er laget av den norske kunstneren Stian H. Skjæveland. Solspeilet ligner en egyptisk pyramide og er 8 meter høyt og rager 14 moh. Jørpelandsholmen finner du rett utenfor Jørpeland sentrum, over brua som går fra Scana-området.

En fantastisk morgen på Jørpelandsholmen fanget på kameralinsen.
En fantastisk morgen på Jørpelandsholmen fanget på kameralinsen. Foto: Wenche Bjørnsen

La dere fortrylle av eventyr og troll i Årdal

Har du barn i familien så er et besøk i den forektige eventyrskogen i Årdal en opplevelse! Skogen er fylt med kjente skikkelser fra store eventyr, som møter dere på veien gjennom skogen. Håndlagede skilt viser vei forbi både "De tre bukkene bruse" og "Kjerringa med nasen i stubben". Ta med godt med niste, og bruk god tid på oppdagelsferden gjennom denne eventyrlige skogen. Eventyrskogen ligger et stykke ovenfor bensinstasjonen og handelslaget i Årdal. Du tar til høyre rett etter brua i Årdal, herifra er det skiltet til parkeringen.

En tur i Eventyrskogen i Årdal er virkelig spennende for både liten og stor!
En tur i Eventyrskogen i Årdal er virkelig spennende for både liten og stor! Foto: Eldfinn Austigard

Få orkesterplass til hele Hjelmelandsvågen på Hjelmen

Den karakteristiske toppen i Hjelmeland er formet som en hjelm og har gitt navn til kommunen. Dette er en flott topptur som ender på topppunktet som ligger 206 moh. Utsikten er likevel best rundt kanten på grunn av den rike vegetasjonen som stenger. Her får du en unik utsikt til hele Hjelmelandsvågen, fjorden og øyene utenfor. Her er det også bygget en utescene med bord og benker. Hjelmen ligger i utmarka til prestegården og er en liten naturperle. Stien opp til toppen går gjennom beitemark og einerbakker. På denne tiden av året er det enkelte partier av stien som har is, så brodder er lurt å ha med seg hvis du skal utforske denne turen. For å komme til stien går du forbi bedeshuset i Hjelmeland og gjennom boligfelt til første infotavle. Det går en asfaltert bratt bakke opp til beitemarka. Turen er merket, er 2 km. og tar ca. 1 time. Det er også merket en sti bratt ned på vestsiden, slik at du kan få fin rundtur. Ta gjerne en liten avstikker bort i eikeskogen i den østvendte lia mot Steinslandsvatnet, det er en opplevelse.

Nydelig utsikt fra toppturen til Hjelmen i Hjelmeland.
Nydelig utsikt fra toppturen til Hjelmen i Hjelmeland. Foto: Odd Inge Worsøe

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 27. januar 2021