Aktivitetstips til Kom deg ut-dagen!

Alt håp er ute og med Kom deg ut-dagen oppfordrer vi alle til å ta naturen i bruk til å lage en festdag fylt av håp og glede sammen med dine nærmeste. Her får dere noen kjekke tips til hva dere kan fylle dagen med!

TIPS 1

Samle naturskatter i en eggekartong

En kjempekjekk aktitivetet som tar med barna i forberedelsene av selve turen dere skal ut på. Finn en tom eggekartong og klipp til et ark som passer inni lokket på kartongen. La barna få bruke kreativiteten og tegne skatter som de har lyst å jakte etter ute på tur. Med litt fargelegging og skrivetrening er alt klart til skattejakt. Vi kan love dere engasjerte barn på veien!

TIPS 2

Prøv vår nye Naturbingo, del den med oss og vinn premier

Stavanger Turistforeing har laget tre nye utgaver av naturbingo. En for tur langs kysten, en for tur i snøen og en for tur på barmark/i skogen. Kryss av for alt det som dere klarer å finne på turen og send oss, eller ditt lokale turlag, et bilde av din turbingo på melding via Facebook-siden deres. Da er dere med i trekningen av fine premier. Både Dalane TurlagSandnes TurlagJæren TurlagSuldal TurlagStrand og Forsand TurlagHjelmeland Turlag og Rennesøy og Finnøy Turlag gleder seg til å motta din naturbingo, og trekke de heldige vinnerne!

TIPS 3

Rydd en strand for søppel

Hva med å kombinere Kom deg ut-turen med en god gjerning for miljøet vårt? Velg dere ut en strand, pakk med dere søppelposer og hansker, og dra på søppelrydding langs kysten vår. Dette føles godt og givende både for store og små ivrige søppeljaktere. 

TIPS 4

Utforsk en T-rute som dere ikke har gått før

Stavanger Turistforening har merket nærturer i flere kommuner, som binder sammen boligområder og grøntområder til flotte naturopplevelser like utenfor stuedøren din. Følger du T-ene, så vil du muligens oppdage steder som du aldri har utforsket før. Gå inn på denne siden og velg dere en nærtur som dere har lyst å oppdage sammen. Har dere barn med kan dere lage et avkrysningsark, hvor barna kan krysse av en rute for hver T de finner på veien. Når hele arket er krysset ut er det veldig fint med en god belønning til de flinke turbarna som har vist vei. 

TIPS 5

Lær dere kart og kompass og test ut i praksis

Den Norske Turistforening har lagt ut mange lærerike digitale kurs, som er helt gratis. Blant annet et kurs om kart og kompass. La hele familien ta kurset sammen, og test ut det som dere har lært i praksis på Kom deg ut-dagen. Dette er svært nyttig læring for barna å ha med seg videre i livet. 

TIPS 6

Lag kanelsnurrer på bål

Maten smaker alltid best ute, og hva er vel bedre enn fristende kanelsnurrer laget på et stemningsfylt bål? En enkel måte å gjøre dette på er å bruke ferdig pizzadeig som du skjærer opp i remser med et pizzahjul. Ta litt smør, sukker og kanel på deigen og snurr remsen rundt pinnen. Husk å roter pinnen over bålet, slik at varmen blir jevnt fordelt. Så gjenstår det bare å nyte!

TIPS 7

Arranger karneval i mørket

Februar er ikke bare tid for Kom deg ut-dagen, det er også karnevalstid! Hva med å slå to fluer i en smekk og lage karneval ute? Kle dere ut, ta på hodelykter og lek dere ute på mørketur sammen. Lag gjerne en refleksløype som dere kan gå sammen og avslutt turen med noe godt og varm å drikke og kanskje et spennende eventyr.

TIPS 8

Snekre en kreativ fuglemater 

La kreativiteten blomstre og lag deres egetkomponerte fuglebrett eller fuglehus. Bruk restmaterialer som dere har liggende og bruk gjerne bjørkepinner for å støtte opp gulv og tak. Etter dere er ferdige med kunstverket finner dere en passende plass å henge det ut og legge igjen noe ekstra godt til fuglene på denne kjekke Kom deg ut-dagen.

TIPS 9

Ha det gøy i hengekøya

Pakk med hengekøya i tursekken og dra ut på eventyr for å finne den perfekte lekeplassen til å henge opp hengekøyen. En hengekøye kan brukes til så mangt, den kan være en perfekt huske, en herlig leseplass hvor dere kan lese kjekke bøker sammen, eller en fin plass å sitte og spise nistepakken. Kanskje vil barna få lyst til å en gang overnatte i den også? 

TIPS 10

Spill naturmemory

Gå på oppdagelsesferd i hagen eller nærmiljøet og samle ulike ting som festes på papptallerkener med teip. Hvis barna er store nok er det ypperlig skrivetrening å la dem selv skrive navnet på tingene på et annet sett tallerkener. Finn en hyggelig rasteplass og finn frem spillet som dere har laget. Bland alle tallerkenene og snu dem med den blanke siden opp. Nå er det om å gjøre å finne de to som hører sammen. Alle beholder sine «stikk», og til slutt teller dere opp hvem som har fått flest stikk. Den som har fått flest vinner leken, heder og ære.

EKSTRATIPS

Ta med tur-appen KulTur på turen

Prøv ut den gratis Appen som er laget for barn mellom 4 og 12 år. I appen registrerer barnet turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur og ikke. Barna får poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og de kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Tilgjengelig for både iPhone og Android. Last Kul Tur ned her for iPhone og her for Android!

IKKE GLEM AT DU KAN VINNE PREMIER!

Fang øyeblikkene og del dem med oss!

I tillegg til at du kan dele din naturbingo med oss så har vi veldig lyst å se alt det andre som dere finner på på Kom deg ut-dagen. Lek dere med kamera og fang øyeblikkene. Del dem på Instagram med taggen #komdegutstf, så trekker vi fire vinnere som får et gavekort i Tursenteret til en verdi av 500 kroner hver. Vi har tre kategorier som vi velger en vinner utifra, de er

  • Naturopplevelser langs kysten
  • Naturopplevelser i skogen
  • Naturopplevelser i snøen

Vi gleder oss til å se alt det kjekke som dere finner på!

Foto: Agnethe Larsen, Barnas Turlag Jæren, Knut Larsen, Elisabeth Gjerdsjø, Marius Vervik og Turboklubben på Ombo.

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 1. februar 2021