Fotokonkurransen i årboka er tilbake!

Hengjanenibba ved Lysefjorden.
Hengjanenibba ved Lysefjorden. Foto: Sveinung Mosnes

I mange tiår var medlemmenes egne turbilder en viktig del av årboka. Nå tar vi fotokonkurransen tilbake. Det betyr at du kan få ditt bilde på trykk i årboka og vinne flotte premier. 

Vil du bidra i årets årbok? Nå får du sjansen! Se nederst i artikkelen hvordan du kan bidra. 

De gamle årbøkene til Stavanger Turistforening er gull fra arkivet. I godt over 100 år har foreningen gitt ut en årbok hvert år, gjerne med et tema fra våre lokale natur- og friluftsperler. I mange av disse årene var fotokonkurransen svært viktig. Det var faktisk det første leseren møtte i boka. De første 10-15 sidene var satt av til de beste leserbildene. 

I en tid lenge før fotoapparater ble allemannseie bidro lokale amatørfotografer til å lokke rogalendingene ut på tur. Med blinkskudd fra påskeskiturer på Stranddalen, skoleturer til Madland, late sommerdager på en båt i en smal Ryfylke-fjord og ørretbilder fra «hemmelige» fiskevann brakte fotokonkurransen friluftslivet inn i stua til folk. 

Fotokonkurransen var et fast innslag i årbøkene fra rundt 1945 og flere tiår fremover.
Fotokonkurransen var et fast innslag i årbøkene fra rundt 1945 og flere tiår fremover. Foto: Agnethe Larsen

Nytt årbokdesign

– Dette begynte i en tid da folk nesten måtte ha besøkt et sted for å vite hvordan det så ut. Det var lite bilder å finne av den lokale naturen vår. De mange flotte leserbildene var datidens motstykke til dagens Instagram. Folk satt hjemme og bladde i bøkene for å få inspirasjon til å komme seg ut, sier redaktør John Petter Nordbø. 

I 2020 takket den tidligere årbok-komiteen for seg etter svært mange år. Komiteen bestod av Kjell Helle-Olsen, Odd Inge Worsøe og Inger Karin Natlandsmyr. Selv om de fortsatt ønsker å bidra i årboken, blir det i et mindre omfang enn tidligere. 

– De har gjort en fantastisk jobb gjennom veldig mange år. Det er med stor respekt for det arbeidet som er gjort tidligere at vi overtar redaktøransvaret. Siden det uansett blir ei ny type årbok har vi valgt å gjøre noen endringer. Jeg kan røpe at årboka får nytt design, et design som låner mye fra tidligere årbøker. I forbindelse med dette har vi valgt å relansere fotokonkurransen, sier Nordbø.

En gullgruve av en fjord 

Nå gleder han seg til å se medlemmenes egne bilder fra det kanskje mest spektakulære vi har. Tema for årets bok og konkurranse er Lysefjorden.

– Lysefjorden er ei gullgruve for fotografer. Her er variasjonen nærmest uendelig. Det er ikke uten grunn at fjorden kalles Lysefjorden. Fjorden har en tendens til å varte opp med spektakulært lys, som alltid er forskjellig fra gang til gang, sier Nordbø.

– Hvilke bilder ønsker du deg til fotokonkurransen? 

– Alle slags bilder. Det er den store variasjonen som gjør fjorden så unik. Vi ønsker oss alt fra klatrebilder i en loddrett Kjerag-vegg til sopplukking i skogen ved Bakken gard, til soloppgang på Preikestolen eller bading i Lysebotn. Overrask oss gjerne! Det er bare fantasien som setter grenser, fastslår redaktøren. 

Slik deltar du i konkurransen:

  • Tema for konkurransen er «Lysefjorden». Du velger selv hva slags motiv du vil sende inn.

  • Send inn ditt bilde til johnpetter@stf.no. Husk å sende inn bilder med høyest mulig oppløsning. 

  • Frist for å sende inn er onsdag 3. februar.

  • De beste bildene kommer på trykk i årboka, som sendes ut til alle medlemmene i Stavanger Turistforening i april. 

  • De tre beste bildene vinner følgende premier: 

    • 1. plass: Opphold for to personer en helg på Haukeliseter Fjellstue, Stranddalen Turisthytte eller Lysefjorden Turisthytte. Premien inkluderer frokost, matpakke og middag.

    • 2. og 3. plass: Opphold for to personer en helg på ei av våre selv- eller ubetjente hytter. 

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 14. januar 2021