Espen (32) bygde miniatyr-turisthytte for å feire 100 besøkte hytter

SIMONSBU: Det ligger mange timers nitid arbeid i denne splitter nye turisthytta.
SIMONSBU: Det ligger mange timers nitid arbeid i denne splitter nye turisthytta. Foto: Espen Simonsen

Hva gjør du når du er turisthytte-elsker og korona-pandemien gir deg litt tid til overs? Bygger din egen turisthytte i miniatyr, selvfølgelig. 

–Siden jeg er turisthyttesamler har jeg bygget min egen, som et lite monument. Jeg kaller den for Simonsbu, sier Espen Simonsen (32) fra Forus/Gausel. 

Espen er ivrig samler av turisthytter. Den første hytta besøkte han i 2007, og siden 2010 har han jaktet måbevisst på «gullnøkkelen». Det er et håndfast bevis alle samlere får når de har passert 100 besøkte hytter. I dag har Espen vært på 135 hytter, de fleste her i området. 

– Utrolig fin hobby

– Jeg synes det er en utrolig fin hobby som gjør at jeg stadig får besøkt nye turområder i Norge, forklarer hyttesamleren. 

Siden dette har blitt så viktig for friluftsmannen, tenkte han å lage et lite monument. Han så seg først ut en liten minivarde til å legge gullnøkkelen ved siden av, men så kom det en annen og mer ambisiøs idé på bordet. 

–Det var var samboeren min som kom med selve ideen om å lage ei hytte, og jeg ble fort gira på det. Med litt ekstra tid tilgjengelig på grunn av korona så ble det fort framgang på prosjektet, sier Simonsen. 

Fra første tegning var laget gikk det omtrent én måned til alt var fullført. Materialet som er brukt er stort sett ispinner, fyrstikker, papp, pinner og mose. I tillegg fikk han tilgang til brukt strø fra en byggevarebutikk. 

Navnet på hytta ble naturlig.

– Jeg syns Simonsbu var et passende navn etter oldefaren min og etternavnet mitt.

DUGNAD: Espen Simonsen og kjæresten Ann Christin Byrkjeland var hyttevakter på Litle Aurådal i påsken i fjor.
DUGNAD: Espen Simonsen og kjæresten Ann Christin Byrkjeland var hyttevakter på Litle Aurådal i påsken i fjor. Foto: Espen Simonsen

Mangler bare Flørlistølen i STF

Simonsen er glad i de små DNT-hyttene, som Kiellandbu og Håheller. Han har også gode minner fra sin aller første DNT-hytte: Glitterheim. Så langt har han besøkt alle STFs 44 hytter utenom Flørlistølen, men er fast bestemt på å rekke innom denne i løpet av 2021. 

I påsken i fjor var Espen og kjæresten Ann Christin Byrkjeland frivillige hyttevakter på Litle Aurådal

– Det var generelt veldig lite snø igjen i fjellet den påsken, men der oppe var det greit med snø og veldig flott vær. Det var mye rype i fjellet også. Hytta er ikke på hovedstien så vi fikk ikke så mye besøk, men det vi hadde var koselig. Dagene gikk med til fine lufteturer og hyttevask på formiddagen, brettspill, musikk og dans på kvelden. Det var en fin påske, og litt deilig å være flere netter på samme hytte, sier Simonsen. 

– Hva er neste prosjekt nå som hytta er bygd og gullnøkkelen i boks? 

– Jeg jobber meg sakte, men sikkert mot 200 hytter. Ellers så tenker vi på å få oss en hund og la den bli vår nye turvenn. Det hadde også vært utrolig gøy å gått Fjordruta ved Kristiansund en gang! 

–Er det noen hytter du gleder deg ekstra til å besøke? 

Tåkeheimen, Rabothytta, Fieldfarehytta og Drømmen er vel de jeg har sett mest fram til. Muligens få dem som en slags jubileumshytte nummer 200. Vi har booket oss en natt på Flokehyttene som blir Ann Christin sin hytte nummer 50. Den skal også bli bra i desembermørket, avslutter Simonsen. 

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 20. november 2020