Nå kan du kjøpe håndlagede ansiktsmasker i Tursenteret

Zokaa og Inger deler erfaringer og syr ansiktsmasker hver onsdag i Tursenteret.
Zokaa og Inger deler erfaringer og syr ansiktsmasker hver onsdag i Tursenteret. Foto: Helene Seglem

Hver onsdag sitter Zokaa Kefri og Inger Smidt Olsen i Tursenteret og syr ansiktsmasker. Zokaa får både trening i å snakke norsk og håndtere symaskinen. Resultatet av de lærerike møtene blir nå til miljøvennlige ansiktsmasker som du nå kan kjøpe i Tursenteret.

Ideen bak syprosjektet var det Anna Songe-Møller, frivillig i Stavanger Turistforening som hadde. Hun og Inger Smidt Olsen ble kjent med Zokaa gjennom STF sitt inkluderingsprosjekt, hvor Zokaa har hatt arbeidspraksis det siste året. Sammen ønsket de å skape en ny møteplass for å videreføre kontakten og vennskapet som har blitt til i løpet av arbeidspraksisperioden. De ukentlige symøtene gjør at Zokaa får både trening i å snakke norsk og håndtere symaskinen, og de frivillige blir enda bedre kjent med Zokaa sin bakgrunn og kultur. Møtene blir dermed en kombinasjon av språk, kultur og personutveksling, i tillegg til at de sammen kan bidra med noe meningsfullt for andre. At det ble ansiktsmasker de skulle sy kom av flere årsaker.

– Vi valgte å lære oss å sy ansiktsmasker på grunn av den tiden vi nå befinner oss i. Ansiktsmasker er et nyttig produkt som flere kan få bruk for under koronaepidimien. Dessuten er det et produkt som vi kunne klare å ferdigstille ganske fort, og det er kjekt å se at vi nå klarer å lage flere ansiktsmasker på de treffene vi har hver onsdag, sier Inger.

Zokaa har tidligere hatt arbeidspraksis hos STF, som en del av introduksjonsprogrammet i Stavanger kommune. Nå har hun og to frivillige skapt sin egen møteplass hvor de syr ansiktsmasker og har gode samtaler sammen.
Zokaa har tidligere hatt arbeidspraksis hos STF, som en del av introduksjonsprogrammet i Stavanger kommune. Nå har hun og to frivillige skapt sin egen møteplass hvor de syr ansiktsmasker og har gode samtaler sammen. Foto: Helene Seglem

– Tidligere lyttet jeg bare til andre, men nå våger jeg å prate mer norsk

Zokaa kommer opprinnelig fra Syria og har bodd i Norge i fire år. Etter at arbeidspraksisen i Stavanger Turistforening var ferdig ønsket hun å fortsette å bidra i det norske samfunnet i påvente av å få en fast jobb. For henne har Stavanger Turistforening blitt en arena hvor hun kan videreutvikle engasjementet sitt. Hun syns derfor ideen med å sitte og sy ansiktsmasker i Tursenteret var en strålende idé. 

– Jeg går på skole tre dager i uken og sitter her hver onsdag og syr sammen med Inger eller Anna. Gjennom å sitte her sammen med dem får jeg både trening i å snakke norsk og muligheten til å snakke med nye mennesker som besøker Tursenteret. Det føles veldig bra og gir meg mye i hverdagen. Jeg ønsker ikke å bare sitte hjemme og vente på å få jobb, men har lyst å bidra i samfunnet med det jeg kan. Tidligere lyttet jeg bare til hva andre sa, men nå våger jeg å prate mer norsk. Det kan jeg takke blant annet Inger og Anna for, forteller Zokaa.

Ansiktsmaskene kommer i flere motiver.
Ansiktsmaskene kommer i flere motiver. Foto: Helene Seglem

Gjenbrukbare ansiktsmasker

Ansiktsmaskene er ikke medisinsk godkjente*.  Men i motestning til munnbind i plast kan disse ansiktsmaskene vaskes på 60 grader og brukes flere ganger – dette er svært hensiktsmessig for miljøet. 

Zokaa og Inger er nå godt i gang med produksjonen og syr masker i ulike motiv, slik at alle kan velge sitt favorittmønster. Maskene sys i 2-lag slik at kvaliteten skal bli best mulig. Ved etterspørsel så kan de driftige damene også sy masker på bestilling i stoffer som kunden selv kommer med. Det er da viktig at du selv avgjør om kvaliteten på stoffet er hensiktsmessig som maske, men det er lurt å velge et stoff som er relativt tett, vevd tekstil som tåler 60 graders vask.

Ansiktsmaskene kan nå kjøpes i Tursenteret og prisen er 230,-. 

 *I forhold til medisinske munnbind er det ikke knyttet standarder til produksjon av ansiktsmasker og filtrerningsevnen/ beskyttelsesgraden) er ukjent. Vi oppfordrer til å alltid følge rådene fra Helsedirektoratet. 

Kaja Raa Storaker, daglig leder i Tursenteret, gleder seg over å kunne tilby ansiktsmasker for salg i Tursenteret
Kaja Raa Storaker, daglig leder i Tursenteret, gleder seg over å kunne tilby ansiktsmasker for salg i Tursenteret Foto: Helene Seglem

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 14. oktober 2020