Slik kommer du enkelt igang med sankingen

Moltesanking i Melands Grønahei er lykken!
Moltesanking i Melands Grønahei er lykken! Foto: Lene Voster Hebnes

Sjelden smaker syltetøyet bedre enn når du har sanket bærene selv. Nå er det høysesong for å høste inn naturens herlige vekster, og det bugner der ute!

Allemannsretten gir deg lov til å sanke ville bær, sopp og vekster i naturen. I år er et meget bra år for sakning – av både sopp og bær. Men det betyr ikke at det er like lett å komme i gang hvis du ikke har gjort det før. Vi gir deg derfor noen gode tips til hvordan du enkelt kan benytte deg av de rike smaksopplevelsene som fins ute i naturen.

Et kjekt tips til sanketuren med barn er å gi dem et strå og la dem tre bærene på. Etterpå kan dette nytes i hytteveggen. Dette blåbærstrået er sanket på Grautheller turisthytte.
Et kjekt tips til sanketuren med barn er å gi dem et strå og la dem tre bærene på. Etterpå kan dette nytes i hytteveggen. Dette blåbærstrået er sanket på Grautheller turisthytte. Foto: Ronny Rustøen

Hva trenger du av utstyr?

Før turen bør du pakke med deg litt utstyr til å sanke sopp eller bær. Bruk det du har hjemme, du trenger nemlig ikke kjøpe masse utstyr.

Du trenger:

  • Kurv/pappkartong
  • En liten kniv
  • Børste
  • Bærplukker
  • Plastbeger

Det er lurt å ha med en kurv eller pappkartong til å sanke i. Fordelen med kurv til sopp, istedenfor bærenett eller plastpose, er at soppen ikke blir most. Med kurv eller pappkartong slipper du også at soppen blir klam og fuktig.

Du bør også ha med deg en liten kniv og en børste. Det finnes egne soppkniver med børste på kniven, men om du ikke har dette for hånden, kan du ta med en tannbørste eller liten malerkost. Kniven og kosten bruker du til å rense soppen i skogen. Det er mye enklere enn å rengjøre soppene etter du kommer hjem. 

Med en bærplukker kan du plukke flere titalls liter på et par timer, så du gjør lurt i å finne frem bestemors gamle bærplukker fra loftet, eller investere i en ny. 

Her lages det syltetøy av herlige tyttebær høstet inn ved Bakken gard.
Her lages det syltetøy av herlige tyttebær høstet inn ved Bakken gard. Foto: Odd Inge Worsøe

Hvor skal man gå?

For å finne kantarell:

Kantarellen vokser helst sammen med gammel gran og bjørk. Den lyser mot deg i gull i skogbunnen når du går. Den lever i skjønn forening med trærne, og henter næring fra dem, samtidig som trærne henter næring fra soppen. Den liker seg i næringsfattig grunn, der det er lite kalk. Trivselen er desto bedre der det er granitt og morene, blant gress og mose i fuktige forhold, og ikke i solbakker. I tillegg trives kantarellen langs godt brukte stier. Du kan derfor gjøre det lurt i å legge kantarellturen til en hyppig brukt T-merket sti i skogen.

For å finne blåbær:

Blåbær finner du både i lavlandet og i høyden, i skogen, men også på fjellet. Et tips er å gå plasser der det er litt lysåpen skog, der sola kommer ned på bakker, og der det er litt tørt. Ikke i tett skog hvor solen ikke slipper godt nok til. En av våre merkede hverdagsturer kan veldig godt innby til smaksopplevelser av blåbær, men også på turer til turisthyttene kan by på masse blåbærsanking på veien. Kan du tenke deg noe bedre enn et avslappende hytteopphold med nystekte pannekaker med nyrørte blåbær til? Eksempel på områder med mye blåbær er Jonstølen, Grautheller, Blåfjellenden og Bakken gard.

For å finne molter:

Moltesesongen beskrives enkelte steder som den beste på flere tiår. Årsaken er den lange vinteren og den kalde og våte våren. "Bærenes konge" liker seg godt i fuktige myrområder og vokser på tuer. Moltene er spredt over en lang sesong, og vokser fra det ytterste skjæret til opp på fjellet. Vi kan avsløre mye molter i myrområdene bak Jonstølen, så om ingen har vært der og sanket før deg, så kan det være gode muligheter for en fantastisk moltefangst her. Også Melands Grønahei er et område som er kjent for mye molter – i tillegg til en natur som kan ta pusten fra deg.

De seneste bærene som modnes er tyttebærene, men allerede for et par uker siden ble det plukket modne tyttebær på Bakken Gard, så det er bare å ta turen til denne bær-perlen i Lysefjorden så fort du har sjansen.

Søte og modne blåbær finner du blant annet i områdene rundt Bakken gard.
Søte og modne blåbær finner du blant annet i områdene rundt Bakken gard. Foto: Arve Serigstad

Hvordan vet jeg at soppen ikke er giftig?

Det er svært viktig at du er sikker på at soppen du har funnet er spiselig. De første gangene du plukker sopp kan det være lurt å få noen andre til å sjekke den. Du kan også gå på en soppkontroll der det er det eksperter som hjelper deg å artsbestemme soppen. Sopp- og nyttevekstforbundet har soppkontroller over hele landet gjennom sesongen. Sjekk her for oversikt over din nærmeste kontroll.

For deg som er fersk sopp-plukker er det også å anbefale å gå for de enkle sopptypene. Hvis du er helt grønn, så prøv en gul, nemlig kantarellen. Kantarellen er en sikker sopp og det er mye kantarell å finne i år. Den er formet som ei trakt når den er eldre, mens yngre kantareller har en mer klassisk buet topp. Når du plukker den har den ribber under hatten, som går ujevnt nedover stilken. Kantarellen har sesong fra august og helt frem til det blir frost, rundt slutten av september. 

Skogens gull er lett å kjenne igjen og trives godt på godt brukte stier.
Skogens gull er lett å kjenne igjen og trives godt på godt brukte stier. Foto: Bjørn Eide

Hvor får jeg tak i utstyr og faktabøker om sanking?

 Tursenteret vårt byr på bøker, oppskrifter, sopp plukkesett, kokeutstyr og det du trenger for å høste fra naturen. Vi kan også komme med tips til flotte sanketurer. Legg gjerne sanketuren til en av turisthyttene! Kanskje en egen sanketur til en utvalgt turisthytte, sammen med familie og venner, bør stå på to do-lista en av de kommende dagene i september?

Vi ønsker deg lykke til med sankingen!

Lykken er en stor kopp med nysanka molter.
Lykken er en stor kopp med nysanka molter. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 1. august 2021