Minneord Njål Vadla

For sin store innsats i turistforeningen er Njål Vadla blitt hedret på så mange vis. I 2002 fikk han turistknappen i gull og i 2010 ble han æresmedlem i samme forening. Gjevest av alt var allikevel Kongens fortjenstmedalje i sølv. Kongen av friluftsliv fikk sin fortjente oppmerksomhet.
For sin store innsats i turistforeningen er Njål Vadla blitt hedret på så mange vis. I 2002 fikk han turistknappen i gull og i 2010 ble han æresmedlem i samme forening. Gjevest av alt var allikevel Kongens fortjenstmedalje i sølv. Kongen av friluftsliv fikk sin fortjente oppmerksomhet. Foto: Trude Blåsmo

En bauta er borte. 

Turleder og fotograf, motivator og entusiast Njål Vadla er død. Fredag 5. juni sovnet han stille inn 88 år gammel. Det er med vemod disse minneordene skrives. Men også takknemlighet. En bauta er noe som alltid er der, som en kan lene seg inntil og søke ro. En bauta forteller om et langt og minnerikt liv. En bauta er et bevis på hvem du er, og den betydning du har hatt for mange andre. Et slik bauta var Njål Vadla.​​​​​​​

Bare 14 år gammel meldte Njål seg inn i Stavanger Turistforening. Og siden ble han værende. Med røtter fra Årdal og gode minner om fjellturer og fisketurer sammen med faren, hadde Njål fått friluftslivet i blodet. Ikke bare likte han å gå på tur med familien, men nysgjerrigheten, formidlingsevnen og entusiasmen måtte også komme andre til gode. I over 40 år har Njål vært turleder i turistforeningen. Vi er mange tusen som har vært med ham på tur. Hvor han har pekt ut turmål i det fjerne, fortalt om alt det nære, og stilt oss opp på rekke for fotografering for ettertiden. Han har lært oss å pakke sekken, hvordan en oppfører seg på turistforeningshyttene og at kaffelars er viktig å ha med på tur. Njål hadde en egen evne til å begeistre og vekke interesse hvor han enn var. Det sosiale aspektet på tur er noe av det vesentligste i turpakken, og et svært viktig ledd i folkehelsearbeidet. En kan trygt si at gjennom Njåls 40 års lange periode som turleder, er det utallige tusen som har fått bedre helse og et rikere liv.

Njål lot seg tidlig pensjonere, slik at: «Jeg kan drive med det jeg brenner mest for», som han fortalte mang en gang. Ikke nok med å være turleder, men også dugnadsarbeid sto høyt på agendaen. I 2007 overtok turistforeningen en eiendom på Nodhagen i Sandnes. Den 10 mål store tomten ved Høgsfjorden ble Njål og kona Kari sitt andre hjem. Her har de stått i spissen for utallige dugnader, enten som organisert fellesprosjekt eller på egen hånd. Siden deres egen hytte var på Bersagel, var veien aldri lang til å ta en tur bortom Nodhagen. Ofte overnattet de slik at de kunne fortsette arbeidet neste morgen. Hus og hage er i dag et prakteksempel på hva en kan få til gjennom felles løft og entusiasme for det en driver med.

For sin store innsats i turistforeningen er Njål Vadla blitt hedret på så mange vis. I 2002 fikk han turistknappen i gull og i 2010 ble han æresmedlem i samme forening. Gjevest av alt var allikevel Kongens fortjenstmedalje i sølv. Kongen av friluftsliv fikk sin fortjente oppmerksomhet.

STAVANGER TURISTFORENING

Annonse