Bakken åpner igjen: – Vet at dette er en plass som betyr mye for pappa

FAR OG SØNN: Svein Inge Svela og Brage Woie Svela legger siste hånd på verket på uteområdet på Bakken gard.
FAR OG SØNN: Svein Inge Svela og Brage Woie Svela legger siste hånd på verket på uteområdet på Bakken gard. Foto: John Petter Nordbø

Når Bakken gard endelig åpner igjen, er det takket være ren «Svela-kraft » fra Svein Inge Svela og andre frivillige ildsjeler. Det omfattende prosjektet har sprengt dugnadsbudsjettet. 

Da sønnen Brage Woie Svela skulle gi julekort til familien, tegnet han hele familien inn på dugnad på Bakken gard. Far Svein Inge Svela har lagt ned et stort antall dugnadstimer på fjellgården det siste året. Det har blitt timevis med rydding, snekring, steinarbeid, matlaging og gode samtaler med resten av gjengen over kaffekopper i pausene. Fjellgården i Lysefjorden har fått en stor plass i hjertet til Svein Inge. Det har sønnen lagt merke til. 

Far og sønn humrer av julekortet, og selv om de ikke helt blir enige om hva motivet egentlig viste, er de enige om at det var på tide at Brage ble med til Bakken for å jobbe dugnad før prosjektet ble ferdig. Nå svetter begge for å få på plass de siste steinene på tunet.

– Jeg vet jo at dette er en plass som betyr mye for pappa, sier yngstemann med spettet i hånda.

Bakken gard åpner for overnatting fra 5. juni.

Vil du besøke den vakre fjellgården, og se hvor fint det har blitt? Da kan du booke ditt opphold her

–Voldsomt trøkk på dugnad

Denne dugnaden er én av de aller siste før prosjektet er i havn. Brage og Svein Inge legger tunge steiner på plass og gruser opp uteområdet. Prosjektet hadde en estimert dugnadsinnsats på 1,35 millioner kroner. Det tallet har blitt langt høyere, ifølge prosjektleder Jan Erik Lyngstad. 

– Vi har hatt et voldsomt trøkk på dugnad hele veien. Det har vært helt nødvendig, sier Lyngstad. 

LES OGSÅ: Spørsmål og svar før din neste hyttetur

FINE DETALJER: Inger Stokka Fjelde hadde med symaskin hjemmefra for å sy gardiner.
FINE DETALJER: Inger Stokka Fjelde hadde med symaskin hjemmefra for å sy gardiner. Foto: John Petter Nordbø

Bakken-prosjektet er komplisert. Renoveringen av den gamle fjellgården har bydd på noen store utfordringer, blant annet knyttet til drenering av uteområdet og ny brønn. Da har det vært godt å ha frivilligkreftene å lene seg på. Lyngstad er klar på at det ville vært sjanseløst å få prosjektet i havn uten dugnadshjelpen.

Akkurat denne formiddagen er det fullt kjør på Bakken. Far og sønn Svela legger stein på uteområdet, inne sitter Inger Stokka Fjelde ved symaskinen og ordner de siste gardinene. Marcus Hamre og Terje N. Fjelde river stillaset utenfor. I tillegg er det fullt kjør med bygging av senger og omfattende rydding. 

– Det er Stavanger Turistforening vi jobber for. Det går til en god sak, sier Svein Inge Svela. 

Gleder seg til å se barn på tunet

Han berømmer de ansatte i Turistforeningen og Lyngstad Bygg, og mener kombinasjonen av profesjonelle og frivillige gir en enorm bærekraft i prosjektet. 

– Vi gjør de gode. Som frivillig lærer du masse av å være sammen med fagfolk. Folket som har vært her er glade i naturen, og har lyst til å gi noe til en fantastisk sak. Det gjelder alle sammen, mener Svela. 

«SVELA-KRAFT»: Det har gått gjetord om de store steinene Svein Inge har fått rigget på plass på tunet.
«SVELA-KRAFT»: Det har gått gjetord om de store steinene Svein Inge har fått rigget på plass på tunet. Foto: John Petter Nordbø

Svela har selv latt seg inspirere av de andre frivillige han har møtt på Bakken, og det er spesielt én gruppe han er imponert over.

– Jeg har møtt den eldre generasjon med masse energi og pågangsmot. De inspirerer gjennom dugnadsånd og hardt arbeid, sier Randaberg-mannen Svela.

Han gleder seg til å se tunet bli fylt med glade friluftsfolk.

– Nå ser jeg frem til å se unger og familier her. Her har du en kombinasjon av den flotte naturen, og et trygt, godt sted å være. I tillegg kommer den fantastiske historien til stedet, konkluderer Svela. 

IDYLL: Fjellgarden ligger vakkert til ovenfor Lysefjorden.
IDYLL: Fjellgarden ligger vakkert til ovenfor Lysefjorden. Foto: John Petter Nordbø

Fakta om Bakken-prosjektet

  • Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen SR-Bank, Forsand kommune, Olav Thons DNT-stiftelse og spillemidler fra Norsk Tipping.
  • Rehabiliteringen inneholder en totalrenovering av det gamle våningshuset. Huset er tilbakeført til en mest mulig original stand, men har samtidig fått noen endringer for å tilfredsstille dagens krav fra fjellvandrerne. Det er blant annet bygget nytt bislag og installert et nytt solstrømanlegg.
  • I tillegg har gården fått et nytt sanitærbygg og et eget tilsynshus med hunderom og pizzaovn.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 27. mai 2020