Spørsmål og svar før din neste hyttetur

Gled deg til en fantastisk sommertur på STF-hyttene, men husk å forhåndsbestille rom og sett deg godt inn i nye retningslinjer for besøk.
Gled deg til en fantastisk sommertur på STF-hyttene, men husk å forhåndsbestille rom og sett deg godt inn i nye retningslinjer for besøk. Foto: Simen Haughom

OPPDATERT MED SISTE RETNINGSLINJER DEN 8. JUNI: På grunn av korona-situasjonen er det nå viktige endringer knyttet til besøk på Stavanger Turistforening sine hytter. Vi har oppsummert en del spørsmål og svar som det er naturlig at du lurer på.

Hva blir annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende. 

Det er nå tillatt (fra 8. juni) å bruke toalettet og kjøpe mat fra matvarelagrene på selv- og ubetjente hytter. Korte besøk er altså lov, men man kan ikke tilberede mat, koke vann og tørke klær inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.

Er det trygt å bo på STF-hyttene?  

Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter seks uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte.

Hvilke konkrete tiltak innføres? 

Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv- og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkene.

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

Noen selv- og ubetjente hytter vil være mulig å booke i sin helhet, på større selv- og ubetjente hytter vil det være flere personer som kan booke opphold samtidig. Dette reguleres av bookingsystemet. De som ikke er i samme reisefølge, må holde 1 meter avstand. På betjente hytter blir det begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester. Der deler kun personer fra samme følge rom.

Hvor forhåndsbestiller jeg hyttene?

Du kan bestille hyttene fra denne siden, eller søke dem opp på ut.no og bestille dem via bestillingsknappen der.

Hva koster det å bestille et opphold på en STF-hytte?

Det er rimelig å bo på våre selv- og ubetjente hytter, og du finner hele prisoversikten på hva det koster å bo på disse hyttene her. Utleiehyttene våre, som du booker helt for deg selv, har egne priser. De betjente hyttene våre kan kontaktes direkte for pris.

Det er viktig med grundig rengjøring etter hvert hyttebesøk. Alle gjester må følge retningslinjer for renhold som det informeres om på hver enkelt hytte.
Det er viktig med grundig rengjøring etter hvert hyttebesøk. Alle gjester må følge retningslinjer for renhold som det informeres om på hver enkelt hytte. Foto: Mari Stephansen

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. På mange betjente hytter er det krav om å bruke hytta sitt eget sengetøy, andre ønsker at du har med eget. Hør gjerne med hytta du skal besøke på forhånd.

Blir det tilsyn ved hyttene? 

Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet. Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt.

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet. Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

Hvordan har dere utarbeidet smittevernplanene? 

Smitteverninstruksen for hytter er utarbeidet av DNTs hytte- og ruteutvalg, i tett samarbeid med ekstern smittevernkonsulent og i dialog med smittevernmyndighetene. 

Smitteverninstruksen for aktivitet er utarbeidet av DNT sentralt i tett samarbeid med ledere på aktivitetsavdelingene i noen av DNTs medlemsforeninger. Arbeidet er også utført i tett samarbeid med ekstern smittevernkonsulent og i dialog med smittevernmyndighetene. 

Begge smittevernplanene er dynamiske dokument, så dersom myndighetene endrer sine anbefalinger, følger vi etter.

Vi gleder oss over å kunne ønske deg velkommen til hyttene våre igjen!
Vi gleder oss over å kunne ønske deg velkommen til hyttene våre igjen! Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 20. mai 2020