Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Spørsmål og svar før din neste hyttetur

Du må fortsatt bestille seng på turisthyttene på forhånd. Kapasiteten på hyttene er redusert, slik at man kan holde avstand fra andre gjester.
Du må fortsatt bestille seng på turisthyttene på forhånd. Kapasiteten på hyttene er redusert, slik at man kan holde avstand fra andre gjester. Foto: Kristine Tofte

På grunn av korona-situasjonen er det nå viktige endringer knyttet til besøk på Stavanger Turistforening sine hytter. Vi har oppsummert en del spørsmål og svar som det er naturlig at du lurer på. Fra 28. mai 2021 leies det ut senger på de selv- og ubetjente hyttene, med begrenset kapasitet for å gjøre det mulig å holde god avstand.

Hva er annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen blir avvist. Slik er det ikke så lenge vi har regelen om 1 meters avstand. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. For å opprettholde tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, derfor er bestilling av oppholdet avgjørende. 

Det er tillatt å bruke toalettet og kjøpe mat fra proviantlageret på selv- og ubetjente hytter. Korte besøk er altså lov, men man kan ikke tilberede mat, koke vann og tørke klær inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.

Privatpersoner bestiller og forhåndsbetaler hytteoppholdet i sin helhet. Man bestiller én seng per person og medlemmer skriver inn medlemsnummeret sitt. Fra 28. mai 2021 leies det igjen ut senger, med begrenset kapasitet for å gjøre det mulig å holde god avstand. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt mulig har eget rom. Om nødvendig kan noen gjester måtte legge seg på hems eller sovesal. Dette avklares mellom gjestene, evt. med hjelp av hyttevakt. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn.

Den som bestiller hytta er selv ansvarlig for å bestille hytta på forhånd, følge smittevernreglene våre og sette seg inn i reglene for den kommunen du bor i og den du skal besøke.

Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en STF-hytte. Dette gjelder også milde symptomer.

Er det trygt å bo på STF-hyttene?  

Med tiltakene som nå er iverksatt, og du selv passer på å holde avstand til andre og følge smittevernrådene, så er smittefaren liten på våre hytter. 

Hvilke konkrete tiltak er innført? 

Det er hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig. På selv- og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. Alle gjester skal vaske godt ut etter seg etter endt opphold og er selv ansvarlig for å følge gjeldene smittevernregler. 

Hvor forhåndsbestiller jeg hyttene?

Du kan bestille hyttene fra denne siden, eller søke dem opp på ut.no og bestille seng via bestillingsknappen der.

Det er viktig med grundig rengjøring etter hvert hyttebesøk. Alle gjester må følge retningslinjer for renhold som det informeres om på hver enkelt hytte.
Det er viktig med grundig rengjøring etter hvert hyttebesøk. Alle gjester må følge retningslinjer for renhold som det informeres om på hver enkelt hytte. Foto: Mari Stephansen

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten lakenpose og putevar, eller sengetøy. På betjente hytter følges deres retningslinjer. Hør gjerne med betjeningen på hytta som du skal besøke på forhånd.

Blir det tilsyn ved hyttene? 

Vi har tilsyn som er innom hyttene og etterfyller regjøringsmidler og det som trengs av utstyr. Det vil være frivillige hyttevakter på enkelte hytter i høysesong og populære helger. Gjestene er selv ansvarlig for renhold og smittevern, men hyttevaktene bistår med råd og vink, og bidrar til at alle har et fint opphold.

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Norges største turportal UT.no har rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet. Vi gjør det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt.

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet og følge videre instrukser fra dem. Dersom man blir syk når man er på en selv- eller ubetjent hytte må man umiddelbart reise hjem og kontakte Stavanger Turistforening.

Hvordan har dere utarbeidet smittevernplanene? 

Smitteverninstruksen for hytter er utarbeidet av DNTs hytte- og ruteutvalg, i tett samarbeid med ekstern smittevernkonsulent og i dialog med smittevernmyndighetene. 

Smitteverninstruksen for aktivitet er utarbeidet av DNT sentralt i tett samarbeid med ledere på aktivitetsavdelingene i noen av DNTs medlemsforeninger. Arbeidet er også utført i tett samarbeid med ekstern smittevernkonsulent og i dialog med smittevernmyndighetene. 

Begge smittevernplanene er dynamiske dokument, så dersom myndighetene endrer sine anbefalinger, følger vi etter.

Velkomme til hyttene våre!
Velkomme til hyttene våre! Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Annonse

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 20. mai 2020