Nå starter vi opp med fellesturer igjen

Foto: Odd Inge Worsøe

Endelig er vi klare til å starte med aktiviteter igjen! Fra 1. mai setter vi i gang med fellesturer. Nå kan du gå på trygge turer sammen med våre dyktige, frivillige turledere. 

Alle turer og aktiviteter har vært innstilt siden 12. mars. Nå kan vi endelig starte opp igjen, men det blir med noen klare begrensninger. Vi følger retningslinjene fra helsemyndighetene for å sikre at du kan gå trygt på fellestur sammen med oss.

– Vi gleder oss til å sende våre fantastiske turledere ut på fellesturer igjen. Aktivitetene våre utgjør viktige fellesskap for mange, og er et viktig bidrag for folkehelsen. Derfor er vi glade for å kunne starte opp igjen, sier Jane Byberg, leder for aktivitet og folkehelse i STF. 

Trygge turer

I samråd med myndighetene har DNT utarbeidet en egen smittevernplan for aktiviteter. Målet er at alle turer og aktiviteter skal være trygge, og at deltakere og turledere skal få god informasjon i forkant. I tillegg er det etablert rutiner for hva turleder og deltaker skal gjøre om de føler seg syke på tur.

– Det er veldig viktig for oss at dette skal være trygt for alle involverte. Følger vi planene, er smittefaren liten. Det vi legger opp til er helt i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene. Endrer myndighetene sine anbefalinger, kommer vi til å følge etter, sier DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.  

LES OGSÅ: Nå åpner vi hyttene igjen – slik sikrer du deg plass

Mindre grupper, god avstand

Den største endringen i turtilbudet er at turene blir satt opp med færre deltakere, og at alle som ikke tilhører samme husstand eller vennegjeng må sørge for å holde 1 meters avstand.  

– Dette er en ny situasjon for alle. Hvordan det vil se ut om en måned eller to, er umulig å spå. Men de retningslinjene vi nå har laget tar høyde for situasjonen slik den er i dag, og tilpasse etter hvert, sier Klarp Solvang.

Vi trenger turledere 

Stavanger Turistforening jobber nå med å gjennomgå alle planlagte turer og aktiviteter fra 1. mai og utover. Det betyr at mange av turene kommer til å bli avlyst eller endret. I tillegg vil det bli satt opp nye turer fortløpende. Følg med på vår turkalender for en oppdatert oversikt over hvilke turer som settes opp. 

For å finne aktiviteter som passer de nye retningslinjene vil vi også sette opp nye turer. For å få til det trenger vi turledere som ønsker å bidra. Det er selvfølgelig opp til den enkelte turleder å si ja til å bidra.

Turledere som har lyst til å bidra kan melde seg her

Turkalenderen vil oppdateres fortløpende fremover, og aktuelle turer er blant annet dagsturer til lokale fjelltopper, telt- og hengekøyeturer og noen typer kurs. STF jobber også med å sette opp en alternativ 17. mai-feiring i friluft. Fjells Venner & Turkompani starter opp igjen med sine turer fra 3. mai. Disse turene kan du lese mer om her. ​​​​​​​

– Vi jobber også for å gjennomføre vårt flotte sommertilbud for barn og unge. Her vurderer vi også å sette opp ekstra tilbud, sier Byberg. 

I første omgang vil turene i mai og juni gjennomgås. Planlagte turer etter dette må tas etter hvert. 

– Vi oppdaterer våre rutiner fortløpende etter de gjeldende retningslinjene, og mye kan endre seg fort. Derfor må vi be om at folk er tålmodige med oss, sier Byberg. 

DISSE REGLENE GJELDER

Turlederen har ansvar for at regler og retningslinjer følges. Om deltakere ikke følger turlederens anmodninger kan vedkommende bli bedt om å forlate turgruppa.

 • Vi innfører ingen ekstraordinære aldersgrenser for våre aktiviteter, men det er veldig viktig at alle som deltar har en god allmenntilstand og er friske.
 • Det vil bli forhåndspåmelding på alle turer, også dagsturer.
 • Turen eller aktiviteten skal gjennomføres på en varsom måte for å unngå skader. Gruppen skal unngå situasjoner som potensielt kan føre til behov for hjelp fra helse- eller beredskapsressurser.

Antall deltakere og avstand:

 • Alle som ikke tilhører samme smitteenhet/husstand, kan ikke oppholde seg nærmere hverandre enn 1 meter.
 • Unngå håndhilsning, klemming og all annen form for fysisk kontakt mellom deltakerne og turledere.
 • Ved å innføre påmelding på alle våre turer klarer vi å begrense gruppestørrelsen slik at vi hele tiden er innenfor gjeldende råd og anbefalinger fra helsemyndighetene.
 • Ved toppturer og turer over flere dager fra hytte til hytte, gjelder de samme begrensningene som for dagsturer.

Mat og utstyr

 • Alle må medbringe nødvendig personlig utstyr og det skal ikke deles på utstyr i gruppen.
 • Hver enkelt deltaker må ha med det den trenger av mat og drikke. Det skal ikke tilberedes felles måltider.
 • I den grad det trengs biltransport skal hver enkelt person / husstand benytte egen bil og det skal ikke oppfordres til samkjøring. Deltakerne oppfordres til å benytte alternativ til kollektiv transport.
 • For turer, aktiviteter og kurs som inkluderer overnatting på DNTs hytter, skal alltid DNTs smittevernplan for hytter følges.


Tekst: John Petter Nordbø og Ingvild Lundberg Bakke

Solnedgangstur til Dalsnuten
Solnedgangstur til Dalsnuten Foto: Odd Inge Worsøe

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 30. april 2020