En ny versjon av storbonden på Stranddalen åpner dørene igjen!

STORE FORANDRINGER: Det er en ny versjon storbonde som møter oss etter at han har fullført sin første sesong på Stranddalen. Mannen er bitt av turbasillen og har endret hele livsstilen sin!
STORE FORANDRINGER: Det er en ny versjon storbonde som møter oss etter at han har fullført sin første sesong på Stranddalen. Mannen er bitt av turbasillen og har endret hele livsstilen sin! Foto: Agnethe Larsen

Etter er en sesong på Stranddalen turisthytte er storbonden, John Anton Nilsen, nesten ikke til å kjenne igjen. Mannen som før ikke hadde satt sine bein i fjellheimen har nå blitt bitt av turbasillen, og kan nesten ikke vente med å åpne en ny sesong i slutten av juni på stedet som han kaller sitt første hjem.

- Jeg satte meg oppover fra Kvildal, fra stein til stein, første gang jeg besøkte Stranddalen i mai i fjor. Jeg hadde aldri trodd at jeg var i så dårlig form og var så sliten da jeg kom opp! Jeg tenkte at jeg ikke kom til å klare å dra hjem på besøk i løpet av hele sesongen, og bestemte meg da for at jeg skulle bli på Stranddalen helt fra vi åpnet den betjente sesongen i slutten av mai til vi stengte dørene i september. 

Men en sesong på Stranddalen har gjort store forandringer med storbonden.

- Jeg skal aldri si at jeg er blitt et turmenneske, men jeg er nesten der! Stranddalen har endret meg på så mange måter. Det å oppleve hva turgleden gjør med alle gjestene som besøker Stranddalen har inspirert meg til å finne gleden i det selv. Nå forstår jeg hvor himla kjekt det er å gå tur, og det er det Stranddalen og gjestene som er årsaken til. Nå går jeg over en mils tur med hundene mine hver dag og hele livsstilen min har endret seg. Selv om jeg ikke fikk så mye tid til å gå tur i jobben på Stranddalen, så sprang jeg opp til mobiltoppen jevnlig, og fikk en utrolig god kondis etterhvert.

Selve jobben som bestyrer er heller ikke en latmannsjobb. Betegnelsen storbonde syns John derfor passer utmerket.

- Jeg gjør jo alt fra å spa møkk, lage mat, vaske og hjelpe gjestene med alt det de måtte trenge hjelp til. Jeg stod opp klokken 6 og var siste mann i seng rundt 12. Dagene går jo i ett, noe som også er bra for kondisen, flirer John.

EN SLITSOM JOMFRUTUR: John Anton satt seg oppover Kvildal første gang han besøkte Stranddalen i fjor, men etter en sesong på Stranddalen har han virkelig endret seg på så mange områder.
EN SLITSOM JOMFRUTUR: John Anton satt seg oppover Kvildal første gang han besøkte Stranddalen i fjor, men etter en sesong på Stranddalen har han virkelig endret seg på så mange områder. Foto: Agnethe Larsen

Fra sjømann til fjellmann

John har nylig fått seg husvogn på Bore Strandcamping, en hytte han kommer til bruke mer som en vinterhytte, siden Stranddalen er hans sommersted og arbeidsplass fra mai til september. Men når vi spør han om han trekkes mest mot sjøen eller fjellet, så er han ikke i tvil. 

-  I fjor, før jeg startet min første sesong på Stranddalen, hadde jeg svart sjøen. Jeg er nærmest oppvokst på havet, da faren min var sjømann. Jeg har også jobbet store deler av livet mitt på båt og alltid blitt dratt mot havet. Jeg nyter å gå tur på stranden og se utover bølgene. Dette gir meg ro i sjelen. Men i år, etter en sesong på Stranddalen, velger jeg heller fjellet enn sjøen. Hver eneste morgen stod jeg i kjøkkenvinduet på hytta med min faste følgesvenn morgenteen, og nøt utsikten ut mot det samme fjellet og den samme nuten. Likevel opplevde jeg at jeg fikk oppleve et nytt bilde hver eneste dag. Magiske hverdagsøyeblikk som sitter sterkt i minnet.

UTSIKTEN SOM ER NY HVER DAG: Her fra kjøkkenvinduet nøt John en kopp te hver eneste morgen, og beundret den samme horisonten som endret seg hver eneste dag.
UTSIKTEN SOM ER NY HVER DAG: Her fra kjøkkenvinduet nøt John en kopp te hver eneste morgen, og beundret den samme horisonten som endret seg hver eneste dag. Foto: Agnethe Larsen

Hver eneste gjest satte sine spor

John har jobbet med salg og service i en årrekke og det å møte ulike gjester med den best mulige servicen har han god erfaring med. Likevel satte gjestene på Stranddalen sine helt egne spor hos storbonden.

- Jeg fikk et personlig forhold til så mange av gjestene og tror jeg kan si at jeg husker hver eneste gjest. Jeg føler jeg ble så godt kjent med hver enkelt av dem og det er jo veldig koselig! Mange av barna fikk være med meg ut på kjøkkenet og lage mat og vi steikte og spiste pannekaker til de stupte! Jeg viste dem hvordan man sløyet fisken de hadde fisket og sammen grillet vi den ute på tunet til stor begeistring for flere av barna som egentlig ikke likte fisk engang. 

I tillegg til at han fikk et personlig forhold til mange av gjestene, så fikk han også et personlig forhold til hytta.

- Når jeg reiste hjem den 23. september så gikk alt så fort at jeg fikk ikke tid til å si "ha det" til hytta. Derfor kjente jeg at jeg måtte reise opp igjen en uke senere for å ta ordentlig farvel med hytta. Så da gikk jeg opp fra Øvre Moen, låste opp hytta igjen, sa "ha det bra", låste igjen og gikk ned igjen samme dag. Og jeg som nesten ikke klarte å klamre meg opp kun én av veiene et halvt år tidligere, ler John.

STORBONDENS FØRSTE HJEM: John kaller Stranddalen som sitt første hjem og lengter tilbake hver eneste dag. Han gleder seg til å gå i gang med en ny sesong og til å ønske nye og kjente gjester velkommen til perlen i Ryfylkeheiane.
STORBONDENS FØRSTE HJEM: John kaller Stranddalen som sitt første hjem og lengter tilbake hver eneste dag. Han gleder seg til å gå i gang med en ny sesong og til å ønske nye og kjente gjester velkommen til perlen i Ryfylkeheiane. Foto: Agnethe Larsen

- På Stranddalen får du tid til hverandre

Stranddalen kalles for perlen i Ryfylkeheiene og storbonden er ikke i tvil om hvorfor man bør velge Stranddalen som neste feriedestinasjon. 

- Hvis du skal reise en plass hvor ungene får det kjekt, foreldrene får slappe av, hvor ingenting tar tiden bort ifra den verdifulle tiden sammen, så bør du reise til Stranddalen. Der er det ingen mobildekning, ingen internett og ingenting som stjeler oppmerksomheten bort fra barna. Helt naturlig og helt ekte! Du får med andre ord masse tid til hverandre.

John opplever også at det er en helt egen stemning så langt oppe på fjellet, hvor folk åpner seg lettere opp for hverandre.

- Jeg ser at folk mye lettere kommer i snakke med hverandre. På Stranddalen snakker folk faktisk sammen og ingen mobiltelefoner er å se. Vi har langbord til måltidenene og jeg syns det er så hyggelig å se at folk blir så godt kjent ved å sitte sammen og spise. Flere av gjestene opplever nok at de får nye venner. 

DRØSEN SITTER LØST: Stranddalen Turisthytte er et sted hvor drøsen sitter løst og nye bekjentskaper skapes.
DRØSEN SITTER LØST: Stranddalen Turisthytte er et sted hvor drøsen sitter løst og nye bekjentskaper skapes. Foto: Marius Vervik

Gleder seg til åpning i slutten av juni!

Planen er å åpne den betjente sesongen på Stranddalen den 19. juni med arrangementet Singel på fjellet. Men dette er avhengig av snømengdene, som har vært enorme denne vinteren. Det blir også begrenset med plasser på grunn av smittevernhensyn.

- Gjestene som sikrer seg et rom på Stranddalen kan glede seg til et trygt og godt opphold. Det blir store forandringer for oss som jobber der, og vi følger strenge smittevernregler for å ivarta gjestenes sikkerhet både gjennom hyppig renhold, tildelte toaletter, god planlegging ved måltider i spisesalen og et maks antall gjester.

Et helt nytt energiløsningsystem skal også settes i live denne sesongen. Nymonterte solceller på taket skal nå forsyne hytta med fornybar strøm.

- Jeg ser frem til å være med på å gjøre Stranddalen enda grønnere og mer miljøvennlig. Det skal bli både spennende og lærerikt å ta i bruk et helt nytt energiløsningssystem. Litt prøving og feiling blir det nok i starten, men det skal bli utrolig bra å få et så miljøvennlig alternativ opp og gå.

Nå lader John opp batteriene for en ny travel sesong og er godt i gang med å ta imot bookinger for sommeren 2020. Han har daglig dialog med gjester som gleder seg til å feire både familiereunions, markeringer og herlige familiehelger på Stranddalen. Han mener gjestene bør være minst to dager på Stranddalen for å virkelig få nyte alt det flotte hytta og naturen rundt har å by på, og drømmer seg ofte bort til den dagen han skal reise opp igjen.

- Jeg savner Stranddalen hver dag og gleder meg sånn til den dagen jeg skal reise opp igjen, låse opp døren og tråkke inn i det som jeg nå kaller for mitt første hjem, avslutter John og smiler godt.

Vil du sikre deg en kortreist sommerferieopplevelse av de sjeldne, så er det bare å ta kontakt med storbonden direkte på: booking@stranddalshytta.no.

LADER OPP TIL NY SESONG I JUNI: Nå går storbonden tur på over en mil til dagen, sammen med hundene sine, og kan ikke tenke seg en dag uten tur. Her går han langs Borestranden, rett nedenfor plassen hvor han har sin vinterhytte.
LADER OPP TIL NY SESONG I JUNI: Nå går storbonden tur på over en mil til dagen, sammen med hundene sine, og kan ikke tenke seg en dag uten tur. Her går han langs Borestranden, rett nedenfor plassen hvor han har sin vinterhytte. Foto: Agnethe Larsen

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 12. mai 2020