5 tips til kjekke familieaktiviteter i vinterferien

Vinterferien åpner opp for flere magiske turøyeblikk sammen med familien.
Vinterferien åpner opp for flere magiske turøyeblikk sammen med familien. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Dere trenger ikke reise langt, eller bruke mye tid og penger for å skape gode opplevelser for barna i vinterferien. Her er 5 tips til hyggelige aktiviteter, hvor dere kan nyte fridagene ute i naturen! 

1. Dra på en opplevelsesrik tur til en STF-hytte

I Stavanger Turistforening finner du mange hytter som egner seg ypperlig for en strålende vinterferie. Vi har hytter både langs kysten og til fjells, så her er det absolutt mulig å finne det perfekte målet for vinterferieturen. Som medlem i DNT overnatter barn under 12 år gratis på alle selv- og ubetjente hytter, og får store rabatter på betjente hytter.

Kjekke vinterferiehytter som har ledig kapasitet i vinterferien er for eksempel Børsteinen, Stranddalen og Bleskestadmoen. Det er også fint å bo på Ådneram anneks og gå på dagsturer. Vi kommer også til å kviste løype til Tomannsbu, Blåfjellenden, Langavatn og Sandvatn så fort som forholdene tillater det. Det er kun halvparten av rommene på hyttene som kan bookes på forhånd, så det er alltid plass til flere, selv om det ser ut som hytta er fullbooket på forhånd. Husk at dess flere gjester det blir på hyttene, dess flere er det å leke sammen med.

Hvis dere ønsker å reise litt lengre har Haukeliseter Fjellstue det som trengs for å få maksimalt utbytte av feriedagene sammen. Det er flere ledige rom i vinterferien og her kan hele familien blant annet få være med å bake med Haukeliseter sin egen baker. I tillegg til ypperlige skiforhold utenfor hytta hvor ungene virkelig kan få boltre seg i snøen, kan dere oppleve villmarkspa om kvelden og tre retters middag. Det er selvsagt mulig å låne skiutstyr for barna. Her kan du lese mer om vinterferien på Haukeliseter. 

Ellers anbefaler vi å sjekke føremeldingene for oppdatert informasjon i ferien.  

Stavanger Turistforening har mange vinterferiehytter å velge mellom. Hva med en tur til Sandvatn turisthytte?
Stavanger Turistforening har mange vinterferiehytter å velge mellom. Hva med en tur til Sandvatn turisthytte? Foto: John Petter Nordbø

2. Skap et minnerikt måltid ute i naturen

Pakk tursekken med enkel mat, vedkubber, kjele og termos og samle familien rundt bålet for et deilig måltid i frisk luft. Dette innbyr ikke bare til gode samtaler, men også til felles naturopplevelser som både små og store vil huske i lang tid. Middagstilbereding ute krever lite kunnskap, erfaring og utstyr. Et tips er å gjøre det meste klart på forhånd, slik at middagen enkelt kan varmes opp utendørs. Inviter gjerne med dere venner og ha med litt mat hver, som dere tilbereder på bålet.

Tips til gode og enkle turmåltider kan være pizzaboller, som du steker hjemme og varmer opp på en pinne over bålet. Pinnebrød er også selvskreven på tur. Du kan fint bruke vanlig bolledeig og gjør du dette er et tips er å bruke kald væske når du lager deigen, hvis du ikke skal steke pinnebrødene med en gang. Da vil gjæren bruke litt lenger tid for å heve, og man kan fint gå en tur og ta seg tid til masse lek, før man tilbereder måltidet ute. Pakk gjerne deigen i en pose med litt olje rundt, slik at deigen blir smidig å tvinne rundt pinnen. Pinnebrødet kan nytes alene, med et dryss sukker og kanel, eller med litt medbrakt syltetøy. Et annet apetittvekkende måltid er lefser fylt med kremost, pesto og skinke. Disse kan gjøres klare hjemme og pakkes inn i aluminiumsfolie. De ferdige innpakkede lefsene kan legges direkte på glørne i bålet og nytes når de blir varme og osten har smeltet.  

Ingenting smaker så godt som et måltid ute i naturen. Bildet er tatt i Breiastøldalen i Suldal.
Ingenting smaker så godt som et måltid ute i naturen. Bildet er tatt i Breiastøldalen i Suldal. Foto: Arve Hadland

3. Dra på eventyr i skogen

Bygg en hytte, lek gjemmeleken, lag skattekart - mulighetene til lek og oppdagelse i skogen er uendelige! Vi anbefaler også et besøk i en forektig eventyrskog, som ligger i Årdal i Ryfylke. Ta en svipptur gjennom Ryfast og besøk Eventyrskogen som ligger ovenfor bensinstasjonen og handelslaget i Årdal. Dette er en opplevelsesrik skog for barna med kjente skikkelser fra store eventyr, som møter dere på veien gjennom skogen. Flere håndlagede skilt viser vei forbi både "De tre bukkene bruse" og "Kjerringa med nasen i stubben". Ta med godt med niste, og bruk god tid på oppdagelsferden gjennom denne eventyrlige skogen. Garantert en suksess for barnefamilien! Her kan du lese mer og få veibeskrivelse til Eventyrskogen. 

Eventyrskogen i Årdal er en eventyrlig opplevelse for barna, her får de virkelig oppleve turmagien.
Eventyrskogen i Årdal er en eventyrlig opplevelse for barna, her får de virkelig oppleve turmagien. Foto: Eldfinn Austigard

4. Dra på oppdagelsesferd i nabolaget

Vi er så heldige å ha flust med merkede nærturer mange steder i fylket vårt. Aller mest kjent er nok de 52 hverdagsturene i Stavanger og de 10 nærturene i Sandnes. Men visste du at det også finnes merkede turløyper på blant annet Randaberg, Sola, Klepp, Time, Gjesdal, Strand/Forsand og i Hå? De merkede turløypene er en ypperlig måte å la barna få oppdage sitt eget nærområde, og guide dere gjennom turen, ved å lette etter neste T-skilt. Ta dere tid til flere "bensinpauser" underveis, la barnet få tid til å leke underveis. Kanskje vil dere sammen oppdage nye eventyr og områder i deres eget nabolag? Her finner dere oversikt over alle de merkede nærturene - finn deres favoritt og la barnet vise vei! 

5. Skap magiske turminner med en overnatting utendørs

Mange barn synes det er gøy å overnatte i telt på sommerstid, men det er heller ingenting i veien for å telte på vinteren. Dere trenger ikke å dra langt for å få en flott overnatting utendørs, kanskje en overnatting i hagen eller i nærmeste skog kan være langt nok? Skogen er et fint sted for første vintertelttur, der finner dere ly for vind og vær. Det finnes også gapahuker ved Gramstad og Brekko, som er ypperlige til en spennende overnatting utendørs. Sett av god tid og gjør selve leirlivet, bål, mat, bygge og bo til hovedaktiviteten. Nyt den gode praten, stillheten og belønningen med å våkne opp ute i naturen. I naturen er det ingen huslige plikter som forstyrrer. Ta gjerne med kort og brettspill og skap de nære, gode opplevelsene sammen. Husk at du kan leie det utstyret dere trenger på Frilager, og hente det på Tursenteret vårt. 

En utendørs overnatting i vinterferien kan være en spennende og minnerik opplevelse å gjøre sammen. Dere trenger ikke å dra langt avsted, nærmeste skog kan være ypperlig for en fin vinternatt ute.
En utendørs overnatting i vinterferien kan være en spennende og minnerik opplevelse å gjøre sammen. Dere trenger ikke å dra langt avsted, nærmeste skog kan være ypperlig for en fin vinternatt ute. Foto: John Petter Nordbø
BARNEFELLER FRA TASTA
Garantert lykke for foreldre i motbakker!

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 18. februar 2020