Ta valentines-daten din med på tur

Foto: Marius Dalseg Sætre

Frisk luft, roser i kinnene, en vakker solnedgang i hytteveggen, fjelltur uten dekning. Få ting er mer romantiske enn en tur i naturen. Her er fem tips til en minnerik Valentines-tur. 

Tipsene fungerer like godt enten dere skal på første stevnemøte, eller tenker å feire gullbryllupsdagen ute. Det finnes mange måter å dra på en romantisk tur sammen, og det trenger ikke være en lang tur for å bli hyggelig.

1. Planlegg godt  

Litt planlegging sikrer at du har det lille ekstra i sekken, men først og fremst er det viktig for å gjøre turen hyggelig for begge to. Liker du å spreng-gå i bakkene, mens daten foretrekker litt roligere tempo? Fryser partneren din litt lettere enn deg, eller trenger han oftere matpauser? Sørg for at turen passer dere begge. Hvis du er usikker, husk at det er bedre å gå for en kort og enkel tur fremfor en lang og krevende. Legg opp turen på hans eller hennes premisser. Da er veien kort til takknemlige smil. 

Sitt tett sammen, og husk å tilby en armkrok.
Sitt tett sammen, og husk å tilby en armkrok. Foto: Marius Dalseg Sætre

2. Vær alene og til stede

Nå kommer det viktigste av alt. Reis til et sted uten dekning. Dersom dere har dekning: skru av lyden på telefonen og legg den bort. Det nytter ikke å være alene hvis dere ikke gir tiden til hverandre. Hvor mange ganger har du ikke sett et par som sitter overfor hverandre på restaurant med nesa i hver sin telefon? Se nederst i artikkelen for tips til hytter dere kan ha helt for dere selv. 

3. Fyll sekken med digg

Kjærestetid på tur er høytidsstund. Da er det lov å kose seg litt ekstra. "Veien til en kvinnes hjerte går gjennom magen", heter det så fint. Det gjelder også menn. Ute på tur smaker maten fortreffelig, og det er enkelt å diske opp med noe som finner veien til hjertet. Det trenger ikke være så avansert. Hva med pannekaker fra proviantlageret på hyttene våre til frokost? Kok kaffe på et bål og servér i en fin trekopp med en liten sjokoladebit til. Ta dere tid til å lage noe lekkert sammen. Husk at også det å lage mat sammen er kvalitetstid.

Husk å legge inn noen små overraskelser underveis.
Husk å legge inn noen små overraskelser underveis. Foto: Agnethe Larsen

4. Legg inn overraskelser underveis 

Her er selve nøkkelen til suksess. Hvis daten ikke forventer noe på forhånd, er det enkelt å overraske og imponere. Planlegger du bittelitt kan du alltid ha en overraskelse klar. Her er det mange muligheter, og det enkleste kan være å pakke en ekstra sjokolade i sekken, som du plukker frem på et gunstig tidspunkt, gjerne når din bedre halvdel begynner å bli litt sliten. Det er også alltid en vinner å trekke stettglass og en flaske opp av sekken. Tenk deg om, hva vil den du er glad i like aller best å bli overrasket med? Akkurat. Der har du svaret :)

5. Bruk hengekøye til pausene 

Hengekøyer har kommet som en voldsom farsott over tur-Norge de siste par årene. De er lette, praktiske og er selvfølgelig svært Instagram-vennlige. Men mange tror de kun skal brukes til overnattinger, og da går de glipp av mye. Hengekøyer er nemlig utmerket til pauser på vanlige dagsturer. Spenn opp hengekøya mellom to trær, og du slipper å sitte i våt lyng eller grave pausegrop i snøen. Det er både koselig og praktisk, og her kommer selve rosinen i pølsa: Husk at du bare må ta med én hengekøye på romantiske turer. Når begge sitter i den samme køya, "tvinger" tyngdekraften dere til å sitte tett sammen på midten. Dermed er det bare å legge armene rundt hverandre og nyte utsikten.

6. Hold det hett

En kald date er en dårlig date. Frysing dreper romantikken. Pakk med deg et varmt liggeunderlag eller reinsdyrskinn til å sitte på. Ta med rikelig med varme klær, gjerne en ekstra dunjakke eller ullgenser og pass på å tilby dette før daten din begynner å fryse. Husk at det er lurt å dele kroppsvarme. Ha armkroken klar, og søk nærhet. 

Gamle Skåpet - en bitteliten hytteidyll som ligger for seg selv.
Gamle Skåpet - en bitteliten hytteidyll som ligger for seg selv. Foto: Jonas Olsvik og Kevin Molstad

...og til slutt: Tre tips til romantiske hytter 

Heiberghytta Grautheller

Selve definisjonen på tradisjonell hyttekos i hyttenettverket vårt. Den vesle koia har alt du behøver, og her trenger du ikke engang å gå ut for å gå på do. Med utsikt over Grauthellervatnet kan du sitte utenfor og nyte fjellufta sammen med din kjære. Dette er ei utleiehytte. Det betyr at dere må få med nøkkel fra Tursenteret vårt. Til gjengjeld får dere hele hytta helt alene, og kan nyte hverandres selskap i fred.  

Fjøløy

Havet har unektelig et romantisk sus over seg. Det er noe eget å være tett på naturkreftene i havgapet. På Fjøløy kjenner du lukta av hav. Her kan dere sitte i hytteveggen mens sola går ned i det blå oseanet. Hytta ligger høyt og fritt, med enorm havutsikt. På dager med dårlig vær, sitter dere inne i hytta, fyrer i ovnen og hører vinden hyle utenfor. Den vesle øya er et gammel fort, og det er en rekke muligheter for småturer i området. PS! Det er vaffeljern og strøm i hytta, dermed er det enkelt å diske opp med en smakfull overraskelse. Denne er også utleiehytte, som dere får helt for dere selv. 

Gamle Skåpet

Dette er en liten hytteperle som ligger helt for seg selv. Den er nok litt glemt av mange, og havner i skyggen av superpopulære Skåpet, som ligger en liten kilometer unna. Den vesle hytta fortjener likevel å få litt mer oppmerksomhet! I likhet med de to hyttene ovenfor er også dette ei utleiehytte dere får ha for dere selv. Området er ideelt for fotturer, og har masse blåbær om sommeren. Den enkle hytta ble bygget i 1917.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 14. februar 2020