Strålende åpningsfest på Kvitlen

FJELL-SPA: Frisk posering framfor nyopna Kvitlen i Bjerkreim, Rogaland.
FJELL-SPA: Frisk posering framfor nyopna Kvitlen i Bjerkreim, Rogaland. Foto: Kjell Helle-Olsen

På sommerens herligste søndag drog over 500 personer til fjells for å være med på åpning av Kvitlen selvbetjeningshytte. Helseminister Bent Høie var ikke i tvil under avdukingen: Bjerkreimsheiene har fått Norges flotteste turisthytte!

Turisthytta ligger nydelig plassert på et høydedrag med utsikt over Kvitladalen. Elva som snor seg forbi med svaberg og småkulper blinker i de store vindusrutene som vender seg vennlig mot dalen og trekker alle naturinntrykkene inn i hytta. 

Det var en stolt styreleder i STF, Per Hanasand, som ønsket velkommen til Kvitlen, 25 år etter at planene for et nybygg i denne dalen først ble lansert.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie høstet stor applaus da han i sin tale kalte hytta for Norges fineste turisthytte. Selv har han hytte på Stavtjørn og har lenge ønsket seg ei hytte på Kvitlen. Området egner seg ypperlig for barnefamilier og helseministeren var spesielt glad for å se så mange barn på åpningsfesten.

Generalsekretær Nils Øverås i Den Norske Turistforeningen kunne bare slutte seg til orda fra Bent Høie, og mente at Stavanger Turistforening allerede med byggingen av Preikestolen fjellstue satte standard for hvordan fremtidens turisthytte skal se ut. Det er ikke lenger hytter med lav høyde under taket og smårutede vinduer som gjelder, men funksjonelle og moderne i stil og materialvalg.

Knut Ore fra Olav Thons DNT stiftelse overleverte en personlig hilsen fra Thon som gleder seg over at hytta nå er en realitet. Ordfører i Bjerkreim, Marton Skårland, gratulerte med Norges fineste turisthytte i Norges fineste kommune. 

Daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistforening sa også at et sentralt punkt i valg av utforming hadde vært spørsmålet om hva som skal til for å få folk til å bruke hytta. Med flere tomannsrom, hunderom, innedo og muligheter for å booke rom, mente han at mulighetene lå til rette for at mange ville besøke hytta.

Sanger og komponist Elin Furubotn avslutte det hele med herlige hverdagsviser som understreket den flotte dagen. Folk storkoste seg i sola; spiste nysteikte lapper  med blåbærsyltetøy fra dalen, mens andre benyttet anledningen til å ta et bad i elva før returen.

Velkommen tilbake til store og små, nye og gamle tilhengere av Kvitlen!

Gavepakke


Kvitlen er en av fem 125-års jubileumshytter som Stavanger turistforening har hatt som mål å bygge. En generøs gave på 2,5 millioner fra olje- og gasselskapet Total E&P Norge AS har muliggjort drømmen angående Kvitlen. Andre bidrag kommer fra Olav Thons DNT stiftelse og spillemiddelordningen.

Grunneiere er Geir Magnussen og Ragnhild Kvitli Nilsen, som velvillig har stilt tomt til disposisjon.

Arbeidslag


Det er Ark Vest som har tegnet Kvitlen turisthytte. Arkitektfirmaet har tegnet flere hytter for turistforeningen, og de siste er Jonstølen og Kvitlen. Inge Grønnevik (Ingemann) har stått i spissen for arbeidslaget som har bygget hytta. 

Annonse