Rekordmange dugnadshelter på frivilligfest

Aldri før har Stavanger Turistforening samlet så mange av våre frivillige på samme sted. På FNs internasjonale dag for frivillighet var 250 dugnadshelter samlet på Tou scene til en heidundrende feiring. 

I 2018 utgjorde dugnadsinnsatsen i STF 55,5 årsverk. I 2019 vil tallet krype over 60 årsverk. Det er imponerende tall, og uten den massive dugnadsjobben ville aldri Turistforeningen vært i stand til å opprettholde et like godt tilbud. For å gjøre ekstra stas på gjengen med frivillige ønsket STF å arrangere en ordentlig markering på FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Det har aldri skjedd før at Stavanger Turistforening har samlet så mange av sine dugnadshelter på samme sted, og vi er glade for å kunne gi noe tilbake til alle for den omfattende innsatsen våre frivillige gjør hvert år. På scenen var det livemusikk, underholdning og prisutdelinger. 

Med innsatsen fra alle våre frivillige driver vi 44 hytter, merker 2500 km med stier og arrangerer over 1000 aktiviteter i året. På festen kommer frivillige som leder turer, steiker vafler, maler hytter, merker stier, organiserer aktiviteter, snekrer og reparerer på hyttene, tømmer utedoer, tar bilder og gjør en haug med andre viktige og givende oppgaver.

Det ble delt ut fem frivilligpriser for 2019: Årets kvinne, årets mann, årets nykommer, årets turbo og årets ung. 

Her er vinnerne av årets priser: 

  • Årets nykommer: Marte Dale
  • Årets turbo: Ronny Rustøen
  • Årets kvinne: Guro Waksvik
  • Årets mann: Per Inge Wathne
  • Årets ung: Liva Rage Aasvold

Vi gratulerer prisvinnerne! Under kan du lese begrunnelsene for de ulike prisene. 

Årets nykommer

Stavanger Turistforening er opptatt av å nå stadig nye mennesker og blir begeistret når nye frivillige melder seg. Vi ønsker å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonen, slik at de kan få kjenne på gleden av det frivillige felleskapet og det å få spille en viktig rolle i andres liv. For å hylle nye frivillige ønsker Stavanger Turistforening å gi en pris til årets nykommer. 
Plutselig kunne Turbo danse. Den blå maskoten danset i strand-kanten ved Melsvatnet – til stor jubel og glede for barn og voksne som ble med på dansen. Ut av Turbo steg en person som i løpet av kort tid har blitt meget aktiv både ute i naturen og inn i Stavanger Turistforening. Å overnatte ute, gjerne under åpen himmel, kan være bedre enn å ligge inne på en hytte. 
Entusiasmen for å få med andre på tur er stor! Å bidra til å bygge opp et lokalt Barnas Turlag oppleves som givende og morsomt. I løpet av kun 2 år har hun tatt turlederstigen opp til sommerturleder, blitt sertifisert som kursleder og i tillegg vært kursleder for grunnleggende turlederkurs nå i høst. Planene for 2020 er klare. Sammen med de andre dyktige og flotte turlederne i Jæren Turlag har hun vært med å legge opp et spennende turprogram for Barnas Turlag på Jæren. Til stor glede for mange familier der ute!

Frivillighetsprisen Årets nykommer tildeles herved, Marte Dale.

Årets Turbo 

Dersom du er på Gramstad en vinterkveld så ser du kanskje en lykt som i høy hastighet fyker opp og ned fjellsidene. Sammen med Fjells venner og Turkompani så har denne personen gjennom de siste årene tatt med seg tusenvis av folk på tur. Det er ikke rart at personen er blitt litt turbo!
Få kjenner bymarka vår så godt som ham. Han er opptatt av det nære friluftsliv og sover nok aller best i en hengekøye i skogen, eller under åpen himmel på brygga på Nodhagen, og da gjerne sammen med barna sine.  Han er en aktiv turleder og har tilrettelagt mange kjekke turer for andre barnefamilier. Han har tatt det meste av tilgjengelige kurs i Stavanger Turistforening og er nylig blitt godkjent kursholder for å utdanne våre nye turledere. 
I vinter står fjellet og merking av vinterløyper for tur, og til sommeren skal han ha aktivitetsleir for ungdom på Haukeliseter og Sandsa. Dugnadslaget på Nodhagen har også glede av hans engasjement. Denne personen har en fantastisk dugnadsånd, strålende humør, bredt engasjement og masse pågangsmot! Alle disse egenskapene kvalifiserer ham altså til Årets Turbo. 
Frivillighetsprisen Årets Turbo tildeles herved, Ronny Rustøen! 

Årets kvinne

Denne kvinnen har utmerket seg i Stavanger Turistforening med sitt store engasjement og brennende dugnadsånd! 
Hun er en meget ivrig turgåer og har nok besøkt de fleste hyttene i STF sitt rutenettverk. Etter turen passer hun på å gi driftsavdelingen gode tilbakemeldinger på tingenes tilstand både på hyttene og rutene. Dette er til stor hjelp for å bidra til at hytter og ruter opprettholder den rette standard for alle besøkende. 

På sine mange turer tar hun gjerne flotte turbilder, som brukes til å spre inspirasjon og turgleden videre! 
Administrasjonen setter stor pris på hennes blide åsyn når hun jevnlig er innom kontoret med betalingsfullmakter fra fjellhyttene. 
I tillegg til dette er hun også turleder i DNT Tilrettelagt, og yter i tillegg en betydelig innsats i fadderlaget Sandvatnhyttas venner. 
Dette glødende engasjementet i så mange ledd i Stavanger Turistforening kvalifiserer henne altså til Årets kvinne!

Frivillighetsprisen Årets kvinne tildeles herved, Guro Waksvik!

Årets mann 

Skjult bak 70 høye og pistrete grantrær lå et malingsslitt og mosegrodd hvitt hus fra 1939, sterkt preget av forfall. Dette var utgangspunktet da Sandnes kommune overlot driften av Gramstadhuset og eiendommen til Stavanger Turistforening i 2006. 
Det ble en enorm ryddejobb både inne og ute. En gruppe på 15-20 dugnadsfolk fra 60+ brettet opp ermene og satte i gang. Annenhver tirsdag møttes de fast i 2-3 år. Langt over 1000 dugnadstimer er lagt ned innen huset stod ferdig rehabilitert.
Dugnadsgjengen i 60 + ga seg ikke med dette. Etter at huset ble åpnet høsten 2009, har de vært med å holde orden på hus og hage, hatt faste vår - og høstdugnader og ikke minst hatt et hovedansvar for søndagskafeen som ble drevet på dugnad i det hvite huset. Med kafeen økte behovet for nye dugnadsfolk, og det gikk seg til. Flere ble med. 
Gjennom hele prosessen er det ÈN som har utmerket seg spesielt og som har vært en ekstra drivkraft for at all dugnaden har fungert så bra. 
Han er musikalsk og lager gjerne en quiz eller to. Han er en god leder med god oversikt over det som skal skje. Han har tilbrakt mange somre som hyttevakt på Grautheller, og ellers vært med på dugnader både på Ådneram og i Lysebotn. 
Hovedstedet er likevel Gramstad. Han var leder i Gramstads venner gjennom alle år, helt til låven stod ferdig og ble innviet i 2017. Den siste innspurten da låven ble bygget tok han og Wenche Anda Haarr et spesielt ansvar for både kafeen, innredning og planlegging av låven. Han er ikke lenger leder for Gramstads venner men er fremdeles aktiv, og sist sett som frivillig på Lyktene bak Dalsnuten.
Frivillighetsprisen Årets mann tildeles herved, Per Inge Wathne!

Årets Ung

Vi trenger mer enn to hender for å telle opp alle som hadde fortjent denne prisen, men vi får bare lov til å telle på en finger. 
Vedkommende som utmerket seg til denne prisen har ved flere anledninger stilt opp der ingen andre klarte å lage rom. Personen har i en lang årrekke, hvis man kan si det om en ungdomsprisvinner, deltatt på utallige møter og bidratt med konstruktive innspill og avsluttende kommentarer. 
Denne personen utmerker seg som turleder hvor hun tar spesielt godt vare på alle turdeltakere. Hun sprer intet annet enn glede og trygghet og gjør turene til en rik opplevelse for alle som er med henne på tur!  Hennes glødende turglede smitter lett over på deltakerne og skaper minner for livet!
Denne unge kvinnen har gjennom sitt frivillighetsarbeid absolutt gjort seg fortjent til prisen Årets Ung! 

Frivillighetsprisen Årets Ung tildeles herved, Liva Rage Aasvold!

FULLSATT: Maskinhallen på Tou scene var fylt til randen med frivillige i alderen 17 til nesten 90.
FULLSATT: Maskinhallen på Tou scene var fylt til randen med frivillige i alderen 17 til nesten 90. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 6. desember 2019