Denne Aftenblad-duoen har skrevet om friluftsliv i et kvart århundre

PÅ  JOBB: Pål Christensen (t.v) og Finn E. Våga i sitt rette element på Hellestø. Duoen har skrevet et mangesifret antall turreportasjer fra distriktet de siste 25 årene.
PÅ JOBB: Pål Christensen (t.v) og Finn E. Våga i sitt rette element på Hellestø. Duoen har skrevet et mangesifret antall turreportasjer fra distriktet de siste 25 årene. Foto: John Petter Nordbø

Pål Christensen (55) og Finn E. Våga (59) skriver fast om turer og natur hver uke. Men hvem er de? Vi har snudd rollene og intervjuet radarparet fra Aftenbladet om friluftsliv.

–Vi er som et gammelt ektepar, sier Finn E. Våga, og overdøver akkurat lyden av sjøen som ruller inn over sandstranda på Hellestø. 

–Vi jobbet sammen for første gang i 1985, skyter Pål Christensen inn, og legger til at det første oppdraget de hadde som duo var en dramatisk flykapring i Haugesund. 

Siden den gang har det blitt mange dramatiske reportasjer og menneskemøter. Heldigvis handler mange om langt hyggeligere ting enn flykapringer. Det vi i Turistforeningen selvsagt er mest opptatt av er de utallige magasinreportasjene om natur og friluftsliv. Regionavisa har ikke bare en markedsavdeling som har samarbeidet med Stavanger Turistforening i over 60 år, også i redaksjonen er distriktets viktigste nyhetskanal opptatt av friluftsliv.

Avisa har en lang historie sammen med Stavanger Turistforening. På 1980-tallet ble det en rekke store reportasjer om arbeidet på fjellet, signert Helge Johanson og fotograf Egil Eriksson. Etter hvert ble det jobbet enda mer systematisk med tur- og friluftsreportasjer fra Johanson startet "Helge-turen" i 1993. Etter at helgemagasinet Pluss kom rundt tusenårsskiftet har det vært denne typen reportasjer på nett og papir omtrent hver eneste helg. Nevnte Johanson var primus motor for dette frem til han gikk av 2013. Andre journalister som har vært bidratt her er Ludvig Lorentzen, Janne Håland, Anders Andersen og Tor Inge Jøssang. De siste årene er mange av artiklene signert radarparet fra Jæren.

Vanligvis er det de to som setter seg i bilen med penn, notatblokk og kamera for å treffe Turistforeningen. Denne gangen er rollene snudd. Nå er det deres tur til å være intervjuobjekter, men det virker ikke til å stresse de to sindige pressefolkene. Spørsmålene besvares med velvalgte svar på rusleturen langs stranda. Det er ingen tvil om at det mangeårige engasjementet for friluftsliv er ekte.

–Dette stoffet er og vil være viktig for oss, fastslår Våga.

Han forteller at natur- og friluftsreportasjer er viktig av flere grunner, og trekker frem nærheten til regionen som helt avgjørende. I tillegg har Aftenbladet en rolle som inspirator for leserne.

–Leserne kan bare snøre skoene og gjøre seg klare. Vi skal ta de med ut, lover Våga.

–Lever lengre og lykkeligere

De to mener det er mye god folkehelse i å komme seg ut i en ellers stillesittende hverdag.

–De som går på tur lever litt lengre og er litt lykkeligere, sier Våga.

–Jeg tror spesielt det siste er viktig, bifaller Christensen.

Begge to er fotografer, men når de jobber sammen er det Christensen som tar bildene og Våga som skriver. Likevel er de to om alt. Samarbeidet er tett. Ideene utvikles sammen, gjerne på gule post-it-lapper som skrives i bilen på vei til et oppdrag. 

–Vi vet hva den andre synes før vi har snakket om det. Vi har jobbet sammen gjennom alle slags oppdrag, i glede og sorg. "Ekteskapet" er gammelt, men fortsatt lykkelig, sier Våga med et smil. 

Møter mennesker i natur

Reportasjene har tatt de to til de fleste kriker og kroker i distriktet. Det har også blitt utenlandsturer. På slutten av 1990-tallet reiste de rundt hele Norden på stipend fra Nordisk Råd. Det brakte dem blant annet til Grønland. Men det er først og fremst lokale turer Aftenbladets lesere får servert. 

De har vært på tur med super-sprekinger, mindre spreke mennesker, folk som vil bygge mer, folk som vil verne, folk som jakter og fisker, temmer rever og alt mulig annet som kan relateres til det romslige begrepet friluftsliv. De har hatt strålende opplevelser i solskinn, hutret seg ut i hagl og blåst, vært lykkelige på en fjelltopp og livredde på veien ned igjen. Naturen gir sterke rammer for menneskemøtene. Det er nemlig ingen tvil om hva som er viktigst i reportasjene, det er enkeltmenneskene. På jakt etter de gode historiene er det mennesket som er i sentrum. 

–Alle reportasjene skal ha et budskap fra det mennesket vi følger, om et liv som er levd og av erfaringer som er gjort, forklarer Våga. 

Viglesdalen er favoritthytta

Det er ikke like enkelt å svare når vi spør om de har en favorittur. Etter litt betenkningstid kommer likevel svarene: 

–Det må nesten bli en gåtur i Melsheia med hunden Mio (12,5 år). Det er flott rundt Lysefjorden også, men det er jo i Melsheia jeg går hver dag, sier Pål Christensen.

–For meg er Jærstrendene noe helt spesielt. Jeg liker turer i storm og regn. En storm ved Jærhavet er mektig. Stort. Med rasende hav. Og helst vil jeg gå alene, sier Våga. 

–Hva med hyttene, har dere en favoritt-turisthytte? 

–Jeg tror det må bli den nye hytta i Viglesdalen. Der er det så fint lys nedi dalen. Da vi var der kunne vi sitte inne og se uværsskyene komme inn dalen. Der er du ute, selv om du er inne, sier Christensen, og får ivrig bifall fra kollegaen.

Jærhavet sender en sur og vinterlig vind innover stranden, og en kald regnbyge skyller raskt over Hellestø på vei tilbake til bilen. Akkurat slik Finn Våga liker det. Ambisjonen for neste reportasje er allerede klar.

–Etter at du har lest reportasjen skal du tenke at du vil ut på tur, konkluderer tospannet. 

Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 11. desember 2019