Ferieminner for livet!

Familien Rettedal Grønås har i år valgt å feriere i telt sammen med Barnas Turlag på Nodhagen.
Familien Rettedal Grønås har i år valgt å feriere i telt sammen med Barnas Turlag på Nodhagen. Foto: Knut Larsen

Solstrålene strekker seg inn i teltåpningen, bekken sildrer forbi få meter fra teltduken og måkene forteller at en ny dag er igang for alle familiene, som har valgt å tilbringe en av sine ferieuker på skjærgårdsferie med Barnas Turlag. Stedet er Nodhagen, Stavanger Turistforening sin hytte på Bersagel. Teltdukene åpnes og blide barneansikter med håret til værs kryper ut og de springer med fjærlette steg, for å finne lekekameratene sine, som bor i teltene ved siden av.

Det mangler ikke på energi og glede på skjærgårdsferie med Barnas Turlag! Her springer Isabel tur sammen med Edward.
Det mangler ikke på energi og glede på skjærgårdsferie med Barnas Turlag! Her springer Isabel tur sammen med Edward. Foto: Agnethe Larsen

-  Jeg kjente ingen da jeg kom hit, men fikk en bestevenn etter fem minutter! Jeg elsker å være med på dette. Vi går turer, lager god mat, leker på denne fantastiske store gressplenen og bader masse, forteller Isabel Sola, som er her sammen med mammaen sin Kristin Eriksen Berg.

God morgen, hvordan har natten vært? Har dere sovet godt? Turleder Ronny Rustøen, sørger for at alle barn og voksne blir godt ivaretatt.  I dag har han planlagt kanotur på Lutsivannet, hvor alle skal padle ut til en idyllisk holme, hvor de får muligheten til å bade og kose seg rundt bålet med både pølser og marshmallows. Minstemann i turfølget er to år og det er et mangfold av ulike typer familier med – noen er opprinnelig fra Etiopia og opplever sin første telttur sammen, noen har reist fra Oslo for å være med, man finner enslige mødre med barn, turvante familier og familier som overhodet ikke har gått mye tur før.

- Vi meldte oss på denne turen fordi vi ønsker å komme oss mer ut i naturen sammen med barna. Men siden vi ikke er så turvante selv, føler vi det er trygt å ha med en turleder, som spikrer et opplegg for oss, slik at vi kan konsertere oss om å være med barna. Dette er virkelig et lavterskel-tilbud og en unik ferieopplevelse, bare en halvtime unna der vi bor, forteller Astrid Rettedal Grønås og Tom Grønås. De har tatt med seg barna Edward på 2 år og Anna på 7 år. Telt og liggeunderlag er årets feriepenge-investering, og denne type feriering har virkelig gitt dem mersmak på turlivet.

- Vi ser hvordan barna nyter å være på tur sammen med andre barn. Spesielt vår eldste datter, Anna, ser vi har enormt stor glede av å få være ute i naturen. Så dette er vi jo bare nødt til å følge opp bedre når vi kommer hjem igjen, smiler de to mot hverandre.


Vennskapsbånd knyttes fort! Fra venstre: Emilie, Isabel og Elise sammen med lille Edward.
Vennskapsbånd knyttes fort! Fra venstre: Emilie, Isabel og Elise sammen med lille Edward. Foto: Knut Larsen

På barnas premisser

Vannet stråler speilblankt mot turfølget idet de ankommer Lutsivannet. Kanonene ligger på rekke og rad og barna sitrer av spenning før de skal få oppleve, for veldig mange av dem, sin første padletur i kano.  Aktivitetene på fellesturer med Barnas Turlag er spesielt tilrettelagt for barnefamilier, de er varierte og man trenger ingen tidligere turerfaring for å være med.

- Uansett hvilket opplegg vi legger for dagen er alt på barnas premisser. Det er de som bestemmer tempoet. Ofte finner barna turglede på veien til målet, som må undersøkes nærmere, og da er det viktig å gi dem tid til å tilfredsstille nysgjerrigheten. Kanskje er det et spesielt insekt, et blad eller en pinne, som skaper nysgjerrighet, og ved å la dem få tid til å utforske, tror jeg dette skaper mer lyst og engasjement til å dra mer ut på tur, forteller turlederen Ronny.

To av jentene ser på hverandre, smiler og holder hender, før de springer ned og velger seg en kano. Noen vil sitte sammen med foreldrene sine og noen vil sitte sammen med Turleder Ronny, som vokser på barna, som et trygt og godt voksenforbilde. En etter en padler de ut fra stranden med et smil, som nesten går trill rundt.

- Dette er supergøy!, roper barna nærmest i kor.

Benjamin, Matias og Fifle i god driv på Lutsivannet.
Benjamin, Matias og Fifle i god driv på Lutsivannet. Foto: Knut Larsen

Alt annet enn en vanlig sydentur

Etter dagens kanoutflukt, og enda mer bading ved hytta, er det tid for å gjøre klart til dagens felles middag. Familiene har med seg brødmat til frokost og lunsj, men middagene planlegges og handles inn av turlederne. Middagen er et viktig felles måltid, hvor alle bidrar og samles. I dag skal både barn og foreldre få lage hver sin egenkomponerte pizza, som skal pakkes inn i folie, og grilles. Alle får hver sin deig, baker den ut, og fyller den med valgfri topping etter fri fantasi. De store barna hjelper de små, og de små barna får nye helter og heltinner i de større barna, som viser dem omtanke og trygghet.

- Barna får ikke sånne opplevelser som dette på en vanlig sydentur. Du får verken lage egen pizza på grillen, oppleve den fantastiske naturen vi har i dette landet, eller se det unike samspillet barna utvikler på veldig kort tid, forteller Dagmar Amalia Fagerland og Gerny Anita Wick, som har med seg hver sin sønn, Brage og Benjamin.

Pizzabaking ute med selvvalgt topping skaper super stemning rundt bordet!
Pizzabaking ute med selvvalgt topping skaper super stemning rundt bordet! Foto: Knut Larsen

Mer tid til å være tilstede i øyeblikket

Kveldssolen skinner over Bersagel, barna avslutter kortspillet, pusser tenner og legges, en etter en. De voksne samles i hytta for litt kveldshygge og drøs, før alle kryper hvert til sitt - i telt, hengekøye, inne i hytta eller under åpen himmel.

- Jeg håper at barna føler at vi har vært mer til stede denne uken. Hverdagen er så travel, og det er så mange ting som avleder oppmerksomheten. Ingen av ungene har spurt etter verken iPad eller TV, og jeg føler selv at jeg har koblet ut og vært mer tilstede i øyeblikket sammen med barna. Det blir nok en ny tur neste år, sammen med Barnas Turlag, avslutter Astrid og Tom før de kryper inn i teltet sitt og natteroen senker seg over Nodhagen.

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 12. juli 2019