Eventyrlig fjellbryllup på Sandsa turisthytte!

Brudeparet lykkelig gift!
Brudeparet lykkelig gift! Foto: Marit Jakobsen

Med hjerter for Suldal, sine første møter gjennom Austrått Fjellvandrar & Turkompani og en felles lidenskap for naturopplevelser, var valget om å arrangere bryllupet sitt i fjellheimen på Sandsa turisthytte helt naturlig for det nygifte ekteparet, Annika Bråtveit Klippenberg (før Reinertsen) og Olav Martin Bråtveit.

Me hadde same lyden og same farten og med det meiner eg også fråvær av lyd. Brudgommen Olav Martin Bråtveit

- Me hadde same lyden og same farten og med det meiner eg også fråvær av lyd, humrer Olav Martin da han forteller om hvordan de første gang møttes på fellestur, Lysefjorden rundt.

Brudeparet har begge tilknytning til Suldal. Annika har hytte på Gullingen og Olav Martin sin far kom fra Bråtveit i Suldal. Ordføreren i Suldal, Gerd Helen Bø, er svigerinnen til Olav Martin. Det var hun som tok på seg oppdraget og fikk æren av å vie paret.

- Vi har trasket heiene i Suldal på kryss og tvers og er blitt ordentlig glad i naturen her. Sandsa var lenge noe vi bare så i andre enden av vannet, men etter hvert som vi har beveget oss mer inn i dette området, har vi funnet ut at det er en fantastisk fin plass, både sommer og vinter. Vi er derfor veldig glade for at turisthytta ikke ble bestemt lagt ned! Det er heller ikke mange hytter som har plass til over 50 gjester, og av den grunn er Sandsa også ypperlig for brylluper, større markeringer, eller store turgrupper forteller Olav Martin.

Jeg har vært i tvil om det er vits å inngå partnerskap, for dødstanker dukker stadig opp. Bruden Annika Bråtveit Klippenberg

Bryllup mot alle odds

Veien frem til bryllupet har vært både vanskelig og krevende for Annika og Olav Martin. De to møttes i 2015, men allerede året etter mottok Annika den tøffe beskjeden om at hun led av uhelbredelig kreft. For tre uker siden avsluttet hun strålebehandling. I tillegg har hun vært gjennom tre perioder med cellegiftbehandlinger siden høsten 2016. Bryllup har derfor aldri vært selvsagt for de to.

- Jeg har tvilt på fremtiden mange ganger! Det har vært vanskelig å tenke lange tanker og legge planer. Jeg har vært i tvil om det er vits å inngå et partnerskap, for dødstanker dukker stadig opp. Men Olav Martin ser meg. Han har et enormt fokus på det positive og ser etter muligheter, ikke begrensninger. Han ser meg og løfter meg opp, gang på gang! Vi lever og opplever, under kurer og i pausene. Vi har bestemt oss for at kreft skal få minst mulig fokus. Nå skal vi leve mens vi lever, og vi gleder oss derfor over bryllupet og det å ha fått dele denne fantastiske opplevelsen med et utvalg folk som vi er så glad i, forteller Annika.

Situasjonen de to er i, gjør at de er blitt flinkere å ta ting på sparket.

- Før kjørte vi gjerne forbi steder, pekte og sa at dit må vi gå en gang. Nå stopper vi opp og tar turen. Vårt motto har blitt; «Det er nå vi er her». Det er utrolig mange flotte opplevelser å finne i nærmiljøet vårt. Det styrker lykkefølelsen, smiler Annika!

Brudens bror, Ron Ove Klippenberg, følger henne til vielsen.
Brudens bror, Ron Ove Klippenberg, følger henne til vielsen. Foto: Harald Thorkildsen

Sandsa har fått et nytt løft!

Sandsa turisthytte lever videre i beste velgående og har den siste tiden fått et stort ansiktsløft ved hjelp av flere titalls ivrige frivillige. De har svingt vaskekosten fra gulv til tak, malt kledningen på hytta, laget eget hunderom med plass til to senger og nå ønsker de også å bygge helårsbro som kan benyttes hele året. Det er også laget en egen vintersuite, hvor det er en egen vedovn, slik at man lettere kan få varmen uten å måtte varme opp hele den store hytta. Det er også kommet inn en ny båt, som kan benyttes av gjester ved å kontakte Stavanger Turistforening, før ankomst. Båten er meget praktisk hvis man trenger å frakte større mengder varer over Sandsavatnet, ved for eksempel større arrangementer.

Ting har vi nok av i vår alder og vi sa derfor til gjestene at vi ikke ønsket oss gaver. Istedenfor ba vi dem om å bidra med en tapasrett eller kake, slik at vi kunne lage en diger spleisefest på selve bryllupsdagen. Brudeparet

Spleisemiddag og selvbrygget øl

Mange tenker nok at organiseringen av et bryllup til fjells vil være utfordrende. Men brudeparet har flere gode tips til hvordan man kan gjøre dette enklere.

- Ting har vi nok av i vår alder og vi sa derfor til gjestene at vi ikke ønsket oss gaver. Istedenfor ba vi dem om å bidra med en tapasrett eller kake, slik at vi kunne lage en diger spleisefest på selve bryllupsdagen. Vi satte garn i lag med grunneier og tilberedte og serverte fangsten kvelden før kvelden. Vi ba også gjestene om å ta med det de spiser av brødmat og litt ekstra grillmat, om vi ikke skulle få fisk i garnet, forteller de to.

Olav Martin brygget øl og laget egne etiketter og Annika plukket blomster i fjellet til pynt. Det hele ble akkurat slik de ønsket at bryllupet skulle bli, enkelt, vilt og vakkert!

- Vi fikk låne den nye båten til Stavanger Turistforening, samt to Suldøler sine båter, slik at vi enkelt fikk fraktet over bagasje, utstyr, mat og drikke. Gjestene var sterkt delaktige i at alt falt på plass, både før, under og etter feiring. Det fine med Sandsa turisthytte er at det er hele 41 sengeplasser og god plass inne i de to stuene til å rigge til fest. I tillegg fikk vi av kjentfolk låne tre stølshus på stedet og noen sov i hengekøyer i naustet. Det er i tillegg flotte teltplasser, så plass er ikke et problem her.

Det er også flotte badeplasser i Sandsavatnet og flere kjekke områder man kan lage kjekke aktiviteter for gjestene.

- 300 meter fra hytta er det en nydelig badekulp i elva. Plassen har til og med en gjørmefotballbane som kan by på mye latter og leven!

Noen gjester ble fraktet med båt fra Osane, andre gikk turen inn, enten fra Osane eller Sandsaosen. Spaserturen inn til turisthytta tar ca. 2 timer.  Det tar i underkant av tre timer å komme seg til Sandsavatnet fra Stavanger. Båtturen fra Osane tar ca. 10 minutter.

Brudens barndomsvenninner, "Dredagjengen", og bruden selv på vei inn til Sandsa turisthytte.
Brudens barndomsvenninner, "Dredagjengen", og bruden selv på vei inn til Sandsa turisthytte. Foto: Synne Reinertsen
Det er bare de avlyste turene som er mislykket! Det er uendelig mye vakkert innimellom noen bøyer, avslutter det lykkelige ekteparet. Brudeparet

Unike turmuligheter på Sandsa

En bryllupshelg i Ryfylkeheiene gir også muligheten for turopplevelser for alle gjestene.

- Det er unike turopplevelser både langs klippekanten over Sandsa, bakenforliggende fjell og langs strandkanten ved Sandsavatnet! Omliggende områder mot Gullingen, Kvilldal og Blåsjø byr på uendelig mange turmuligheter, utdyper Annika og Olav Martin.

Selv om været var skiftende hele bryllupshelgen, med både sol, regn og hagl på menyen, er brudeparet skjønt enige om at nettopp været var med på å gjøre bryllupet til en helt spesiell opplevelse. Værmeldingene bør derfor ikke sette en stopper for planleggingen av opplevelser ute i naturen.

- Det er bare de avlyste turene som er mislykket! Det er uendelig mye vakkert innimellom noen bøyer, avslutter det lykkelige ekteparet.

Ønsker du å bestille Sandsa turisthytte til et kommende arrangement, så kan du gå inn her, for å reservere rom.​​​​​​​

Sandsa turisthytte har 41 sengeplasser og 8 madrasser. I tillegg finnes det et eget hunderom og en egen vintersuite med vedovn. Hytta egner seg derfor ypperlig for større arrangementer og lag. 

Annonse

Skrevet av Agnethe Larsen 27. juni 2019