Denne skoleklassen elsker å være på fjellet

TURGLAD GJENG: Bak fra venstre: Svein Kjetil Egeland, Steffen Idland, Elias Helland, Martinius Malmei, Lukas Kwasny, Alf Slettebø, Eilen Grønning, Mona Egeland. Foran fra venstre: Emelie Serbow, Guri Vassbø, Amalie Slettebø, Karina Bjordal og Otilie Skjæveland Refvik.
TURGLAD GJENG: Bak fra venstre: Svein Kjetil Egeland, Steffen Idland, Elias Helland, Martinius Malmei, Lukas Kwasny, Alf Slettebø, Eilen Grønning, Mona Egeland. Foran fra venstre: Emelie Serbow, Guri Vassbø, Amalie Slettebø, Karina Bjordal og Otilie Skjæveland Refvik. Foto: John Petter Nordbø

I tre dager flyttet friluftsklassen på Vikeså skule klasserommet ut i Bjerkreimsheiene, til gjensidig glede for både elever og lærere. Én av dem trosset til og med en brukket fot for å få være med på tur. 

– Det er "jilt" når det er et opplegg som dette, sier Elias Helland.

– Jeg synes det er sosialt og "jilt" med mye folk på tur, legger Martinius Malmei til. 

De har akkurat slitt seg opp den litt kjipe bakken fra start i Tveitebrekka på vei til Tomannsbu. 

– Alt ble så mye bedre med en gang vi kom opp den bakken, flirer Elias. 

Han og kompisen har ikke akkurat pakket lett, og med tidlig avgang ble det en hard start morgenen. Likevel er stemningen på topp mens niendeklassingene nyter en velfortjent pause. 

Brakk foten for tre måneder siden – ble med likevel

Klassen som er på tur er niendeklasse valgfag natur, miljø og friluftsliv ved Vikeså skule. De har akkurat lagt ut på langtur. Vandringen går fra Tveitebrekka til Tomannsbu første dag, før neste etappe tar gjengen videre til Støle med innlagte fiskestopp. Den siste etappen blir en skikkelig kraftprøve på nærmere to mil. Da skal turen mellom Støle via Kvitlen til Eikebrekka forseres i ett jafs. 

Lærer Marius Solberg forklarer at elevene får anledning til den lange fjellturen, fordi de har gjort seg fortjent til avbrekket fra skolehverdagen. Han forteller at årets klasse er spesielt flinke, og at det ikke er hverdagskost å legge ut på en så lang tur med en ungdomsskoleklasse. Når gruppa også er såpass liten blir det enklere å utvide den årlige fjellturen til en tredagerstur. Vikeså skule har sterke tradisjoner for å dra på tur, og hvert år reiser både 9. og 10. klasse på tur til turisthytter i nærfjellene. 

– Det er sosialt og samlende å gjøre noe i lag. Når vi flytter skolen ut kan vi vise elevene de mulighetene som er. Det ligger også en vinning i at elevene blir kjent med DNT-systemet, sier Solberg. 

Det er liten tvil om at elevene har gledet seg til turen. Én av dem ofrer ganske mye for å få være med. Karina Bjordal brakk foten for tre måneder siden. Rehabiliteringen gikk rekordraskt for å bli klar til fjellturen. Hun har fortsatt litt smerter, men biter tennene sammen og har ingen problemer med å holde følge med resten av gjengen. Humøret er også upåklagelig. 

– Det er utrolig kjekt at vi får til å dra på denne turen, sier Bjordal.

Lærer Solberg humrer når han hører hva elevene har pakket i sekken: brusflasker, høyttalere, kilovis med smågodt og andre tunge ting. Det er elevene selv som ordner alt: middag, oppvask og utvask. 

– Det som er fint med Tomannsbu er at den ligger såpass langt fra veien at de får røynt seg litt. Det gir mestringsfølelse, mener læreren, som selv er en ihuga friluftsmann. 

Lærer å bygge ovn og badstue

Turen har også faglig innhold. Underveis på etappene, og etter ankomst, får elevene oppgaver. Etter eget ønske er det lagt opp til poeng og konkurranse. Vinneren til slutt får en fin premie. I én av pausene på vei til Tomannsbu blir elevene tatt til sides én og én for å vise at de kan finne frem på et kart. Oppgaven lyder som følger: "Vis hvor vi er på kartet, og fortell hvilken himmelretning vi er på vei". 

Underveis i skoleåret har friluftsklassen fått en rekke oppgaver til å gjøre hjemme. På turen repeteres disse. Elevene går drevent i gang med å ordne alt de trenger for å lage en utendørs steikeovn, en såkalt syvsteinsovn, og en utendørs badstue. 

Ovnen brukes til å løse et kjent problem, nemlig hvordan man skal varme tacolefsene på tur. 

– Vi laget ovnen hjemme, og det fungerer veldig bra, sier Martinius Malmei. 

Han er fyrbøter, og sørger for at det brenner godt i begge kammerne på ovnen. Det er viktig for å varme opp steinene tilstrekkelig til at ovnen skal fungere. Klarer du å få ovnen varm nok, er det ingen grenser for hva du kan lage i syvsteinsovnen: pizza, brownies og masse andre godsaker. 

Vil du lære å lage badstue av presenning? Her kan du lese Vikeså-elevenes guide til en gloheit opplevelse på tur.  ​​​​​​​

Skoletilbud for alle

Visste du at alle skoler får et supertilbud av Stavanger Turistforening? 

I ukedager har vi skoletilbud på alle våre hytter. Da betaler skolen kr 100,-  per elev. To lærere får gratis overnatting.  Hyttene ligger i spennende turterreng, og er utrustet med sengeplasser, kjøkken, ved og gass.  Tomannsbu er én av mange hytter som egner seg utmerket til skoleklasser. Vikeså skule har enda en hytte å anbefale. 

– Sandvatn er bra. Der er det to hytter og plass til mange. Det er en fin skitur inn fra Hunnedalen, sier Solberg. 

I tillegg til skoleovernattingene tilbyr STF også kurs til lærere og Opptur for tusenvis av åttendeklassinger hvert år. Sistnevnte er en fellestur for åttendetrinn i regi av Turistforeningen. STF har Opptur-arrangementer på Rennesøy/Finnøy, Dalane og Sandnes i mai hvert år. I samarbeid med Frilager.no fikser vi også billig utstyrsutleie. 

Her kan du lese mer om skoletilbudet vårt. 

ENDELIG FRAMME: Tomannsbu åpenbarer seg rundt svingen.
ENDELIG FRAMME: Tomannsbu åpenbarer seg rundt svingen. Foto: John Petter Nordbø
SYVSTEINSOVN: Martinius Malmei har laget ferdig ovnen. Nå er den klar for oppfyring.
SYVSTEINSOVN: Martinius Malmei har laget ferdig ovnen. Nå er den klar for oppfyring. Foto: John Petter Nordbø
OPPPGAVE: Karina Bjordal viser lærer Marius Solberg hvor de er på kartet.
OPPPGAVE: Karina Bjordal viser lærer Marius Solberg hvor de er på kartet. Foto: John Petter Nordbø
FUKTIG: Svein Kjetil Egeland forsøker å komme seg over bekken uten å bli våt på føttene.
FUKTIG: Svein Kjetil Egeland forsøker å komme seg over bekken uten å bli våt på føttene. Foto: John Petter Nordbø

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 17. juni 2019