Gratulerer med dagen! 

Gratulerer med dagen alle turglade jenter! I dag heier vi frem de som har gått opp stier og topper før oss. Therese Bertheau var den første kvinnelige bestiger av Store Skagastølstind og en pionér som fjellklatrer og fjellvandrer i Norge.

Therese levde i en tid med mye endring - fra 1861 til 1936. Å lese om henne er en spennende kultur- og kvinnehistorisk reise. Det var ikke spøk å klatre med lange, subbende skjørt og med en liten hatt på hodet. I 1902 ble hun valgt inn som første kvinne i den Norske Tursitforenings styre og i 1909 ble hun innbudt medlem i Norsk Tindeklub, som ikke var åpen for kvinner. Selv om mange kanskje var skeptiske, følte Bertheau selv at hun ble godt mottatt i klatremiljøet. I et intervju med damebladet Urd i 1902 uttalte hun:

"Fjeldet viser jo en merkelig innflytelse på alle som elsker det tilgavns. Alle tindebestigere jeg har truffet på har utmerket sig ved høflighet og hensynsfullhet og hjelpsomhet. Jeg kjenner virkelig ikke en eneste undtagelse, et hyggelig folkeferd er tindebestigerne". 


Boken selges i Tursenteret til kr 255/300,-. 

Therese og turkameratene Ole Berge og William Cecil Slingsby i 1900.
Therese og turkameratene Ole Berge og William Cecil Slingsby i 1900. Foto: Norsk Folkemuseum

Skrevet av Kaja Raa Storaker 8. mars 2019