Dra til polen fra godstolen

15. februar har den norske filmen Amundsen premiere på norske kinoer. Polarhistorie er fornemmelse av kulde, slit, sult og tunge avgjørelser. Men også politikk, økonomi og den motstridende lengselen til å erobre både hvite vidder og hvite laken.

Vi har bøkene som beskriver alle sidene ved polarlivet:

Amundsen siste reise. Forfatter Monica Kristensen
Medlem kr 399. Ikke medlem kr 400.

Den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» på vei tilbake fra Nord­polen til Svalbard. Det ble begynnelsen på en av de største og mest sensasjonelle redningsak­sjonene i polarhistorien. Snart sendte alle statsmakter som ville hevde seg i nordområdene ut ekspedisjoner for å finne de overlevende på isen. En hel verden fulgte dramaet. Bare én mann manglet: den gamle polarhelten Roald Amundsen. Utestengt av diplomatiske intriger, gikk han igjen sine egne veier. Den 18. juni steg han ombord i det franske sjøflyet Latham i Tromsø. Tre timer senere, underveis mot Bjørnøya, kom siste livstegn fra Roald Amundsen.​​​​​​​

Roald Amundsen. Forfatter Tor Bomann Larsen
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399.

Den definitive biografi om Roald Amundsen! En hel verden fulgte polfareren på hans heroiske ekspedisjoner til Grønland og Sydpolen med "Gjøa", "Fram", "Maud", flybåtene og luftskipet "Norge". Privat reiste han hemmelig og forkledd, under navnet Engelbregt Gravning. Et overveldende kildemateriale viser Roald Amundsens liv, fylt til randen av eventyrlig triumf og brustne illusjoner, preget av nådeløs kamp mellom menn - og en romantisk lengsel etter kvinnen

Til Sydpolen 100 år etter. Forfatter Asle Johansen. 
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 400.

Bli med til Sydpolen – nøyaktig 100 år etter Roald Amundsen. Med beksømstøvler, bambusstaver og hickoryski på 2,5 meter, identisk med det Amundsen selv benyttet. Eventyrer, lege og familiefar Asle T. Johansens hyllest til Amundsen er en nær og intens skildring. En ferd ingen mente var mulig. Hans polfarende kolleger fraråder reisen, men hos Thor Heyerdahl får han støtte i at det umulige bare tar litt lengre tid. Johansen søker svaret på hvem Amundsen virkelige var. Det blir en reise til sinnets og kroppens ytterste grenser, på et kontinent som er grenseløst vakkert.

Polar Kjærlighet. Forfatter Sigrid Sandberg og Anders Bache.
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399.

De barskeste polarheltene kunne uttrykke de varmeste følelser for sin utkårede. Det beviser ikke minst den engelske polfareren Robert Scott i sine dagboknotater og brev til sin kjære Kathleen.  Beundrerne var mange, men det var noe helt spesielt med Scott. Han var et ekte mannfolk – a rock! De giftet seg og fikk en sønn. Da Scott forlot England for sin sydpolekspedisjon, var sønnen ti måneder, og Scott visste ikke om han noen gang ville se verken Peter eller Kathleen igjen. De mange brevene mellom dem er fulle av glød og kjærlighet. Scotts ekspedisjon endte fatalt, og Kathleen får ikke vite om mannens død før det har gått nesten ett år. 

Ekspedisjonen. Forfatter Bea Uusma.
Medlem kr 340. Ikke medlem kr 399.

11. juli 1897. Ingeniør Andrées polarekspedisjon tar av i en hydrogenballong, på vei til Nordpolen. 33 år senere blir restene av den siste leiren deres funnet på en øde øy dekket av en isbre. I de tettskrevne dagbøkene kan vi lese hvordan de etter bare noen få dagers luftferd blir tvunget til å nødlande på pakkisen, og hvordan de i måneder forsøker å ta seg tilbake til fastlandet. Tre menn med minimale kunnskaper om arktiske forhold, midt i et hvitt mareritt. Når de går i land på Kvitøya, opphører plutselig alle notater. I snart hundre år har polarforskere, journalister og leger forsøkt å løse gåten. Hva hendte egentlig på øya? Hvorfor døde de tre ekspedisjonsmedlemmene, til tross for at de hadde store mengder proviant, varme klær, kassevis med ammunisjon og tre fungerende geværer.

ÅPNINGSTIDER i TURSENTERET:
Mandag, onsdag, fredag, lørdag: 10 – 16
Tirsdag og torsdag: 10 – 19
Søndag: God tur

Annonse

Skrevet av Torgunn Skrudland 29. januar 2019