Her er det plass til flere rundt bålet

BÅLKOS: Turene avsluttes alltid med kveldsmat rundt bålet.
BÅLKOS: Turene avsluttes alltid med kveldsmat rundt bålet. Foto: Kristine Tofte

Annenhver tirsdag møtes en stor gjeng for å kose seg ute med tilrettelagte friluftsaktiviteter på Gramstad. Til tross for at tilbudet er i Sandnes, er det flest deltakere fra nabokommunene. Nå håper Stavanger Turistforening å få med flere lokale deltakere.

FTU står for friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede, og er et tilbud i regi av Stavanger Turistforening på Gramstad annenhver tirsdag fra kl. 18.00 til 20.00. Hver gang arrangerer Turistforeningen enkle aktiviteter som tur, natursti, kanopadling og uteleker. Kvelden avsluttes alltid med kveldsmat rundt bålet. Området er tilrettelagt for rullestolbrukere, og tilbudet er helt gratis.

Tirsdag 6. november var det hodelykttur mot Kubbetjørn som sto på planen. Denne gangen var det over 30 personer i følget, noe som ikke er uvanlig selv om det er november. Alle er med på tur, selv om det er mørkt ute. Denne kvelden var gruppen heldig med fint vær, men deltakerantallet varierer ikke veldig mye selv når det regner og blåser. Deltakerne er trofaste mot FTU-kveldene. På mørke og sure høstkvelder er det ekstra godt å ha Friluftslåven på Gramstad til å være inne etter endt tur.

– Liker å være ute
Én av deltakerne som er med er Kristian Laugaland. Han har med seg tante Anne Brit Laugaland. Begge har tatt turen fra Tananger.

– Vi har prøvd andre klubber og slik, men de er alltid inne. Han har behov for å være ute. Her har vi blitt kjent med mange og det kjennes trygt. Det sosiale er kjempeviktig. Kristian snakket veldig lite med andre i starten, men nå er det mange han snakker med, sier Anne Brit.

Også deltaker Bjørn Ola Staurland stortrives på tirsdagsturene.

– Hva liker du best med å komme til FTU-kveldene?

– Vi gjør forskjellige ting. Jeg liker å gå tur, og favoritttingene mine er kanopadling og natursti. Og så får vi alltid god mat på Gramstad! fastslår han.

Reiser langveisfra
– Deltakere og ledsagere reiser fra Tananger, Klepp, Bryne, og vi har til og med hatt deltakere fra Finnøy. Men vi har veldig få fra Sandnes. Jeg håper dette endrer seg etter hvert som flere får øynene opp for tilbudet, sier prosjektleder Helen Adamson hos STF.

Hun synes det er kjekt å se at det kommer nye deltakere hver eneste gang.

– Budskapet sprer seg sakte, men sikkert, sier Adamson.

Fakta om FTU-turene:


Er du interessert i FTU? Ta kontakt med prosjektleder Helen Adamson, helen@stf.no, tlf: 48605625/51840219.

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 13. november 2018