Kvanndalen i ny drakt

Bare rødmaling mangler på sørveggen, så er utseende så godt som likt originalutgaven fra 1898.
Bare rødmaling mangler på sørveggen, så er utseende så godt som likt originalutgaven fra 1898. Foto: Per Henriksen

Store ting har skjedd i Kvanndalen. Oppgradering av hytte og ny bru over Kvanndalsåna åpner for nye turmuligheter og trivelig opphold i den frodige Kvanndalen.

«Øverst i Kvanndalen ligger en tarvelig hytte…» skriver turistforeningen i sine annaler fra 1888. Den tarvelige hytta ble 10 år senere i 1898 erstattet av en ny og bedre hytte på stølen ved Svultanuten. Hytta i Kvanndalen er foreningens nest eldste. Bygget etter samme modell og med samme byggmester som hytta på Bleskestadmoen fra 1891.

Oppgradering av hytte

I disse dager har den 120 år gamle hytta i Kvanndalen fått sitt fortjente ansiktsløft. I løpet av to heftige dugnadshelger har nye vinduer i gammel stil blitt satt inn, sørveggen har fått stående villmarkskledning, gamle madrasser og dyner er skiftet ut med moderne sengetøy, og hele hytta er rundvasket fra topp til tå.

Solid bru

For noen år siden tok snø og flom brua nord for Kvanndalen. Dermed har hytta vært isolert uten muligheter for å knytte seg til turnettet på andre siden av Kvanndalsåna. Nå er dette heldigvis historie, og en ny, flott bru er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta.

Denne gangen skal ingen klare å rikke brua som er laget av 2 H-bjelker som hver veier 850 kg. Tyngste last midt på kan være 12 tonn, så det er vel lite sannsynlig at denne brua også havner i elva. I samråd med grunneierne er brua tilpasset saueføtter med finmasket netting i bunn og solid gjerde på begge sider.

Ny turløype

For å komme til brua må en følge eksisterende sti fra hytta tilbake til Helleberget. Her er satt opp skilt som viser vei til ny helårsbru. På elvas smaleste punkt Tronggjo, hviler brua godt i terrenget.  Vel over følger en ny sti bratt opp 300 høydemeter. Stien er krevende, og det er lagt ut kjetting på de bratteste partiene. Belønningen for å streve seg opp kneika, er den fantastiske utsikten så å si hele turen opp til platået nær 985 moh. Her treffer du på stinettet til Sandvatn og Bleskestadmoen eller nordover til Holmavatn og Haukeliseter.

Annonse

Skrevet av Torgunn Skrudland 26. juni 2018