Ny toppsjef i DNT

Ny styreleder i DNT.
Ny styreleder i DNT. Foto: Marius Dalseg Sætre

Etter seks år som styreleder i DNT, takket Berit Kjøll i dag for seg. Nå tar Per Hanasand fra Stavanger Turistforening over vervet.

​​​​​​​

Hanasand kommer fra Stavanger turistforening, som er den tredje største medlemsforeningen i DNT med 37.000 medlemmer. Han har selv sittet i styret for Stavanger turistforening i 18 år, de siste ti årene som leder. 

- En forening fra 1800-tallet krever fornying, vedlikehold og oppussing. Vi må lese samfunnet og bygge tilbudet vårt rundt utviklingen, da kan vi være spreke og sunne i nye 150 år, sa Hanasand i sin takketale. 

Hanasands vei inn i foreningen var et engasjement for å ta vare på naturen. 

- Vi har en vakker natur i Norge. Skal du bruke naturen til noe annet enn å nyte den, må du ha en god grunn. Forsøpling og plasten på strand og i vann er en utfordring, og vindkraft blir en av de tøffeste kampene vi må ta, sa Hanasand. 

Han er samtidig opptatt av mangfoldet i DNT, som består av 57 medlemsforeninger. 

- Det er summen av alt vi holder på med i DNT som er det viktigste. Bredden i tilbudet, at alle kan finne noe som passer for dem, er min drivkraft. 

Skal følge opp ny strategi

I tillegg til å velge ny styreleder, vedtok også landsmøtet en ny femårig strategi, med tydelig vekt på å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Blant annet skal DNT redusere antall interne flyreiser, jobbe for å erstatte dieselaggregater på hyttene med klimavennlig energi og etablere marka- og fjellgrenser i byer og tettsteder. 

- Det blir en veldig viktig plattform for meg. Jeg vil bidra til at organisasjonen styrkes, slik at vi sammen kan nå de ambisiøse målene. Vi vil være en tydelig og sterk stemme for naturen og friluftslivet, og gå foran som et godt eksempel for et friluftsliv som setter minst mulig fotavtrykk, sier Hanasand. 

Hanasand er 61 år, utdannet jurist nå pensjonert og har bak seg et allsidig yrkesliv i offentlig sektor, blant annet pasientombud, helse- og sosialsjef, kommunaldirektør, assisterende rådmann og driftsdirektør. I tillegg har han hatt mange andre verv. 

- Jeg har hatt mange jobber i livet. De var spennene og meningsfulle, men å jobbe frivillig for Turistforeningen er utvilsomt den kjekkeste. Jeg gleder meg til å ta fatt, og går til oppgaven med stor ydmykhet, sier Hanasand. 

Overtar etter erfaren styreleder

Det frivillige vervet som styreleder overtar Hanasand etter Berit Kjøll, som har ledet foreningen i seks år. 

- Organisasjonen står høyt i kurs i det ganske land, og ikke minst i mitt hjerte, sa Kjøll i sin siste landsmøtetale fredag 8. juni

Kjøll har ledet organisasjonen i en periode med stor vekst på mange områder. De siste seks årene har medlemstallet økt med 25 prosent, til over 300 000. Det bygges flere hytter enn noen gang, over 1 million deltar på DNTs aktiviteter årlig og dugnadsinnsatsen er rekordhøy, med over 800 000 dugnadstimer. 

Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo.
Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Torgunn Skrudland 11. juni 2018