Klar for tidenes friluftssommer?

Newtoncamp ungdomer lærer om vindenergi og bygger seilbåt på preikestolen fjellstue.
Newtoncamp ungdomer lærer om vindenergi og bygger seilbåt på preikestolen fjellstue.

Ønsker du en aktiv sommer fylt med fjell, natur og friluftsliv?  STF har turene og aktivitetene for deg. 

Om du ønsker deg en ny opplevelse i sommer, har Stavanger Turistforening en rekke tur- og kursalternativer, for barnefamilier, voksne og ungdom. Foretrekker du å styre dagene helt selv er de 46 selvbetjente fjellhyttene våre og de fire betjente hyttene våre et fint alternativ. Gå fra hytte til hytte, eller bruk en hytte som base for turer, fisking, lek og kos i fjellheimen.

FOR BARN UTEN VOKSNE

Newtoncamp (25. til 29. juni, 2. til 6. juli, 30. juli til 3. august og 6. til 10. august) Dette blir tidenes kuleste sommerferie!  Det blir overnatting i hengekøyer ved vannet og hengende i fjellveggen. På NewtonCamp gjør du spennende oppdagelser, eksperimenter og utfordringer. Du lærer om friluftsliv og realfag på en spennende måte. I år er det fire camper. Den første er allerede fullbooket, men det er fortsatt plasser igjen på de tre andre! Aldersgrense er 10 til 13 år. 

Sommerskitur til topps i Rogaland (2.- 3. juni) Er du sprek, utholdende, skivant og klar for en real utfordring? Bli med Barnas Turlag til Rogalands høyeste fjell – Vassdalseggi (1658 m.o.h.). Uten mor og far. Aldersgrense: 12 år.

Villmarksleir på Sandsa - uten tvil årets kjekkeste sommerleir! (9. - 13. juli) Her kan du glemme alt som heter hjemlengsel, for du blir raskt kjent med mange barn på egen alder. Vi bor i Sandsahytta, som er et eldorado for friluftsaktiviteter, beliggende midt i et av Suldals vakreste stølsterreng. Her på Rogalands tak har vi et perfekt utgangspunkt for mange kjekke aktiviteter. Du kommer garantert til å få noen uforglemmelige dager sammen med våre superflinke ledere som sørger for at du får være med på mye spennende og GØY. 

FOR BARNEFAMILIER

Bli med på en uforglemmelig helg til Blomstølen (9.-10. juni) Blomstølen er et glimrende turutgangspunkt for barn og barnefamilier, med bading, fisking, turer og lek! Blir været bra, så kan vi skimte toppene fra Folgefonna i nord. 

Øyhopping i Ryfylkets skjærgård (15. - 17. juni) Vi drar på ekspedisjon med den flotte og veldholdte seilskuta Caroline av Sandnes ut i den vakre skjærgården i Ryflke. Vi skal seile, bade, fiske, overnatte i telt og kose oss masse i godt selskap. Målet er Rossøysund som er veldig bra tilrettelegat for teltliv og bading.

På bretur med Barnas turlag (17. - 19. august) Vi skal utforske et av brefallene til Folgefonna, som heter Botnabreen. Vi tar med telt og kokeutstyr og slår leir i nærheten av breen. Alt etter været slår vi leir ca 1.5 til 2 times gåing fra breen.

FOR UNGDOM

St. Hans-feiring og fjordfiske i Auklandshamn (22. til 24. juni) Rett etter at sommerferien har startet stikker vi nordover til idylliske Auklandshamn i Bømlafjorden. Her blir det grilling, fiske og musikk i sjøkanten. Her får du en garantert hyggelig start på sommerferien. Aldersgrense er 13 til 19 år. OBS! Her er det få ledige plasser. 

Sommercamp på Haukeli (2. til 6. juli) Sammen med mange andre ungdommer kan du være med å teste ut et lass med kjekke aktiviteter. Vi skal bli våte i kajakk, møkkete på terrengsykkel. Vi skal sove utendørs i lavvo og slappe av i utendørs badestamp. Det blir naturligvis også tid til bålkos og fiske. Garantert moro!

Villmarksleir på Sandsa (9. til 13. juli) Dette er for de barn og ungdommer mellom 11 og 13 år. Vi bor i Sandsahytta, et eldorado for friluftsaktiviteter, beliggende midt i et av Suldals vakreste stølsterreng. Her på Rogalands tak har vi et perfekt utgangspunkt for mange kjekke aktiviteter. 

Sykkel- og hyttetur til Taumevatn og Grautheller (24. til 26. august) Frisk luft, vakker natur og råbra folk! Vi drar samlet fra Stavanger til Ådneram og sykler og går inn til Grautheller. Dette blir en skikkelig kremtur! Turen er for ungdommer mellom 13 og 16 år. 

FOR VOKSNE

Stølsklassikeren i Suldal - Ryfylkestiens indrefilet! (6. - 8. juli) Suldalsheiene er på mange måter majesteten blant våre heier. Her finner en de vakreste og meste ruvende toppene i fylket, rester av gamle ferdselsveier og flotte og godt bevarte stølsområder som forteller om en annen tid i fjellet.

Topptur til Suldals dronning! (3. - 5. august) Snønuten er en tur med lange tradisjoner i turistforeningen. Å få oppleve fjellheimen fra toppen av Snønuten 1606 moh. overgår det meste! Velkommen til planleggingsmøte torsdag 2. august kl. 19 i STFs lokaler Olav V gate 18, 4001 Stavanger

Unik fottur med telt i Hallingskarvet Nasjonalpark! (9. - 12. august) Vi skal forbi den kjente Lordehytten, en steinbu som ble bygd omkring 1880 og krysse Hallingskarvet igjennom Folarskaret. På hele turen har vi det majestetiske Hallingskarvet enten foran, bak eller på siden av oss. Turen har endel høydemeter på dag nummer to, ellers foregår det på ulent småkupert terreng på delvis god sti mens andre steder mindre god sti. Turen fra Raggsteindalen til Vestreim er ikke mye brukt og er vi heldig har vi fjellet for oss selv (Haugastøl- Folarskardet/ Lordehytten- Raggsteindalen- Vestreim- Geilo).

Fra Skåpet via Flørli til Lysebotn (15. - 16. september) Vi går fra Vinddalen til Nye Skåpet, over fjellet til den super-idylliske bygda Flørli med overnatting på STFs hytte. Kort båttur inn majestetiske Lysefjorden for overnatting i Lysebotn. Dagen etter tar vi båt til Bakken og får høre spennede historier om Pilt Ola. Dagen avsluttes med avslappende, naturskjønt Lysefjordcruise. Dette er en skreddesydd og innholdsrik tur med fokus på god mat og historieformidling.

FOR 60+

Klassikeren fra Hunnedalen - Blåfjellenden (18. - 20. juni) Velkommen til en lettgått tur til Blåfjellenden hvor vi overnatter to døgn og går turer i området. Det blir god mat og drøs om kvelden.

Sankthans på Nodhagen (23. juni) STF 60+ og alle andre er velkomne til å feire St. Hans ved STFs hytte i Nodhagen. Ta med grillmat, badetøy og godt humør. Det er også lov å ta med barn og barnebarn. Grillene er varme fra kl 18. Stort sankthansbål.

Vårrengjøring på Langavatn (25. - 27. juni) Bli med 60+ på dugnadstur til Langavatn. Vi drar til turgruppa 60+ sin fadderhytte Langavatn med kluter og kost for å ta en skikkelig vårrengjøring av hytta. Det blir diverse maling og vedlikeholdsarbeid.

Kajakkpadling fra Nodhagen (14. august) Vi starter med en hyggelig lunsj på Nodhagen, så setter vi kajakkene på sjøen og tar en padletur i området, kanskje med en kaffirast på Ådnøy. Det blir deretter god middag og sosialt samvær om kvelden. Neste dag tar vi en morgentur på fjorden før vi pakker og returnerer. 

FOR DE FJELLSPORT-INTERESSERTE

Padletur i skjærgården på Sjernarøy. Opplev Ryfylke fra vannskorpa! Vi padler rundt øyene og bor i telt. Turen går 8. til 10. juni. 

Stiløpehelg i Suldalsheiane. Fra komfortable Stranddalen løper vi lange turer gjennom Suldals villmark. Etter løpeturene setter vi oss til bords og nyter nydelig middag i den betjente hytta. Instruktør er randonee-landslagsutøver Glenn Tore Løland. Her er det mange gode tips å få. Turen går 22. til 24. juni. 

Topptur til Melderskin og Geitdalstind. Her er det bare å få i seg en god frokost, for her skal det spises høydemeter! Vi drar til Rosendal for å plukke topper. Etter mange timer på tur blir det middag og sosial hygge på Rabben camping i Uskedalen. Turen går 3. til 5. august. 

Vandretur gjennom majestetiske Fidjadalen. Har du noen gang sett Månafossen på nært hold? Nå får du sjansen. Med telt og sovepose i sekken vandrer vi den lange turen gjennom Fidjadalen i Ryfylkeheiene. Turen går 16. til 17. juni. 

 Trolltunga og Ringedalsvatnet rundt med telt. Har du lyst til å besøke den etter hvert så ikoniske Trolltunga? Hvorfor ikke bli med på hele turen rundt Ringedalsvatnet? Da får du sett langt mer enn bare selve "tunga". Visste du for eksempel at området har sin egen versjon av Preikestolen? Turen går 31. august til 2. september.

...og vil du ha en skikkelig utfordring? Husk at vi fortsatt har ledige plasser til årets Tripp Trapp Triathlon. 25 km padling fra Oanes til Flørli, 4444 trappetrinn opp Flørlitrappene, 12 km løping til Vinddalen, før 30 km sluttspurt på sykkel. 

Foto: John Petter R. Nordbø

Annonse

Skrevet av Henriette Gill 30. mai 2018