Ungdom i inkluderende samspill

Friluftsliv på timeplanen er topp når sola skinner og alt er gøy!
Friluftsliv på timeplanen er topp når sola skinner og alt er gøy! Foto: Torgunn Skrudland

Aldri før har utsagnet «friluftsliv for alle» passet bedre enn på denne flotte maidagen på Gramstad i Sandnes. I strålende solskinn møtte elever fra Bergeland videregående skole ungdom fra Gosen ungdomsskole, tilrettelagt klasse. På timeplanen sto bowling og blindebukk.

- Jeg har spilt bowling før, men aldri ute, sier Henrik 13 år fra Gosen ungdomsskole.

Bowlingkula, som for anledningen er erstattet med en vedkubbe, fyker mot målet, og fire av fem oppreiste vedkubber faller til bakken. Henrik jubler og strekker armene i været. High five og tommelen opp kommer spontant fra de andre elevene. I to rekker kjemper ungdommene fra Gosen ungdomsskole på lag om å bli best. Rundt dem står spente lærere og følger med. Snart er det lærer mot elev. Utfallet er ikke gitt!

Alle skal med

Det er elever fra Bergeland videregående skole barne- og ungdomsarbeiderlinje som står for organiseringen av utedagen på Gramstad. I samarbeid med Stavanger turistforening lærer elevene om tilrettelegging av aktiviteter for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser som en del av sin praksis.

Og her kan en virkelig snakke om at teori og praksis går hånd i hånd. Stikkord som inkludering, glede, omsorg, samspill og entusiasme smitter over på elevene fra Gosen ungdomsskole. Alle blir sett, og alle blir dratt med. Sjenerte og innadvendte står de i ringen. Gjennom sang og taktfaste rop får alle presentert seg. Gleden sprer seg, og humøret stiger. Dette blir en strålende dag.

- Her møtes ungdom mot ungdom i et herlig samspill og på en positiv måte. Elevene får sosial trening og synes det er kult å være sammen med andre ungdommer, sier Marit Vormeland, lærer ved Gosen ungdomsskole.

Sosial læring

Elev ved barne- og ungdomsarbeidelinja på Bergeland videregående skole, Trine Måland, kan fortelle at de har jobbet hardt innad i klassen for å bli den sammensveiste gjengen de er i dag. Som alle andre har også de slitt med sjenanse og problemer med å stå foran en gruppe, men skal de bli gode fagarbeidere må de jobbe seg forbi slike utfordringer.

Mestring og glede

Etter lunsj ute i gårdsrommet på Gramstad, bærer det av gårde inn i skogen ved Gramstadtjørn. Nå skal en leke blindebukk mellom trærne. Det høres skummelt ut, og elevene ved Bergeland videregående skole viser hvor trygt det kan gjøres om en har en hånd å holde i og en ledetråd å følge mellom trærne. Liksom-kollidering med et tre får fram jubelen, og snart er en i gang. De som ikke tør ha bind for øynene, kniper øynene sammen mens hånden stryker langs tauet. Heiarop og obs-varsler driver dem framover. Tauet går på kryss og tvers og runder store trær. Endelig er de i mål. Slitne og lykkelige henger de rundt halsen på hverandre. Dette var kjekt!

Friluftsliv for alle

DNT Tilrettelagt  jobber for å gjøre friluftslivet tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelse. Prosjektet startet opp våren 2017, og i dag er det flere etablerte tur- og aktivitetstilbud som har funnet sin form. 

Ved spørsmål, ta kontakt med Helen Adamson helen@stf.no tlf. 51840219. Mer informasjon om STF sine tilrettelagte tilbud finnes på våre nettsider under DNT Tilrettelagt og facebook gruppen DNT Tilrettelagt i Stavanger Turistforening.

Annonse

Skrevet av Torgunn Skrudland 16. mai 2018