Grønn onsdag på Tursenteret

Fant du ut at randonee ikke var noe for deg likevel, eller har du en anorakk etter bestemor som ikke blir brukt? Gi friluftsutstyret ditt et nytt liv på Grønn onsdag!  

Onsdag 25.april inviterer DNT ung Stavanger  til den nasjonale byttedagen Grønn onsdag. Her kan du bytte til deg, gi bort eller selge friluftsutstyr- og klær du har liggende.  

– Du kan ta vare på miljøet ved å gi ting du ikke bruker et nytt liv, samtidig som du kan gjøre noen skikkelige kupp! Det selges så utrolig mye bra som er brukt, eller som kanskje ikke engang er tatt av prislappen på, forteller Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.  

 Det hele startet med Grønn fredag - et motsvar til kjøpshysteriet på Black Friday som arrangeres i slutten av november hvert år. Grønn fredag ble en suksess, og DNT ung så behovet for en tilsvarende byttedag på våren. Dette er andre gang Grønn onsdag arrangeres med byttedager over hele landet.  

I verdenstoppen på forbruk 

Nordmenn bruker mest penger på sports- og friluftsutstyr av alle i verden. Mye støver bort på boder og loft, og nye ting blir kjøpt lenge før det gamle er utslitt. Dette er med på å skade naturen vi er så glad i.   

– Vi er flere og flere som driver med friluftsliv og som vil ha naturen som lekeplass. Mange av oss kjøper en del utstyr, reiser langt og gjør andre ting i forbindelse med friluftslivet som er med å ødelegge naturen og gi store klimagassutslipp. Slik kan vi åpenbart ikke fortsette, sier Reiten. 

 Utfordrer sportsbransjen 

Som Norges største friluftsorganisasjon er DNT  opptatt av at folk skal bruke og verne naturen samtidig. Da DNT ung-representanter fra hele landet møttes under landsmøte i Drammen nylig, var budskapet klart - fiks alt alltid, og lån eller lei utstyr, slik at flere kan få oppleve friluftslivets gleder. 

DNT ung utfordrer ikke bare Norges befolkning, men også hele sportsbransjen til å ta grep for å bli mer miljøvennlige. Blant annet ved å oppfordre til gode reparasjons- og panteordninger, valg av bærekraftige og miljøvennlige materialer, og utleie og salg av brukte klær og utstyr.   

Annonse

Skrevet av Jasemin Folvik Adem 19. april 2018