Velkommen til ÅPNINGSfest på Kvitlen!

Kvitlen ligger nydelig til på et høydedrag med utsikt over dalen.
Kvitlen ligger nydelig til på et høydedrag med utsikt over dalen. Foto: Anne Katrine Lycke

Den nye hytta på Kvitlen er ferdig! Søndag 23. august blir det åpning med folkefest på hytta, underholdning, jubel og mat. Sett av datoen og bestill plass på busser fra Stavanger og Sandnes allerede nå!

Endelig er vi i mål med bygging av selvbetjeningshytta på Kvitlen i Bjerkreim. Et etterlengtet knutepunkt mellom Bjerkreimsheiene og Frafjord- og Sirdalsheiene er et faktum. Dette gir grunn for storslått feiring!

Åpningsfest
Søndag 23. august kan alle som vil delta på åpningsfesten. Kvitlen har fullt proviantlager, men vil du har grillmat tar med dette selv i sekken, vi stiller med varme griller. Underveis på turen kan du kvesse hjernen med finurlige quizspørsmål. Kanskje får du noen overraskelser langs løypa? Bare pass på å være framme til kl. 13.30, for da starter det offisielle programmet. 

Vi kan røpe at helse- og omsorgsminister Bent Høie skal stå for den offisielle åpningen. Sanger og tekstforfatter Elin Furubotn skal underholde. 

Busstransport
Det går direktebusser fra Stavanger og Sandnes, påmelding finner du her.

Kvitlen kan nås fra flere kanter. Turen inn fra Bjordal er den korteste (2,5 time), og kanskje det beste valget om du vil være sikker på å rekke åpningen - men stien kan bli i overkant krevevde om du er i følge med barn.  Turen går tidvis på bratt sti i et dramatisk landskap med bratte fjellsider og brusende fosser. Den mest lettgåtte turen går på gamle ferdselsveier fra Eikebrekka, over morenerygger og forbi spor av gamle fjellgårder. Denne turen tar normalt ca 4 timer hver vei. 

Bussen vil kjøre i skytteltrafikk mellom Eikebrekka og Bjordal mellom ca kl. 0930 og 1800, slik at det er mulig å starte turen ett sted og returnere til et annet. Skyttelbussen er gratis. Siste avgang går fra Bjordal kl. 1745, med avgang fra Eikebrekka og videre mot Sandnes/Stavanger kl. 1800.

Det er begrenset parkeringsplass både i Bjordal og i Eikebrekka. Dersom det blir fullt kan du parkere på Stavtjørn, umiddelbart før tunnelen mot Ørsdalen, og så ta skyttelbuss inn til startstedet.

Gavepakke
Kvitlen er en av fem 125-års jubileumshytter som Stavanger turistforening har hatt som mål å bygge. En generøs gave på 2,5 millioner fra olje- og gasselskapet Total E&P Norge AS har muliggjort drømmen angående Kvitlen.


Barnevennlig terreng

Ny hytte på Kvitlen gir store muligheter for turfolket. Med bare 1,5 timers kjøring fra Stavanger og Sandnes, og sentralt plassert i forhold til Dalaneregionen og Jæren, vil dette bli innfallsporten til fjellet for svært mange. En kan starte å gå fra parkeringsplass ved Stavtjørn, Eikebrekka og Bjordal. Spesielt turen inn fra Eikebrekka i Ørsdalen er lettgått og variert, ideell for barnefamilier. Nærmeste andre turistforeningshytte er Støle, ca 3 timer øst for Kvitlen, som er lett tilgjengelig fra Skreå i Sirdalen.

Lenker:
Kvitlen som turområde med turbeskrivelse, bilder og kart. Utarbeidet av Bjerkreim kommune.

Historikk om Kvitlen og andre øydegarder i området. Utarbeidet av Bjerkreim kommune.

Fellesturer til Kvitlen
Søndag 6. september er den nasjonale Kom deg ut-dagen, og vi skal vi ha fellestur til Kvitlen. Vi starter fra Bjordal og på sti langs elva med fine fosser og stryk til Brattabø og inn til Kvitlen.  Etter pause og omvisning i hytta går vi tilbake langs Laugarvatnet og ned Austdalen til Eikebrekka. Turen er i samarbeid med Dalane turlag.  Les mer her.

Lørdag 17. oktober til søndag 18. oktober skal vi ha en overnattingstur til Kvitlen. Vi kjører til Stavtjørn, og plasserer en bil for returen. Vi går stien opp Lomsdalen forbi Barbuvatnent og videre i Hommadalen før vi går sørover i Nordre Kvitladalen ned til den nye hytta på Kvitlen. Her lager vi felles middag i den fine nye hytta og får tid til å se oss litt om i området. Denne dalen har flott natur og bevarte kulturminner. Etter frokost og smøring av niste søndag morgen, fortsetter vi rundturen ved å gå nedover Kvitladalen forbi Brattabø, videre på den gamle driftevegen langs Laugarvatnet og ned Austdalen til parkeringsplassen på Eikebrekka. Les mer her.

Annonse