Går Norge på langs

Jarand Rage Aasvold har vokst opp med kajakk i hagen og kort vei til sjøen, men nå har han spent på seg skiene og skal gå Norge på langs.
Jarand Rage Aasvold har vokst opp med kajakk i hagen og kort vei til sjøen, men nå har han spent på seg skiene og skal gå Norge på langs. Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

Han er vant til å lede turer for ungdommen i STF, men nå skal styreleder i DNT ung Stavanger gå sin lengste tur noensinne. Sammen med familiehunden Kenai skal Jarand Rage Aasvold (20) gå Norge på langs. 

– Hvorfor Norge på langs? 

– Faren min gikk samme tur for 12 år siden. Da var jeg bare 8 år. Siden den gang har jeg alltid fantasert og drømt om denne strabasiøse ferden, gjennom vårt langstrakte land. Dessverre har jeg lenge vært “for ung” til å gjøre noe konkret med prosjektet, men nå er tiden endelig inne. Jeg begynte å planlegge turen etter et år på Øytun folkehøgskole i Alta (i dag Alta FHS), hvor jeg lærte mer om arktisk ekspedisjons-friluftsliv. Sammen med min medelev og gode venn Amund, pratet vi om lange turer vi en gang har lyst å gjennomføre, og dermed kunne prosjektet settes ut i livet. Jeg starter i februar, med familiehunden Kenai, og skal gå på ski fra Lindesnes til Nordkapp. 

– Hvor lang tid planlegger du å bruke? 

– Den gang pappa gikk, så fikk han kun 50 dager av mamma. Jeg har heldigvis bedre tid. Det er vel egentlig hvor lenge snøen i Finnmark ligger, som bestemmer øvre grense for tidsbruk. Og da har jeg god tid. Jeg regner med å bruke ca. tre måneder. Målet er å kunne gå alt på ski. Derfor blir de første milene på rulleski. Hvor heldig jeg er med helse, vær og føre er jeg selvfølgelig variabler for hvor stor framdrift jeg har. 

– Hva gleder og gruer du deg mest til? 

– Jeg gleder meg nok mest til å være lenge på tur, hvor jeg slipper unna fulle agendaer og en travel hverdag. Det skal bli fantastisk å se fjell-Norge i sin helhet, ta masse bilder og ikke minst teste egne grenser! Samtidig gruer jeg meg faktisk mest til å være på tur over så lang tid. Det er veldig spennende, men savnet etter kjæreste, familie og venner blir nok noe av det vanskeligste. Heldigvis er kjæresten i Alta, så jeg kommer til å nærme meg dag for dag. 

Man trenger ikke å dra på lange eksepdisjoner for å kalle det tur. Jeg er tilhenger av begrepet "mikroekspedisjon" Jarand Rage Aasvold

– Har du noen ekspedisjonshelter? 

– Monsen, Nansen, Ingstad, Ousland, Gamme – jeg har flere. Det er så mange som har inspirert og fascinert meg over tid. Men for å være litt “down to earth”, så er det pappa, Ole Aasvold, som har tent gnisten. Han har dyrket min hurtigvoksende friluftslivinteresse gjennom 21 år på denne planeten. Utenom det, så blir det nok en Norges store eventyrere, Stein P. Aasheim, som rager høyest. Han har gjort mye forskjellig, deriblant var han en av de første til å gå Norge på langs. 

– Til slutt, hva er tur for deg? 

– Man trenger ikke å dra på lange ekspedisjoner for å kalle det tur. Jeg er tilhenger av begrepet “mikroekspedisjon”, med eller uten overnatting. I vår fyrte jeg opp et bål i hagen, smurte noen skiver med ost og skinke og grillet dem på bålet tre meter fra huset. Når ostesmørbrødene var ferdig spist, kokte vannet i svartkjelen. Kaffen var servert. 

Så lenge man tillater seg selv et avbrekk fra den urbane, travle hverdagen, og kan nyte litt frisk luft, så mener jeg at det er en fullverdig tur! 


FØLG JARAND PÅ TUR :

www.aasvold.net

 @jarandaasvold på Instagram! 

Annonse

Skrevet av Henriette Gill 4. januar 2018