Vi heier på vår turleder Amy Mir!

TURLEDER: Amy Mir er én av STFs mest betrodde turledere, kursholdere og engasjerte frivillige. Her fra en tur til Skåpet i høst.
TURLEDER: Amy Mir er én av STFs mest betrodde turledere, kursholdere og engasjerte frivillige. Her fra en tur til Skåpet i høst.

En av Stavanger Turistforenings beste turledere henges i sosiale medier ut som et symbol på islamisering av Norge. Det påstås at hun er uttrygg på sine nasjonale verdier. For oss som kjenner friluftsdama Amy Mir kunne kritikken ikke vært mer skivebom.

I programmet Familiekokkene har Amy og familien stilt opp og laget fristende pakistansk mat, samtidig som vi får et humørfylt innblikk i interessant drakamp mellom tre sterke damer.

I kjølvannet av programmet har Hege Storhaug fra Human Rights Service skrevet en kommentar som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier, som i kommentarfeltene har utviklet seg til regelrett mobbing. I kommentaren skriver Storhaug blant annet at Amys hijab er tegn på en islamisering av Norge, og at hun ikke har klart å tilegne seg en trygg nasjonal identitet. Amys opptreden på NRK skulle dermed innebære at våre norske verdier er truet.

Jeg kjenner Amy godt etter flere turer sammen til fots, på ski og i kajakk. Sjelden har jeg møtt noen, norskfødt eller ikke, med et slikt pågangsmot og vilje til å lære og å ta del i samfunnet. Hun har aldri blitt tatt med på ski av familien. Likevel har hun på kort tid tilegnet seg norsk friluftskultur som få andre. Hun stiller opp i noen av Norges tøffeste ekspedisjonsløp med ski og pulk, og hun er en av dem som går foran som turleder og viser andre veien inn i noe av det norskeste som finnes. Amy er én av de menneskene jeg kjenner med mest stå-på-vilje. Hvor mange av oss som angivelig er født med ski på beina går på til vi bokstavelig talt besvimer av utmattelse? Ikke mange, men det er hva Amy har gjort i sine bestrebelser på å beherske ekspedisjonslivet. 

Turistforeningen er for alle. I naturen er vi alle like, uavhengig av hva du tror på, hvem du elsker eller hvordan du ser ut. Amys valg av hodeplagg er på ingen måte noen trussel mot vår væremåte.

Det er i 2020 fullt mulig å være en suksessfull moderne norsk kvinne som samtidig følger sin tro og familiens tradisjon. Nettopp dette er Amy et veldig godt eksempel på. Vi heier på alle som er som henne!

Preben Falck 

Daglig leder i Stavanger Turistforening

Annonse

Skrevet av Helene Seglem 21. desember 2020