Brukt-utstyret som alltid er med meg på tur

Foto: Sveinung Mosnes

Ingen kjøper mer sportsutstyr per innbygger enn vi nordmenn. Det er helt unødvendig. De tingene jeg er mest glad i er de som har en historie. 

Se på bildet over. Meg og bikkja på tur. I snøfokk, whiteout og kuling på vinterfjellet. Med klær og utstyr som funker, og som jeg stoler på. Alt er gammelt og velbrukt. Den over 20 år gamle Klättermusen-jakka kjøpt på bruktstativet på Tursenteret, ei åtte år gammel skallbukse med sikkert hundre bruksdøgn bak seg, de fete 90-talls-gamasjene fra Norrøna som jeg har arvet (stjelt...) fra far og en ti år gammel sekk som nettopp er reparert hos en lokal skomaker. Ting jeg er glad i.

Denne uka er det «Black Week», «Black Friday» og starten på en julehandel som blir større for hvert år. Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr. Faktisk passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2018 hele 16 milliarder kroner. For oss som er glade i naturen henger det ikke på greip å være med på denne kjøpefesten. Vårt store forbruk av friluftsklær og turutstyr er en direkte trussel mot det vi er glade i. Derfor arrangerer DNT ung Grønn Fredag. Prinsippet er enkelt: Bytt, gi bort eller selg utstyr og klær – det er bra både for deg, miljøet og lommeboka. 

Men det aller beste tipset for å bli mer miljøvennlig er å bli glad i det du allerede har. Dersom du velger å kjøpe noe nytt, velg kvalitet sørg for at det passer deg perfekt. De tingene jeg er mest glad i, er de tingene som funker om og om igjen. Kvalitetsutstyr som har en historie. Her er mine fire turfavoritter: 

Foto: John Petter Nordbø

Svartkjelen

Selve symbolet på alt jeg liker ved friluftslivet. Når kaffilars putrer på bålet er det høytidsstund. Dette er en norskprodusert kjele fra Høyang av ukjent årgang som jeg har hatt med meg i over 10 år. Den er arvet fra min avdøde grandtante Ane. Ane, eller «Moste» som vi kalte henne var ei inspirerende og fascinerende dame. Hun hadde alltid en god historie på lager, sydde klærne sine selv og dyrket grønnsaker og frukt i hagen. Hos henne stod døra alltid åpen. Helt til hun døde beholdt hun eventyrlysten, og valgte som ung kvinne å dra fra den vesle bygda Heia i Strand for å reise til sjøs og oppdage den store verden. Hver gang jeg bruker kjelen tenker jeg på henne. Det er en fin ting.

Foto: Svein Gunnar Vastveit

Skjorta

Norskprodusert skjorte fra Aug. P. Horn AS i Moss av ukjent årgang. Kjøpt billig på en bruktbutikk. Bomullskjorter er ekstremt holdbare, relativt vindtette og puster godt. Et perfekt mellomlagsplagg med ei ulltrøye under. Hvis det er to typer plagg du aldri trenger å kjøpe nytt er det skjorter og ullgensere. Det er haugevis med fine plagg å kjøpe brukt. Kanskje har denne tilhørt en bestefar som var glad i å fiske? Det får jeg aldri vite, men skjorta har fått et nytt liv. 

Foto: John Petter Nordbø

Primusen

Primus Optimus No. 00. Produsert i Sverige, sannsynligvis fra 1960-tallet en gang. Den fulgte med i boden da jeg kjøpte hus. En uslitelig klassiker som suser og går helt fint, over 50 år etter at den ble produsert. Litt tyngre enn de letteste brennerne i dag, men driftssikker nok til en polekspedisjon. Det går fortsatt fint å få tak i reservedeler, faktisk finnes det et stort fellesskap på internett med lidenskap for gamle brennere. 

Foto: John Petter Nordbø

Beltet

Håndlaget lærbelte laget av Jan Gunnar Helmikstøl. Preget med navnet mitt. Jeg fikk det i konfirmasjonsgave, og etter daglig bruk til hverdags og friluftsliv i 17-18 år er det fremdeles like helt. Helt uvirkelig god kvalitet. Jeg setter det inn med litt lærolje innimellom, ellers er det aldri reparert eller fikset. 

Hva er dine favoritt-ting? Del gjerne med oss som story eller innlegg på Instagram eller Facebook. Tagg med #grønnfredag og #stavangerturistforening

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 24. november 2020