52 grunner til å bli kjent med byen din

GAMLE STAVANGER: Ikke bare et sted for cruiseturister. Her er det mange historiske godbiter.
GAMLE STAVANGER: Ikke bare et sted for cruiseturister. Her er det mange historiske godbiter. Foto: John Petter R. Nordbø

Her er min påstand til deg som bor i Stavanger: Du er ikke i nærheten av å kjenne din egen bys mange hemmeligheter, kriker, kroker og små overraskelser.

​​​​​​​av John Petter R. Nordbø, fagsjef 52 hverdagsturer

Vet du forresten hvorfor du bør ta en stopp ved Aubeberget, hva som er historien til Køhlereiendommen eller at byen har et av få gjenværende bekhus i landet? Ikke det? Da er det på tide å lære mer gjennom 52 hverdagsturer

Jeg vil gjerne vise deg hvordan du kan bli hakket mer kjent i oljehovedstaden. Jeg har nemlig fått meg en aha-opplevelse de siste månedene. Jeg er fagsjef for 52 hverdagsturer, en jobb jeg har på lån i ett år. Hverdagsturene er et unikt folkehelsetilbud som sørger for at alle siddiser har kort vei til nærmeste turvei. Siden det nå er seks år siden tilbudet ble opprettet forsøker vi nå å kvalitetssikre alle rutene. Det betyr at jeg og en frivillig har fartet land og strand rundt i Stavanger for å sjekke merking og kartreferanser, samt ta nye bilder av turene. Heldigvis viser det seg at våre dyktige frivillige løypefaddere gjør en fantastisk jobb. De fleste rutene er fortsatt godt merket!

Sjøsprøyt og skogsidyll

Mens jeg har holdt på med dette har jeg blitt sugd inn i pulsen av byen, den mangfoldige, rike historien og det varierte tilbudet som finnes innenfor kommunens grenser. Med bare noen få kilometers mellomrom kan du oppleve et yrende byliv med gater fulle av turister, musikere, pendlere og selgere, til helt stille grønne lunger, lune skoger og et rikt kulturlandskap. Visste du forresten at Stavanger fortsatt har et blomstrende landbruk, med alt fra kyr, sauer og hester til grønsaks- og bærdyrking? Vi må heller ikke glemme lukten av ramsalt sjø, lyden av båter som dunker rolig av gårde i skjærgården og følelsen av vinden som rusker i håret mens man vandrer på berg og lynghei i havgapet.

Jeg har blitt overrasket over hvor mye nytt jeg har lært, og alle de underlige og flotte plassene jeg har funnet ved å følge den røde T-en gjennom bygatene, parkene, båthavnene og boligfeltene. Nå er jeg riktignok ingen siddis, siden jeg er født på Jørpeland og bosatt i Årdal, men jeg trodde likevel jeg kjente Stavanger tålig greit. Det er jo selveste "Byn" for alle oss ryfylkinger. Det viste seg at jeg tok feil. Grundig feil.

Jeg tror mange av dere andre, også siddiser, har det på samme måte. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Ta en tur langs noen av våre hverdagsturer, da vel! Du kommer ikke til å bli skuffet.

Tips for å få mest mulig utbytte av turene

For å få mest mulig kulturelt utbytte underveis har jeg funnet ut at følgende metode er bra:

  • Skriv ut kart på forhånd. Det finner du her.
  • Les gjennom turbeskrivelsen før du går. På den måten er du litt forberedt på hva du skal se etter underveis.
  • Bruk gjerne sykkel eller ta turen som en løpetur. Da får du riktignok med deg mindre, men rekker samtidig over større avstander. Mange av turene er tilrettelagt for bruk av barnevogn, dette står i turbeskrivelsen. Hvis den passer for barnevogn, passer den også for sykkel. Er du forberedt på å bære sykkelen opp en trapp eller to, kommer du stort sett gjennom de fleste av turene.
  • Etter at du er ferdig med turen har du gjerne alle attraksjonene friskt i minne. Da er det lærerikt og moro å søke opp noen av severdighetene. Nettsidene til Byhistorisk Forening Stavanger er nyttige, og byr på mye informasjon. Jeg har også lært mye av forfatter og lokalhistoriker Erling Jensen. Nettsidene hans finner du her.

Tre favoritter

Gjør du dette vil du få med deg mye. Her er noen av godbitene jeg har merket meg:

  • Statuen i Lendeparken førte meg til historien om Lars H. Lende, byoriginalen som virkelig var en pionér innenfor barne- og ungdomsarbeid. Denne kan du se på tur 30. Bykulturen.
  • Aubeberget ved Hafrsfjord kan du se helleristninger fra bronsealderen. På svaberget er det et stort antall figurer, som hovedsakelig viser skip. Både 26. Kvernevikturen og 18. Mjughaugturen svinger innom denne severdigheten.
  • Rikt naturliv. Vandrer du for eksempel langs Store Stokkavatnet er det gode muligheter for å møte dyr på nært hold. Her er det en stor rådyrstamme og muligheter for å få en ørret på kroken. I Møllebukta hekker sothøna. Denne fuglen er merket som sårbar på rødlista over truede norske arter, og er en sjelden gjest mange steder i landet. Går du tur 47. Stokkavatnet+ eller21. Stokkavatnturen før høsten kommer er sjansen fortsatt til stede for å observere denne interessante vadefuglen.

Slik er det mulig å holde på i evigheter. På hver eneste av de 52 turene er det små detaljer, dramatisk historie og interessante opplevelser i vente. Det beste er imidlertid å oppdage dette på egen hånd. Det gjenstår derfor bare å ønske god tur! 😊

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 2. august 2018