– Kom dokker ud!

... med slalombriller og hetten snørt godt igjen blir det lunt og trivelig, uansett vær.
... med slalombriller og hetten snørt godt igjen blir det lunt og trivelig, uansett vær. Foto: Preben Falck

Daglig leder Preben Falck skriver om skredfare og lurer på hvor alle etterkommerne av Nansen og Amundsen er blitt av? 

Tidenes drømmepåske er over, med flotte snøforhold og fint, kaldt vintervær. Det ble litt småkaldt på fingrene til appelsinskrelling og hardt føre, men alt i alt bedre forhold for oss som liker å ferdes på ski i høyfjellet, enn på lenge.

Som hyttevert på Sandvatn traff jeg mange hyggelige og blide folk, og rapportene fra resten av fjellheimen er mye de samme. Likevel slår det meg hvor få som egentlig tar turen til fjells, og at mange av de som kommer virker usikre og til og med redde. I Tursenteret ser vi det samme, hvor mange virker rett og slett engstelige for å ta turen til fjells.

I vinter har avisene vært fulle av advarsler mot skredfare og andre ulykker. Like før påske hadde NRK en overskrift om stor snøskredfare, men i Nord-Norge. Den spesielle skredulykken i hyttebyen i Hunnedalen gikk heller ikke ubemerket hen, men i løpet av noen få dager stabiliserte forholdene seg. Hvordan og hvem skal opplyse om når skrefaren er over? 

I en artikkel i Fri Flyt påviser André Horgen hvordan statistikk og mediedekning kan få oss til å tro at risikoen i fjellet er mye høyere enn den faktisk er. Ut fra mediedekningen skulle man tro at toppturbølgen har medført en massiv økning i antall skredulykker i Norge, men Horgen påviser at antall nordmenn på ski, som har omkommet i snøskred hvert år, har holdt seg stabilt de siste tiårene. Økningen har kommet blant skuterkjørerere og utenlandske turister.

Nøkkelen til å holde seg utenfor ras eller andre ulykker i fjellet er å skaffe seg kunnskap. Om man har satt seg inn i hva som utgjør skredterreng, og vet å kjenne igjen heng som er brattere enn 30 grader (det er brattere enn du tror!), så er det mulig å eliminere svært mye av risikoen for å bli tatt i skred. Om man i tillegg har satt seg inn i skredvarslingen og lærer seg til å bedømme skredfaren, så kan man også øve seg på å bevege seg i brattere terreng med en akseptabel risiko.

Tilsvarende, om man skal unngå å gå seg bort eller på andre måter rote seg opp i trøbbel på fjellet, så må man skaffe seg kunnskap. Som alltid kreves det øvelse for å bli god i noe. For alle de som holdt seg inne i hyttene sine pga litt vind i påsken, så hjelper det ikke med det siste nye i goretex, man må komme seg ut i litt ruskevær om man skal være i stand til å håndtere overraskelser som kan komme på fjellet.

Om man da hører på alle advarslene mot å bevege seg ut, så får man jo heller ingen øvelse i hvordan man skal forholde seg på fjellet. Det er derfor trist å se at det er så få som våger seg ut så snart været er bittelitt mindre enn optimalt, og at folk selv på de gode dagene ser ut til å være så engstelige at de helst holder seg i oppkjørte løyper.

Min oppfordring er – ta noen gjennomtenkte sjanser! Når været er litt ruskete kan man skaffe seg øvelse ved å gå korte turer i trygt og kjent terreng, slik at man blir kjent med hvordan man skal kle seg og oppføre seg for å ha det bra. Og hvem vet, ofte kan disse turene gi like store naturopplevelser som turene i maksvær.

Og når været virkelig er på sitt beste: Hvorfor ikke da forlate de merkede løypene og teste orienteringsferdighetene i ukjent terreng? Belønningen blir ofte god mestringsfølelse. På påskeaften gikk jeg en lang, flott tur ut fra Sandvatn, utenfor oppmerkede løyper. Jeg traff ikke et eneste menneske og så knapt et skispor.

... så for å strekke komfortsonen en ørliten smule, uten å ta noen stor risiko, har jeg noen tips som kan fungere: 

  • Se forholdene an etter været. Er det dårlig vær kan du fortsatt gå ut, men velg en kortere tur, gjerne lavere i terrenget, i kjente områder eller med merket rute.
  • Ofte er det greit å holde varmen så lenge man går i ruskevær, men pausene kan bli utrivelige. Velg turer der man kan komme under tak til lunsj, eller som er så korte at du klarer deg uten lengre spisepause.
  • Slalombriller gjør susen når det er vind og snødrev. Med hetten snørt godt igjen har man det lunt og rolig inni sin egen lille hule, rent trivelig!
  • En tørr ulltrøye pakket vanntett i sekken gir mulighet for et raskt skifte av vått tøy. Litt guffent å vrenge av seg det våte, men plutselig blir alt mye mer behagelig!
  • Øv på orientering ved å bruke kart og kompass, alltid! Fjell og daler kan være vanskelig å orientere etter. Bruk vann og vassdrag som holdepunkter og forsøk å lese terrenget med det som utgangspunkt.
På Lostur fra Sandvatn får man testet å være ute i ruskevær
På Lostur fra Sandvatn får man testet å være ute i ruskevær Foto: Preben Falck
Skal vi gå ut, eller ikke?
Skal vi gå ut, eller ikke? Foto: Preben Falck

Skrevet av Preben Falck 6. april 2018