Uke 23 i Ryfylkeheiene

Fottursesongen har startet! Her fra Sandvatn.
Fottursesongen har startet! Her fra Sandvatn. Foto: Sandvassyttas venner

Fottursesongen er nå godt i gang. Følg sommerløypene. Det vil forsatt være en noen snøfenner i nordvendte hellinger. Over 1000 meters høyde og i området rundt Blåsjø vil en fortsatt finne snø. Fra Haukeliseter melder de at smeltesesongen er godt i gang, og det nok ikke mange ukene før fottursesongen også kommer til Haukeli-området. 

Fine forhold for fotturer til både Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen. Det er også mulig å gå til Melands Grønahei, en vil møte på noe, men minkende snø i Austmannsskardet. I Sirdalsheiene kan man følge anleggsveien for å komme til fots til Taumevatn, Storevatn eller Grautheller. I Suldal er både Bleskestadmoen og Jonstølen klare til å ta imot fjellvandrere. Også melding om at man har gått fint til fots til både Stakken og Grasdalen. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. ​​​​​​​Det smelter raskt nå og man kan gå fotturer i nærheten av fjellstua. Man må være forberedet på å krysse snøpartier enkelte steder. Opp og nordover på  Hardangervidda er det fortsatt litt tidlig å gå tørrskodd.

Ståvatn stiger fortsatt og er snart på sitt fulle. De ivrigste bader, men det er nok rundt 5-7 grader i vannet og det ligger fortsatt enkelte isflak på vannet.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Beregn ekstra tid om du skal innover på beina nå. Det er mulig, men mye av turen vil nok gå på snø. Den bærer greit. 

SULDALSHEIENE

Nå meldes det om røde tall på gradestokken også om nettene. Smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Følg sommerrutene. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. 

Kvanndalen 611 moh. Siste melding er fra helgen 20. - 22 .mai. Da var det fortsatt snødekket sti til hytta fra Kvanndals-demningen, snøen dekket også de fleste T-ene. Det går an å gå til fots, men beregn ekstra tid. Man møter enkelte snøfenner på anleggsveien ved avkjørselen til Kvanndals-demningen, parker bilen ved avkjørselen. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fottur. Skal du videre til Holmavatn må du være forberedt på å gå på litt på snø. 

Jonstølen 720 moh. Fottur inn og rundt hytta. Fortsatt mulighet for en aller siste topptur på ski til Snønuten.  

Sandsa 630 moh. Forhold for fottur.

Stranddalen 970 moh. Forhold for fottur. Minkende snøfenner innover, men mulig å gå på beina inn Gullingen.  Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Hovatn 1111 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

Storsteinen 950 moh. Fortsatt snø, men mulig å gå på beina. 

HJELMELANDSHEIENE 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. Forhold for fottur. Minkende snøfenner innover.

Nilsebu 730 moh. Hytta er åpnen for besøk og bestilling fra 26. juni 2022. Vi gleder oss til å ta i bruk den helt nyoppussede hytta. 

Grasdalen 630 moh. Forhold for fottur. 

Stakken 760 moh. Forhold for fottur. 

Man vil møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. Foreløpig ikke anbefalt/fortsatt usikker på forholdene mellom Stakken og Nilsebu. Det er utfordrende å gå der stien går sør for Bukkatofjellet pga. snømengder på stien rett ved stup.

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er åpen. ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. Vil møte på snø, men mulig å gå på beina. 

Grautheller 770 moh. Fottur. Sesongbroen er lagt ut. 

Taumevatn 792 moh. Fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fottur. Sesongbroen er lagt ut.  

Kringlevatn 940 moh.  Vil møte på snø, men mulig å gå på beina. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Vil møte på litt snø, men mulig å gå på beina. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er kommet på plass. Det er bart stort sett langs stien. Kun to små partier med litt snø, ett lite parti før broa og ett rett før hytta. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Generelt forhold for fottur. Fortsatt litt snø i høyden. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen! Da kan det bli en del vann i bekker og elver. Ingen meldig om at noen har gått mellom Blåfjellenden og Langavatn. Vil anta dette ikke er ok før om en god ukes tid. 

Flørli – Blåfjellenden – Månafossen: Enkelte partier med snø på de høyeste partiene mellom Flørli og Blåfjellenden. Blåfjellenden til Mån helt bart.  

Husk: Føremeldingen er ferskvare. Vær obs på at endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Følg med på værvarselet og temperaturen. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Nå som veien er åpne er det mulig å nå hytta fra Lyseveien. Enkelte partier med snø i nordhellinger. 

Blåfjellenden 600 moh. Forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig i løpet 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fine forhold for fottur og kjettingen er på plass. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Det har vært oppgradering på grusveien inn til hytta og det er nå ingen problem å gå inn langs veien. Anleggsarbeid pågår fremdelses i Daladalen og utføres av Statnett. Dette i forbindelse med ny kraftlinje. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Betjent hytte er nå åpen for sesongen. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er det fine mulig heter for fottur.  

Sesongbroen på plass på vei til Børsteinen.
Sesongbroen på plass på vei til Børsteinen. Foto: Morten Abrahamsen
Børsteinen.
Børsteinen. Foto: Morten Abrahamsen
God stemming på tur. Her på vei til Sandvatn.
God stemming på tur. Her på vei til Sandvatn. Foto: Sandvatnhyttas venner
Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Sandvatnhyttas venner
Fortsatt noen snøfenner igjen, men de er helt ok å gå på. Her fra Mangædne på vei til Sandvatn.
Fortsatt noen snøfenner igjen, men de er helt ok å gå på. Her fra Mangædne på vei til Sandvatn. Foto: Sandvatnhyttas venner
Stakken.
Stakken. Foto: Margaret Åsly
Retur til Nilsebudammen fra Stakken.
Retur til Nilsebudammen fra Stakken. Foto: Margaret Åsly

Skrevet av Kaja Raa Storaker 8. juni 2022