Uke 22 i Ryfylkeheiene

Stakken. Det våres også langt til fjells. Fottur helt til Stakken er nok 2-3 uker unna.
Stakken. Det våres også langt til fjells. Fottur helt til Stakken er nok 2-3 uker unna. Foto: Viljar Valheim

Det meldes om at våren fester grepet i høyfjellet. Helt snøfritt er det ikke, men skiseongen er så godt som over. Lange og lyse kvelder gjør at en kan klare å komme seg langt til fjells. Følg sommerløypene. Det vil forsatt være en del snøfenner i nordvendte fjellsider, og over 1000 meters høyde er det fortsatt en del snø igjen. Fra Haukeliseter melder de at smeltesesongen er godt i gang og det nok ikke mange ukene før fottursesongen også kommer til Haukeli-området. 

Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen. Det er også mulig å gå til Melands Grønahei, men en vil møte på snø i Austmannsskardet. I Sirdalsheiene kan man følge anleggsveien for å komme  til fots til Taumevatn, Storevatn eller Grautheller. I Suldal er både Bleskestadmoen og Jonstølen klare til å ta imot fjellvandrere.

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. ​​​​​​​Smeltesesongen er i gang! Stadig mer barmark kommer til synet. Isen på vannene er ikke lenger trygge Ståvatn er nesten åpent nå og stiger for hver time som går.  Skisesongen er på hell, men mulig å finne snø i nordsider for de som vil ha en siste tur

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Skisesongen er på hell. Kan ikke lenger regne med at isen på vannene er trygge.

SULDALSHEIENE

Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Kvanndalen 611 moh. Fortsatt snødekket sti til hytta fra Kvanndals-demningen, snøen dekker også de fleste T`ene. Det går an å gå til fots, men beregn ekstra tid. Man møter enkelte snøfenner på anleggsveien ved avkjørselen til Kvanndals-demningen, parker bilen ved avkjørselen.

Bleskestadmoen 711 moh. Barmark fra Bleskestad og opp, man møter enkelte snøflekker underveis fra demningen og videre opp til hytta. Går fint med godt fottøy. Usikker på om det er mulig å gå mellom Holmavatn og Bleskestadmoen nå.

Jonstølen 720 moh. Fottur inn og rundt hytta. Fortsatt mulighet for en siste topptur til Snønuten. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Er nok Fforhold for fottur. Minkende snøfenner innover, men mulig å gå på beina inn fra Gullingen.  Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. 

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Minkende snøfenner innover, men mulig å gå på beina inn fra Kleivaland og Funningsland.  

Eidavatn 1080 moh. Fra Funningsland mot Eidavatn måtte man i helgen 21-22 mai bære skiene i ca 12 km før man fant skiføre. Da er man på ca 1000moh. Videre derfra ble det bedre og bedre skiføre jo lengre inn mot Eidavatn man kom. En måtte likevel bære skiene enkelte steder. Vannene på 1000 moh. og opp var også stort sett trygge. Utrygg is rundt elveoser og overvann var veldig lett å se, og å unngå. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Melding fra helgen 21-22 mai: å krysse Grasdalen gikk stort sett greit. Her var det godt skiføre nede på 800 moh. og videre nedover dalen. Vil tro en kunne gått ganske greit på ski til Grasdalshytta.

Stakken 760 moh. Mer enn 70% av stien er dekket med snø. Snøen har varierende tykkelse slik at mange steder trår man gjennom snøen, mens andre steder er den tykk nok til å gå vanlig på. For å gå til Stakken nå må man være veldig komfortabel med å finne egen rute og belage seg på å trå gjennom snø med varierende tykkelse. Det er også veldig mye vann i bekkene/elvene slik at man må ha veldig høye jaktstøvler + gamasjer for å unngå å bli våt. Det er heller ikke mange T-merker man kan se.

For de som er godt turvante, kan finne veien selv, syns det er greit å gå på snø, er komfortabel med å gå på litt vått og bratt berg, og kan improvisere når man møter på hindringer så er det ingen problem å ta seg dit. For turgåere som vil gå på sti så er det anbefalt å vente ca 3 uker til. 

Man vil garantert møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. Foreløpig ikke anbefalt å gå mellom Stakken og Nilsebu. Det er utfordrende å gå der stien går sør for Bukkatofjellet pga snømengder på stien rett ved stup.

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Generelt forhold for fottur. Fortsatt litt snø i høyden. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen! Da kan det bli en del vann i bekker og elver.  Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen i høyden. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er nå åpen. ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Fottur. Sesongbroen er lagt ut. 

Taumevatn 792 moh. Fottur. I hovedsak er det bart men er flere små partier med snø. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fottur. Sesongbroen er lagt ut.  

Kringlevatn 940 moh.  Vil møte på snø men nok mulig å gå på beina. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Vil møte på snø men nok mulig å gå på beina. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 16 mai.  Men det er forsatt en del snø. Har ikke fått melding om at noen har gått inn hit på beina og vi anbefaler å ta med ski, truger eller beregne ekstra god tid. Den lille sesongbroen settes ut når all snøen er borte. Om det er utfordrende å krysse elva der sommmerruta går kan må gå lenger ned veien mot Ådernam igjen og følge/krysse der. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Generelt forhold for fottur. Fortsatt litt snø i høyden. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen! Da kan det bli en del vann i bekker og elver. Ingen meldig om ar noen har gått mellom Blåfjellenden og Langavatn. Vil anta dette ikke er ok før om 2 ukers tid. 

Flørli – Blåfjellenden – Månefossen: Enkelte partier med snø på de høyeste partiene mellom Flørli og Blåfjellenden. Blåfjellenden til Mån helt bart.  

Husk: Føremeldingen er ferskvare. Vær obs på at endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Følg med på værvarselet og temperaturen. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Er nok enda vårlige skiforhold. Nå som veien er åpne er det mulig å nå hytta fra Lyseveien. 

Blåfjellenden 600 moh.  Fottur. I hovedsak er det bart men er flere små partier med snø. Les gjerne bloggen (skrevet medio mai) til hyttetilsynet her. Flørli – Blåfjellenden – Månefossen: Enkelte partier med snø på de høyeste partiene mellom Flørli og Blåfjellenden. Blåfjellenden til Mån helt bart. 

Sandvatn 910 moh. Mulighet for fottur. I hovedsak er det bart men er flere partier med snø. 

Tomannsbu 750 moh. Fottur. I hovedsak er det bart men er flere små partier med snø. 

Støle 530 moh. Barmark og forhold for fottur fra Skreå. Fra Kvitlen til Støle er det også barmark. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. Fra Stavtjørn møter en fortsatt muligens litt snø rett ved Åtjørn. Innløpet til Åtjørn måtte vades på mandag 16. mai. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. Vått i terenget, så ta godt fortøy. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig i løpet 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Folk har begynt å gå på beina og dermed tråkket sti der det fortsatt ligger snø. Kjettingen blir montert i løpet av uken. Fortsatt snø fra Langavatn. Har ikke melding om at noen har gått på beina denne stekningen så langt i år. Vil anta det er 2 uker til.  

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

NB - Fra 1- 6 juni er det Pilt Ola Spel på Bakken og dermed ikke mulighet for overnatting. 

Songedalen 390 moh. Det har vært oppgradering på grusveien inn til hytta og det er nå ingen problem å gå inn langs veien. Anleggsarbeid pågår fremdelses i Daladalen og utføres av Statnett. Dette i forbindelse med ny kraftlinje. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Betjent hytta er nå åpen for sesongen  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er detbart og mulig for fottur.  

Dette lover bra for at det skal bli snøfritt til Øvre Moen den 17 Juni. Bilde er tatt 30 mai ved Sandsavannet.
Dette lover bra for at det skal bli snøfritt til Øvre Moen den 17 Juni. Bilde er tatt 30 mai ved Sandsavannet. Foto: Stranddalen Turisthytte.
Fortsatt mye snø til Stakken fra Nilsebudammen.
Fortsatt mye snø til Stakken fra Nilsebudammen. Foto: Viljar Valheim
Taumevatn. Fottur , men fortsatt litt snø enkelte steder.
Taumevatn. Fottur , men fortsatt litt snø enkelte steder. Foto: Magnus Langeteig.
Gamle Skåpet. Forhold for fottur videre til Flørli.
Gamle Skåpet. Forhold for fottur videre til Flørli. Foto: Guro Waksvik.
Noe snø på vei til Kjerag fortsatt. Men mulig å gå på beina.
Noe snø på vei til Kjerag fortsatt. Men mulig å gå på beina. Foto: Marcus Hamre
Fra parkeringen ved startpunkt til Kjerag.
Fra parkeringen ved startpunkt til Kjerag. Foto: Marcus Lunde Hamre

Skrevet av Kaja Raa Storaker 1. juni 2022