Uke 21 i Ryfylkeheiene

Bleskestadmoen.
Bleskestadmoen. Foto: Fredrik Nilsen.

Det er fortsatt en god del snø i høyden. For eksempel fra Hunnedalen til Blåfjellenden. Fottur her vil sannsynligvis kunne gå første uken i juni. Det er fortsatt skiforhold i høyfellet, selv om det nå minker og er varierende snøforhold gjennom dagen. Man vil måtte ta skiene på sekken enkelte steder. Man vil møte på overvann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp. Som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Jonstølen i Suldal  er godt utgangspunkt for vårskiturer. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå brøytet og åpnet. Vi har fått meldinger om at det er mulig å gå på beina i snøen til Kjerag da folk har begynt å tråkke opp en slags sti i snøen. Kjettingene er ikke hengt opp enda. Enkelte bare partier. Ikke nødvendig med truger eller brodder. Veien mellom Ådneram/Suleskar og Brokke/Setesdalen er også ferdig brøytet. 

I mer lavtliggende strøk er det forhold for fottur. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen, Viglesdalen og Bakken. Ikke snøfritt, men folk har kommet frem på beina fra Skåpet og over til Flørli. Det er også mulig å gå på beina til Melands Grønahei. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. ​​​​​​​Smeltesesongen er i gang! Stadig mer barmark kommer til synet. Isen på vannene er ikke lenger trygge Ståvatn er nesten åpent nå og stiger for hver time som går.  Skisesongen er på hell, men mulig å finne snø i nordsider for de som vil ha en siste tur

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Skisesongen er på hell. Kan ikke lenger regne med at isen på vannene er trygge.

SULDALSHEIENE

Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Kvanndalen 611 moh. Fortsatt snødekket sti til hytta fra Kvanndals-demningen, snøen dekker også de fleste T`ene. Det går an å gå til fots, men beregn ekstra tid. Man møter enkelte snøfenner på anleggsveien ved avkjørselen til Kvanndals-demningen, parker bilen ved avkjørselen.

Bleskestadmoen 711 moh. Barmark fra Bleskestad og opp, man møter enkelte snøflekker underveis fra demningen og videre opp til hytta. Går fint med godt fottøy. Usikker på om det er mulig å gå mellom Holmavatn og Bleskestadmoen nå.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold oppover i høyden. Perfekt tid for topptur til Snønuten. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt skiforhold

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt skiforhold

Hovatn 1111 moh. Fortsatt skiforhold

Storsteinen 950 moh. Fortsatt skiforhold

HJELMELANDSHEIENE 

Melands Grønahei 890 moh. En del snøfenner innover, men mulig å gå på beina inn fra Kleivaland og Funningsland.  Spesielt siden snøen stort sett bærer veldig bra, til og med sent på dagen. På og rundt selve platået ved Melands Grønahei var det i helgen fortsatt skiføre, men bare så vidt. Flere gikk på beina.

Eidavatn 1080 moh. Fra Funningsland mot Eidavatn måtte man i helgen bære skiene i ca 12 km før man fant skiføre. Da er man på ca 1000moh. Videre derfra ble det bedre og bedre skiføre jo lengre inn mot Eidavatn man kom. En måtte likevel bære skiene enkelte steder. Vannene på 1000 moh. og opp var også stort sett trygge. Utrygg is rundt elveoser og overvann var veldig lett å se, og å unngå. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Melding fra helgen 21-22 mai: å krysse Grasdalen gikk stort sett greit. Her var det godt skiføre nede på 800 moh. og videre nedover dalen. Vil tro en kunne gått ganske greit på ski til Grasdalshytta.

Stakken 760 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. Man vil garantert møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen!

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er nå åpen. ​​​​​​​

Litle Aurådal 995 moh. Fortsatt skiforhold

Grautheller 770 moh. Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Taumevatn 792 moh. Fortsatt skiforhold men varierende.  

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Kringlevatn 940 moh. Fortsatt skiforhold.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fortsatt skiforhold.

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå åpne. Men det er forsatt en god del snø. Har ikke fått melding om at noen har gått inn hit på beina og vi anbefaler å ta med ski. Den lille sesongbroen settes ut når all snøen er borte. Om det er utfordrende å krysse elva der sommmerruta går kan må gå lenger ned veien mot Ådernam igjen og følge/krysse der. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Våren er virkelig på vei med snøsmelting. Fortsatt en del snø i høyden. Kombinasjonen av regn, vind og røde tall på gradestokken setter virkelig fart på snøsmeltingen!

Husk: Føremeldingen er ferskvare. Vær obs på at endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Følg med på værvarselet og temperaturen. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Nå som veien er åpne er det mulig å nå hytta fra Lyseveien. 

Blåfjellenden 600 moh. Det var fortsatt mye snø i høyden og sesongen for fottur starter ikke denne uken. Fossebekken gikk stor i helgen og med regn og snøsmelting blir det for mye vann i bekker og elver. Les gjerne bloggen til hyttetilsynet her. 

Sandvatn 910 moh. Fortsatt mulighet for vårlige skiforhold. Det er ikke greit å gå over elva ved Mangærne lengre. Bruk broen. Ta gjerne med spade for å eventuelt å lage fottrinn ved broen. Det er litt bratt her. Ikke anbefalt å krysse vannene nå. 

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Støle 530 moh. Skiforhold et godt stykke fra Tomannsbu og nesten ned til stiskille. Barmark og forhold for fottur fra Skreå. Fra Kvitlen til Støle er det også barmark. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. Fra Stavtjørn møter en litt snø rett ved Åtjørn. Innløpet til Åtjørn måtte vades på mandag 16. mai. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold og snøfritt fra Vinddalen og opp til Skåpet. Fra Skåpet, videre mot Flørli er det fortsatt litt snø. Folk har gått på beina og/eller på truger, men nå som våren kommer for fullt vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå. Mange bekkeløp er også åpne. Beregn ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er ferdig brøytet og åpnet 16. mai! 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig i løpet 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Folk har begynt å gå på beina og dermed tråkket sti i all snøen. Det er ikke satt opp kjettingen enda. Helt bart og snøfritt vil det nok ikke være før om tre uker. Fortsatt skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Det har vært oppgradering på grusveien inn til hytta og det er nå ingen problem å gå inn langs veien. Anleggsarbeid pågår fremdelses i Daladalen og utføres av Statnett. Dette i forbindelse med ny kraftlinje. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Betjent hytta er nå åpen for sesongen  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Kraftstasjonen med kafe er åpen hver helg fra 1. mai til 25. september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er det fortsatt litt snø. Folk har gått på beina og/eller på truger, men nå som våren kommer for fullt vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå samt en del vann fra snøsmeling leger opp og evt nedbør.  Beregn ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Snøsmelting på gang på vei til Blåfjellenden.
Snøsmelting på gang på vei til Blåfjellenden. Foto: Olav Johnsen.
Eidavatn.
Eidavatn. Foto: Birk Gjerdrum Vatland
På vei til Melands Grønahei.
På vei til Melands Grønahei. Foto: Hilde Iren Holta
Bilde fra øverst i Grasdalen med utsikt over Gamlestølsvatnet og videre nedover.
Bilde fra øverst i Grasdalen med utsikt over Gamlestølsvatnet og videre nedover. Foto: Birk Gjerdrum Vatland
Kvanndalen.
Kvanndalen. Foto: Fredrik Nilsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 24. mai 2022