Uke 19 i Ryfylkeheiene

Brua ved Manædne. På vei til Sandvatn.
Brua ved Manædne. På vei til Sandvatn. Foto: Monica Hunsbedt

Mai er jubel-måneden og vi må starte denne ukas føremelding med en virkelig klassiker: 

Ja, så hvit som det hvite er sneen,
Og det røde har kveldssolen fått,
Og det blå ga sin farve til breen,
Det er Norge i rødt, hvitt og blått.

I høyfjellet, fra 600 - 700 moh. er det fortsatt skiforhold,selv om det nå minker og er varierende snøforhold gjennom dagen. Meteorologene melder om at nedbør fortsatt kommer som snø over ca 1000 moh. Skal du på tur er det nok at det er lurt å pakke sekken med både lue og votter en stund enda.  All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet og våren kommer så vil de etter hvert falle ned. Man vil møte på overvann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp.  Som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Haukeliseter er en sikker vinner på våren, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også er godt utgangspunkt for vårskiturer. Klassikeren inn til Sandvatn står seg godt omtrent en god uke eller kanskje 2 til antar vi, men det er ikke anbefalt å krysse vannene. 

Det er påbegynt brøyting langs veien fra Sirdal til Lysebotn. Siste oppdaterte informasjon fra Vegvesenet er at veien åpner den 21. mai kl 23.16.Følg med på vegvesenet.no for oppdatert informasjon. 

I mer lavtliggende strøk er det forhold for fottur. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen, Viglesdalen og Bakken. Ikke snøfritt men folk har kommet frem på beina fra Skåpet og over til Flørli.

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er fortsatt snø i fjellet og muligheter for både fjellski og toppturer, mens sesongen nærmer seg slutten. Det regner godt de siste dager noe som setter fart på snøsmelting og føret til store mengder overvann på vannene. Isen er fremdeles trygg, men kan være vanskelig å ferdes over grunnet overvann

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Vårlige skiforhold. Kvist blir nå ikke vedlikeholdt men står de de faller ned. Må forvente overvann utover dagen nå fremover. 

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST: løypa frå Havevatn til Holmavatn er no tatt ned. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i isen langs land,særlig på Sandvatn. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

I påsken var det  veldig viktig at du fulgte kvisten på Blåsjø, og ikke gikk andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. 

Et annet tips er å sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Ligger relativt lavt, så bekker går tidligere opp her enn høyere i fjellet. Følg sommerruta om man er i tvil vær obs på inn- og utoser. Usikker åom det er mulig å gå mellom Holmavatn og Bleskestadmoen nå.

Vi lar denne meldingen stå som er skrevet før påskeFra Bleskestadmoen til Jonstølen er det kvistet fra Krokvatnet og ned til enden av Skitstølvatnet. Herfra er følger man på nordsiden av elva til Gaukstøl, der elva lett kan steingås på lav vannstand og videre på sørsiden langs elva  til bro like ovenfor bekkeinntaket. Dette var helt uproblematisk i palmehelga, men om vannstanden går mye opp anbefales det å følge sommerløypa på nordsiden, selv om den tidvis er bratt og krevende på vinterføre. Motsatt vei, fra Jonstølen eller Mosvatnet følger du veien innover til bekkeinntaket over elva og krysser på bro like over bekkeinntaket. Det er ikke kvistet det første stykket fra Jonstølen/Mosvatnet mot Bleskestadmoen, men følg ubrøytet vei så er det lett å finne fram.Når forholdene er stabile, er en fin alternativ rute mellom Bleskestadmoen og Jonstølen (umerket) å ta av fra Krokvatnet og opp i skaret mellom Neverhatten og Raudnutheia, og så ned Rennedalen til Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold oppover i høyden. Perfekt tid for topptur til Snønuten. Det er brøytet opp til parkeringen ved Mosvatn. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt skiforhold

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt skiforhold

Hovatn 1111 moh. Fortsatt skiforhold

Storsteinen 950 moh. Fortsatt skiforhold

HJELMELANDSHEIENE 

Snø i høyden. Merk at det ikke blir kvistet om vinteren inn til disse hyttene. Snø over 600 - 700 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. 

Eidavatn 1080 moh. Siste melding fra medio mars er at det var flotte forhold innover Storådalen og opp Grønahola til Lusaheia.  Gode snøforhold også innover Lusaheia.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. Man vil garantert møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned.Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Veien inn Flatstøldalen er bar og fri for snø. 

Svartevatnet er ikke lurt å krysse nå. Det er enormt nedtappet. Kan være vanskelig å lese/gjenkjenne terrenget da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet. Les gjerne på siden til Sira Kvina her om isforhold.

I påsken var det  veldig viktig at du fulgte kvisten på Blåsjø, og ikke gikk andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne 21. mai 2022 kl 23.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Fortsatt skiforhold

Grautheller 770 moh. Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Taumevatn 792 moh. Meldes om fine skiforhold

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Kringlevatn 940 moh. Meldes om fine skiforhold

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Meldes om fine skiforhold

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Meldes om fine skiforhold. Blir ikke kvistet om vinteren. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Veien forventes åpnen den 21 mai. Følg med her på vegvesenet.no 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Blåfjellenden 600 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold.  Er nok bart rundt hytta snart.

Sandvatn 910 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Det er ikke greit å gå over elva ved Mangærne lengre. Bruk broen. Ta gjerne med spade for å eventuelt å lage fottrinn ved broen. Det er litt bratt her. Det er foreløpig greit å gå over Litle Sandvatn. Enn så lenge...Er man usikker følg sommerløypa på kartet. 

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Støle 530 moh. Skiforhold fra Tomannsbu. Usikker på forholdene fra Skreå, men det er nok ikke barmak enda. Fra Kvitlen til Støle er det for det meste barmark fram til Kvitlastølen. Videre blir det mer og mer snødekke fram mot Støle.

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra Bjordal. Ikke raport fra noen som har gått fra Eikebrekka enda , men det skal nok være helt ok. Mulig litt mer vått. Fra Kvitlen til Støle er det for det meste barmark fram til Kvitlastølen. Videre blir det mer og mer snødekke fram mot Støle.

Skåpet 605 moh. Fine forhold og snøfritt fra Vindalen og opp til Skåpet. Fra Skåpet, videre mot Flørli er det fortsatt en god del snø. Folk har gått på beina og eller truger men nå sm våren kommer for fult vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå.  Mange bekkeløp er også åpne. Bergen ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Det er forventet at den åpner 21. mai 2022 kl 23.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien over Lyngsheia og ned til Songesand er åpen. Mulig å gå herfra til Bakken. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fortsatt skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen 20. mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Mulig litt snø helt øverst. Kraftstasjonen med kafe er åpenhver helg fra 1 mai til 25 september og hver dag om sommeren. Les mer her. Videre mot Skåpet er det fortsatt en god del snø. Folk har gått på beina og eller truger men nå som våren kommer for fult vil man oppleve å tråkke gjennom og at det er tungt å gå. Mange bekkeløp er også åpne. Beregn ekstra tid om du skal over mellom Skåpet og Flørli. 

Det er bart opp til Skåpet fra Vinddalen.
Det er bart opp til Skåpet fra Vinddalen. Foto: Kjell Ivar Smedbøl
Fortsatt snø mellom Skåpet og Flørli.
Fortsatt snø mellom Skåpet og Flørli. Foto: Kjell Ivar Smedbøl.
Noen av de røde T-ene vil stikke opp av snøen . Husk kart om du skal over mellom Skåpet og Flørli
Noen av de røde T-ene vil stikke opp av snøen . Husk kart om du skal over mellom Skåpet og Flørli Foto: Kjell Ivar Smedbøl.
Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Monica Hunsbedt
Litle Sandvatn. I helgen gikk man ikke over vannet. Følg sommerløypa på kartet.
Litle Sandvatn. I helgen gikk man ikke over vannet. Følg sommerløypa på kartet. Foto: Monica Hunsbedt
Man må forvente overvann fremover.
Man må forvente overvann fremover. Foto: Margaret Åsly

Skrevet av Kaja Raa Storaker 10. mai 2022