Uke 18 i Ryfylkeheiene

Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Stavanger Turistforening

 Det er fortsatt kuldegrader på nettene i høyden og snøgrensen er nå ved ca. 600  - 800 moh. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet og våren kommer så vil de etterhvert falle ned. Man vil møte på overvann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp. Likevel er det fortsatt  fine forhold for vårskiturer, men som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Haukeliseter er en sikker vinner på våren, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også er godt utgangspunkt for vårskiturer. Klassikeren inn til Sandvatn står seg godt omtrent to uker til antar vi. 

Det er påbegynt brøyting langs veien fra Sirdal til Lysebotn. Siste oppdaterte informasjon fra Vegvesenet er at veien åpner den 21. mai kl 23.16.Følg med på vegvesenet.no for oppdatert informasjon. 

I mer lavtliggende strøk er det varierende forhold. Det er lurt å pakke sekken og kle seg  for at våren ikke er kommet helt enda. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen, Viglesdalen og Bakken. Disse hyttene kan nås til fots men kan ha enkelte partier med litt snø. Da må man beregne litt ekstra tid. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Isforhold ​​​​​​​

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Enda flotte forhold for både topptur og fjellski. Kjelaløypen og Ulevå er kvistet og går i lett kupert terreng som passer hele familien. Flere turforslag på fjellski finner du på hjemmesiden til Haukeliseter her.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fortsatt fine skiforhold. Kvist blir nå ikke vedlikeholdt men står de de faller ned. I helgen var det ikke antydning til overvann. 

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST: løypa ffrå Havevatn til Holmavatn er no tatt ned. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i isen langs land,særlig på Sandvatn. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

I påsken var det  veldig viktig at du fulgte kvisten på Blåsjø, og ikke gikk andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. 

Et annet tips er å sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Ligger relativt lavt, så bekker går tidligere opp her enn høyere i fjellet. Følg sommerruta om man er i tvil vær obs på inn- og utoser. 

Vi lar denne meldingen stå som er skrevet før påskeFra Bleskestadmoen til Jonstølen er det kvistet fra Krokvatnet og ned til enden av Skitstølvatnet. Herfra er følger man på nordsiden av elva til Gaukstøl, der elva lett kan steingås på lav vannstand og videre på sørsiden langs elva  til bro like ovenfor bekkeinntaket. Dette var helt uproblematisk i palmehelga, men om vannstanden går mye opp anbefales det å følge sommerløypa på nordsiden, selv om den tidvis er bratt og krevende på vinterføre. Motsatt vei, fra Jonstølen eller Mosvatnet følger du veien innover til bekkeinntaket over elva og krysser på bro like over bekkeinntaket. Det er ikke kvistet det første stykket fra Jonstølen/Mosvatnet mot Bleskestadmoen, men følg ubrøytet vei så er det lett å finne fram.Når forholdene er stabile, er en fin alternativ rute mellom Bleskestadmoen og Jonstølen (umerket) å ta av fra Krokvatnet og opp i skaret mellom Neverhatten og Raudnutheia, og så ned Rennedalen til Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold oppover i høyden. Perfekt tid for topptur til Snønuten. Det er brøytet opp til parkeringen ved Mosvatn. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Fortsatt skiforhold

Vassdalstjørn 1120 moh. Fortsatt skiforhold

Hovatn 1111 moh. Fortsatt skiforhold

Storsteinen 950 moh. Fortsatt skiforhold

HJELMELANDSHEIENE 

Snø i høyden. Merk at det ikke blir kvistet om vinteren inn til disse hyttene. Snø over 600 - 700 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. 

Eidavatn 1080 moh. Siste melding fra medio mars er at det var flotte forhold innover Storådalen og opp Grønahola til Lusaheia.  Gode snøforhold også innover Lusaheia.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Usikker på forholdene. Ikke melding fra noen som har vært her på en stund. Man vil garantert møte på snø fra Viglesdalen da merket sti går helt opp i 900 meters høyde. 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned.Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Veien inn Flatstøldalen er bar og fri for snø. 

Svartevatnet er ikke lurt å krysse nå. Det er enormt nedtappet. Kan være vanskelig å lese/gjenkjenne terrenget da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet. Les gjerne på siden til Sira Kvina her om isforhold.

I påsken var det  veldig viktig at du fulgte kvisten på Blåsjø, og ikke gikk andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne 21. mai 2022 kl 23.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Fortsatt skiforhold

Grautheller 770 moh. Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Taumevatn 792 moh. Meldes om fine skiforhold

Heiberghytta Grautheller 757 moh.  Fortsatt skiforhold. Usikker på hvor mye overvann det er. Følg sommerløypa. 

Kringlevatn 940 moh. Meldes om fine skiforhold

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Meldes om fine skiforhold

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Meldes om fine skiforhold. Blir ikke kvistet om vinteren. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Veien forventes åpnen den 21 mai. Følg med her på vegvesenet.no 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Blåfjellenden 600 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold.  Er nok bart rundt hytta snart.

Sandvatn 910 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Det er ikke greit å gå over elva ved Mangærne lengre. Bruk broen. Ta gjerne med spade for å eventuelt å lage fottrinn ved broen. Det er litt bratt her. Det er foreløpig greit å gå over Litle Sandvatn. Enn så lenge...Er man usikker følg sommerløypa på kartet. 

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Støle 530 moh. Skiforhold fra Tomannsbu. Usikker på forholdene fra Skreå, men det er nok ikke barmak enda. Fra Kvitlen til Støle er det for det meste barmark fram til Kvitlastølen. Videre blir det mer og mer snødekke fram mot Støle.

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra Bjordal. Ikke raport fra noen som har gått fra Eikebrekka enda , men det skal nok være helt ok. Mulig litt mer vått. Fra Kvitlen til Støle er det for det meste barmark fram til Kvitlastølen. Videre blir det mer og mer snødekke fram mot Støle.

Skåpet 605 moh. Mandag 25. april var ca. 50 prosent av stien snødekket, primært i øvre halvdel, hvor det fortsatt var en halvmeter. Men nå skal det være mer eller mindre snøfritt fra Vindalen og opp til Skåpet. Fra Skåpet, videre mot Flørli og opp i høyden kan man få gode skiforhold en stund fremover. Man må nok vente til medio mai før man kan gå på fjellsko denne strekningen. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne 21. mai 2022 kl 23.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien over Lyngsheia og ned til Songesand er åpen. Mulig å gå herfra til Bakken. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fortsatt skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Mulig litt snø helt øverst. Kraftstasjonen med kafe er åpenhver helg fra 1 mai til 25 september og hver dag om sommeren.  Les mer her.

Støle.
Støle. Foto: Ketil Waagbø
Fra stien mellom Kvitlen og Støle .
Fra stien mellom Kvitlen og Støle . Foto: Ketil Waagbø
Fine forhold for lek i snøen på Haukeliseter.
Fine forhold for lek i snøen på Haukeliseter. Foto: Marthe Trondsen
Storsteinen.
Storsteinen. Foto: Torkel B. Reinertsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. mai 2022