Uke 17 i Ryfylkeheiene 

Vårsola varmer. Husk solkrem !
Vårsola varmer. Husk solkrem ! Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Nå kan du få det beste fra to verdener. I høyfjellet er det fortsatt snø og fine skiforhold, mens du i lavlandet finner nyutsprungen bjørk, hvitveis og en lun solkrok. 

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Et tips er å starte tidlig om morgenen mens det er frost og skare i høyden. Det er nattefrost i høyden og ikke sørlig antydning til overvann enda. 

Det er påbegynt brøyting langs veien fra Sirdal til Lysebotn, men det er usikkert om veien blir åpnet før i uke 22. Følg med på vegvesenet.no for oppdatert informasjon. 

I påsken var det  veldig viktig at du fulgte kvisten på Blåsjø, og ikke gikk andre steder. Vi har aldri før sett magasinet så nedtappa. Blåsjø består av flere vann og det renner nå vann mellom vanna som medfører at store områder har svært usikker is. Å krysse rett over Blåsjø for å ta en snarvei er i år ikke tilrådelig. 

I mer lavtliggende strøk er det varierende forhold. Det er lurt å pakke sekken og kle seg  for at våren ikke er kommet helt enda. Dette gjelder Skåpet, Kvitlen og Viglesdalen og Bakken. Disse hyttene kan nås til fots men kan ha enkelte partier med snø. Da må man beregne litt ekstra tid. 

Rogaland brann og redning minner om at det er for tiden økende gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Flotte forhold for både topptur, fjellski og kiting. Kjelaløypen og Ulevå er kvistet og går i lett kupert terreng som passer hele familien. Flere turforslag på fjellski finner du på hjemmesiden til Haukeliseter her.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Kvistet og fine skiforhold. Kvist blir nå ikke vedlikeholdt men står de de faller ned. I helgen var det ikke antydning til overvann. 

Hydro Energi melder via sine oppdateringer på sms RSKAUST:Det er no stikka løype frå Havevatn til Holmavatn. Vil minna om at der bekkjer og elvar renn inn i magasina vil isane ofte vera svekka. Vær obs på store sprekker i osen langs land. Lyst å være en del av denne tjenesten? Les mer her.

SULDALSHEIENE

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Et annet tips er å sjekke siden som heter Varsom Iskart. Isvarselet gir en oversikt over isforholdene i en region. Statkraft Energi anbefaler å sjekke iskart og spesifikt for Ulla-Førre reguleringsområde.

Kvanndalen 611 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Ligger relativt lavt, så bekker går tidligere opp her enn høyere i fjellet. Følg sommerruta om man er i tvil vær obs på inn- og utoser. 

Vi lar denne meldingen stå som er skrevet før påske: Fra Bleskestadmoen til Jonstølen er det kvistet fra Krokvatnet og ned til enden av Skitstølvatnet. Herfra er følger man på nordsiden av elva til Gaukstøl, der elva lett kan steingås på lav vannstand og videre på sørsiden langs elva  til bro like ovenfor bekkeinntaket. Dette var helt uproblematisk i palmehelga, men om vannstanden går mye opp anbefales det å følge sommerløypa på nordsiden, selv om den tidvis er bratt og krevende på vinterføre. Motsatt vei, fra Jonstølen eller Mosvatnet følger du veien innover til bekkeinntaket over elva og krysser på bro like over bekkeinntaket. Det er ikke kvistet det første stykket fra Jonstølen/Mosvatnet mot Bleskestadmoen, men følg ubrøytet vei så er det lett å finne fram.Når forholdene er stabile, er en fin alternativ rute mellom Bleskestadmoen og Jonstølen (umerket) å ta av fra Krokvatnet og opp i skaret mellom Neverhatten og Raudnutheia, og så ned Rennedalen til Jonstølen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold oppover i høyden. Perfekt tid for topptur til Snønuten. Det er brøytet opp til parkeringen ved Mosvatn. 

Sandsa 630 moh

Stranddalen 970 moh. Fortsatt snø og skiforhold. Nå kan du bo på den selvbetjente delen. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Meldes om fine skiforhold

Vassdalstjørn 1120 moh. Meldes om fine skiforhold

Hovatn 1111 moh. Meldes om fine skiforhold

Storsteinen 950 moh. Meldes om fine skiforhold

HJELMELANDSHEIENE 

Snø og skiforhold i høyden. Merk at det ikke blir kvistet om vinteren inn til disse hyttene. Snø over 600 - 700 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Melands Grønahei er kansje ikke en typisk vinterhytte, og starten fra Fundingsland er for spesielt interesserte, men når man først kommer opp er det magisk. Det er ikke kvistet. 

Eidavatn 1080 moh. Flotte forhold innover Storådalen og opp Grønahola til Lusaheia.  Gode snøforhold også innover Lusaheia.

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing. 

Grasdalen 630 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. 

Stakken 760 moh. Gode snøforhold og fine forhold. Fra/til Nilsebuvatn/Storhillervatnet. Gå rute over Kannekleiv, ikke kvistet. 
I forbindelse med isfiske på Nilsebuvatn, ble istykkelsen flere plasser målt til over en meter. Vær obs på utløpet ved demningen hvor isen er usikker. Gråfolåna ved Nilsebu-hytta er delvis åpen. Husk at hytta på Nilsebu er stengt frem til 26. juni 2022 grunnet oppussing.

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned.Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp. Veien inn Flatstøldalen er bar og fri for snø. 

Svartevatnet. Det er enormt nedtappet. Kan være vanskelig å lese/gjenkjenne terrenget da det grunnet nedtapping ikke lenger stemmer helt med kartet. Les gjerne på siden til Sira Kvina her om isforhold.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne 1. mai 2022 kl 22.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien mellom Suleskard og Brokke ble vinterstengt 1. november. Åpner igjen medio mai.

Litle Aurådal 995 moh. Meldes om fine skiforhold

Grautheller 770 moh. Meldes om fine skiforhold

Taumevatn 792 moh. Meldes om fine skiforhold

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Meldes om fine skiforhold

Kringlevatn 940 moh. Meldes om fine skiforhold

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Meldes om fine skiforhold

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Meldes om fine skiforhold. Blir ikke kvistet om vinteren. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt fra og med 3. desember 2021. Veien forventes åpne rundt 20 mai. Følg med her på vegvesenet.no 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Vi vedlikeholder ikke lenger de kvistede rutene, men all kvist står til de faller ned. Vær obs på at våren er på vei og endringer kan skje raskt og være svært lokale. Ta egne vurderinger på veivalg og tenk på at bekker og elver kan gå opp.

Husk: føremeldingen er ferskvare. 

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Blåfjellenden 600 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Sandvatn 910 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold. Det er ikke greit å gå over elva ved Mangærne lengre. Bruk broen. Ta gjerne med spade for å eventuelt å lage fottrinn ved broen. Det er litt bratt her. Det er foreløpig greit å gå over Litle Sandvatn. Enn så lenge...

Tomannsbu 750 moh. Meldes om fine og vårlige skiforhold

Støle 530 moh. Skiforhold fra Skreå og Tomannsbu. 

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra Bjordal. Minimalt med snø og nå smelter det raskt.

Skåpet 605 moh. Mandag 25. april var ca. 50 prosent av stien snødekket, primært i øvre halvdel, hvor det fortsatt er en halvmeter. Anbefaler fortsatt truger eller ski på vei til Skåpet, men med de siste dagers temperaturer skjer ting raskt. Meget mulig det er forhold for fjellsko til helgen, men da må en forvente litt vårsnø og at den er lett å tråkke igjennom noen steder. Det vil også være litt vått da snøsmelting kommer lenger oppe i dalen og nedover. Beregn ekstra tid om man skal gå på beina da det er tungt å gå i snø. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.

Fra Skåpet, videre mot Flørli og opp i høyden kan man få gode skiforhold en stund fremover. Man må nok vente til medio mai før man kan gå på fjellsko denne strekningen. 

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne 1. mai 2022 kl 22.16.  Følg med her på vegvesenet.no.

Veien over Lyngsheia og ned til Songesand er åpen. Mulig å gå herfra til Bakken. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Fortsatt skiforhold fra Langavatn. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra både Preikestolen, Songesand og Bakken Kai. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området!

Lysebotn 7 moh. Hytta er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fint å gå trappene nå. Mulig litt snø helt øverst. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Stien til Skåpet byr fortsatt på snø. Ha godt fottøy og beregn ekstra tid.
Stien til Skåpet byr fortsatt på snø. Ha godt fottøy og beregn ekstra tid. Foto: Snorre E. Johnsen.
Godt fottøy anbefales til Skåpet.
Godt fottøy anbefales til Skåpet. Foto: Snorre E. Johnsen
Det beste fra to verdener. Lenger nede i terrenget, ikke langt fra Skåpet, i Røssdalen blomstrer hvitveisen.
Det beste fra to verdener. Lenger nede i terrenget, ikke langt fra Skåpet, i Røssdalen blomstrer hvitveisen. Foto: John Petter Nordbø
Sandvatn helgen 23.-24. april.
Sandvatn helgen 23.-24. april. Foto: Leif Rune Salte
Lortabu øverst i Hunnadalen. Parkering til Sandvatn.
Lortabu øverst i Hunnadalen. Parkering til Sandvatn. Foto: Leif Rune Salte
Blåfjellenden.
Blåfjellenden. Foto: Tore Hans Mikkelson
I helgen var det ikke overvann på Holmavatn.
I helgen var det ikke overvann på Holmavatn. Foto: Christian Lønseth.
Broa før Bleskestadmoen.
Broa før Bleskestadmoen. Foto: Christian Lønseth
Elva før Bleskestadmoen.
Elva før Bleskestadmoen. Foto: Christian Lønseth

Skrevet av Kaja Raa Storaker 27. april 2022