Uke 45 i Ryfylkeheiene 

På vei til Sandvatn.
På vei til Sandvatn. Foto: Margaret Åsly

Skisesongen er enda et lite stykke unna. Selv på Haukeliseter er det kun på toppene at snøen ligger. Det betyr at det er mulig å ferdes til fots en god stund enda. Husk at det likevel er vått i terenget så velg gode sko og gjerne gamasjer. Putt tørre sokker i sekken. En må forvente at nedbør kan komme som snø ved 600 meters høyde. Det er viktig å følge med på både værmelding og temperatur. Når snøen kommer vil det ikke være mulig å se de røde T-merkene. Pakk sekken for vintertur med gode klær, termos med varm drikke og vindsekk. Solnedgang er nå rundt 16.20 så det gir oss åtte timer med dagslys.

Hytter under 600 meter vil ikke få de store snømengende på en stund enda og er dermed  mulig å nå til fots. Dette gjelder for eksempel Kvitlen, Støle, Viglesdalen og Skåpet.

De to sesongbroene ble demontert 22. oktober. Dette gjelder:  Grautheller bro og Børsteinen bro. Sandsa bro over Fiskåna er nå blitt helårsbro. Kjettingen på Kjerag er demontert.  

Fra 25. september er det ikke lengre obligatorisk sengebooking på hyttene. Enmeters-regelen er historie og i praksis betyr dette at det nå ikke er obligatorisk å bestille seng på turisthyttene lenger og både drop-in og dagsbesøk er tillatt. Men det vil likevel være mulig å bestille seng på forhånd, slik som praksisen var før pandemien. Har du bestilt seng må du møte opp innen kl. 19 den dagen du har bestilt oppholdet, etter dette tidspunktet blir nemlig alle sengene tilgjengelige for gjester som ankommer uten å ha bestilt på forhånd. Husk at du må holde deg hjemme om du er syk.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Gradestokken viser et par minus gjennom natten, og et par plussgrader på dagtid. Snøen har så langt glimret med sitt fravær, med unntak av de høyeste toppene. Det betyr at vi trolig har et par uker igjen til å ferdes i fjellet til fots. Vær oppmerksom på at det kan være svært glatt i terrenget der det har frosset på.

Broene nordover mellom Haukeliseter og Hellevassbu er tatt inn for sesongen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Dagslys er nå på åtte timer så man har gode muligheteter til å rekke en tur inn hit. Fortsatt forhold inn til hytta, men vær obs på at nedbør kan legge seg som snø og da forsvinner de røde T-ene. Man må forvente nedbør som sludd eller snø i høyden. Ta med kart og kompass.

SULDALSHEIENE

Fottursesongen er nok på hell, men det er ikke kommet inn meldinger om snø enda. Været skifter fort og alle værtyper kan oppleves: snø, regn, sol og vind. Det kan være lave nattetemperaturer og frost i høyfjellet. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn, snø og vind. Nedbør har ført til mye vann i elver, og på stien fra Vassdalstjørn til Krossvatn er det mange elver som må vades, ikke bare Pøyleåa.

Suldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndammen inn mot Beinvasskilen. Noe som gir 18 km på vei/sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. Mulig forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Mulig forhold for fottur. 

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fottur inn til hytta. 

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. Forhold for fottur. Meldes om mye sørpe og vått på stien. 

Stranddalen 970 moh. Er nok muligheter for fottur en lite stund enda. Nå kan du bo på den selvbetjente delen siden betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er på hell.

Vassdalstjørn 1120 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er på hell.

Hovatn 1111 moh. Ingen meldinger fra noen som har vært her på en stund. Fottursesongen er på hell.

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Generelt fint å gå, men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig. Alle hytter kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Nedbør kan komme som sludd eller snø. 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Eidavatn 1080 moh. Mulig forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 12. desember grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Mulig forhold for fottur. Hytta har nylig fått påfyll av ved for de neste tre årene. 

Stakken 760 moh. Mulig forhold for fottur, men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Alle hytter kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Den holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19. mai. Holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Litle Aurådal 995 moh. Forhold for fottur, men start tidlig med tanke på dagslys. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt ned for sesongen. Fortsatt forhold for fottur, men man må da vade over elven. 

Taumevatn 792 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er tatt ned. Fortsatt forhold for fottur men man må da vade over elven. 

Kringlevatn 940 moh. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broen er tatt ned for sesongen. Forhold for fotturer, men man må da vade over elven. Det kan være litt utforende med små barn. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Høstlige forhold for fotturer! Alle hytter kan nås til fots. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh. Forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Forhold for fottur.

Tomannsbu 750 moh. Snø og is på stien i helgen som var. Mye bløtt under snø, så man må prøve å holde stien. Også mye islagt fjell og svaberg, så brodder kan være lurt å ha i sekken.

Støle 530 moh. Forhold for fottur. Må forvente våte forhold og vann i terrenget. 

Kvitlen 450 moh. . Mye vann ved nedbør, følg stien med kjettingene fra Bjordal. Vått og glatt på stien med mye vått løv. Deler av stien fra Brattebø til Kvitlen er i og under vann.  Se bide lenger nede. Ha godt fottøy

Skåpet 605 moh. Forhold for fottur. Ta med hodelykt da det fremover ikke kommer nok dagslys til å få ladet opp solcellepanelet. Noe snø på vei opp på fredag 22. oktober, alt var borte på returen søndag. Vått og glatt, anbefaler å gå med gamasjer.

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Høstlige forhold, men forholdsvis lite vann i bekker og elver. Oppdemmede vann er tappet godt ned. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Veien stenges når snøen kommer. Som regel i slutten av november. 

Kjetting på stien til Kjerag er tatt ned for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytte er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Forhold for fottur. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Mye vann i terrenget. Her fra stien ved Kvitlen .
Mye vann i terrenget. Her fra stien ved Kvitlen . Foto: Rune Evjeberg
Vått men fint! Husk godt fottøy.
Vått men fint! Husk godt fottøy. Foto: Rune Evjeberg
Ved Mangædne på vei til Sandvatn, mye vann i systemet, og litt for krevende å krysse flere elver
Ved Mangædne på vei til Sandvatn, mye vann i systemet, og litt for krevende å krysse flere elver
Oversikt mot Sirdalen. Ikke snø på de høyeste toppene enda.
Oversikt mot Sirdalen. Ikke snø på de høyeste toppene enda.
Sandvatn.
Sandvatn. Foto: Monica Hunsbedt
November er ideelt for turer på Jærstrendene. Dette bildet er fra Brusand i forrige uke.
November er ideelt for turer på Jærstrendene. Dette bildet er fra Brusand i forrige uke. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 11. november 2021