Uke 43 i Ryfylkeheiene

Høstlige forhold. Men godt å komme frem til hytta!
Høstlige forhold. Men godt å komme frem til hytta! Foto: Åse Sellereite

Det sies at ingentig skifter som været i april, men det gjelder for overgangen mellom oktober og november også. Forholdene endrer seg omtrent fra time til time. Det eneste som er sikkert er at det er ekstra godt å komme frem til hytta og fyre i peisen. 

Snøgrensen er ved  800 til 1000 meters høyde. En må forvente at nedbør kommer som sludd eller snø fremover. Det er ikke frost i bakken enda, men nattefrost i høyden. 

Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Husk kart og kompass og planlegg turen godt. Når nedbør kommer som snø vil de røde T-ene forsvinne. Det kan være lurt å velge tur i kjent terreng om du skal over 600 meter. Det er mange flotte hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer for både store og små føtter er aktuelt enda. I helgen er det ledig både på Grautheller, Taumevatn og Kvitlen. 

De to sesongbroene ble demontert den 22. oktober. Dette gjelder:  Grautheller bro og Børsteinen bro. Sandsa bro over Fiskåna er nå blitt helårsbro. Kjettingen på Kjerag er demontert.  

Fra 25. september er det ikke lengre obligatorisk sengebooking på hyttene. Enmeters-regelen er historie og i praksis betyr dette at det nå ikke er obligatorisk å bestille seng på turisthyttene lenger og både drop-in og dagsbesøk er tillatt. Men det vil likevel være mulig å bestille seng på forhånd, slik som praksisen var før pandemien. Har du bestilt seng må du møte opp innen kl. 19 den dagen du har bestilt oppholdet, etter dette tidspunktet blir nemlig alle sengene tilgjengelige for gjester som ankommer uten å ha bestilt på forhånd. Husk at du må holde deg hjemme om du er syk.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. På denne tiden av året er det nesten umulig å beskrive været og føret for en hel uke av gangen. Forholdene endrer seg omtrent fra time til time. I området rundt fjellstuen holder temperaturene seg rundt frysepunktet. Snøen har lagt seg på toppene, mens på 1000 meters høyde er det litt variert om nedbøren kommer i form av sludd eller snø. 

Bruene nordover mellom Haukeliseter og Hellevassbu er tatt inn for sesongen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fortsatt forhold inn til hytta, men vær obs på at nedbør kan legge seg som snø og da forsvinner de røde T-ene. Man må forvente nedbør som sludd eller snø i høyden. Ta med kart og kompass. 

SULDALSHEIENE

Været skifter fort og alle værtyper kan oppleves: snø, regn, sol og vind. Det kan være lave nattetemperaturer og frost i høyfjellet. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Nedbør har ført til mye vann i elver, og på stien fra Vassdalstjørn til Krossvatn er det mange elver som må vades, ikke bare Pøyleåa.

Suldal Fjellstyre bekrefter at bommen er stengt hele året ved Oddatjørndammen inn mot Beinvasskilen. Noe som gir 18 km på vei/sykkel før Storevassdammen.

Kvanndalen 611 moh. Forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Forhold for fottur. 

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fottur inn til hytta. Snønuten var fortsatt enkel å komme opp på 2. oktober. Siste 500 meter var litt isete, men ikke særlig problematisk å gå på. Det kan ha kommet snø med kaldværet som har kommet etter dette, men ingen oppdaterte rapporter er kommet inn. 

Sandsa 630 moh. Nytt av sesongen er at det er kommet helårsbro. Forhold for fottur. Meldes om mye sørpe og vått på stien. 

Stranddalen 970 moh. Er nok muligheter for fottur en lite stund enda. Nå kan du bo på den selvbetjente delen nå som betjent periode er over for i år. Betjent del av Stranddalen åpner 17. juni 2022. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. 

Hovatn 1111 moh.

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Generelt fint å gå, men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig. Alle hytter kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet. Nedbør kan komme som sludd eller snø. 

Melands Grønahei 890 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Eidavatn 1080 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 12. desember grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. Har fått påfyll av ved for de neste 3 årene 

Stakken 760 moh. Fint å gå, men veldig mange partier med gjørme, som blir enda mer gjørmete når det regner. Mye vann i elvene, godt fottøy er viktig.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Alle hytter kan nås til fots. Men en må være forberedt på at nedbør kommer som sludd og snø. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk sekken for regn, vind og snø. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Den holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19. mai. Holder åpent frem til snøen kommer i november. 

Litle Aurådal 995 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt ned for sesongen. Fortsatt forhold for fottur, men man må da vade over elven. 

Taumevatn 792 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er tatt ned for sesongen. Fortsatt forhold for fottur men man må da vade over elven. 

Kringlevatn 940 moh. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Forhold for fottur. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broen er tatt ned for sesongen. Forhold for fotturer, men man må da vade over elven. Må være forberedt på at nedbør kan komme som sludd eller snø over 800 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Høstlige forhold for fotturer! Alle hytter kan nås til fots. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Følg med på værvarselet og pakk alltid sekken for regn og vind. Det kan være lave nattetemperaturer i høyfjellet.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og dermed kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh. Forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Forhold for fottur.

Tomannsbu 750 moh. Snø og is i sti i helgen. Mye bløtt under snø, så man må prøve å holde stien. Også mye islagt fjell og svaberg, så brodder kan være lurt å ha i sekken.

Støle 530 moh. Forhold for fottur.

Kvitlen 450 moh. Forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Forhold for fottur. Ta med hodelykt da det fremover ikke kommer nok dagslys til å få ladet opp solcellepanelet. Noe snø på vei opp på fredag 22. oktober, alt var borte på returen søndag. Vått og glatt, anbefaler å gå med gamasjer.

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Høstlige forhold, men forholdsvis lite vann i bekker og elver. Oppdemmede vann er tappet godt ned. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. Veien stenges når snøen kommer. Som regel i slutten av november. 

Kjetting på stien til Kjerag er tatt ned for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Hytte er stengt for sesongen. Åpner igjen i midten av mai 2022! Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Forhold for fottur. Kraftstasjonen med kafe og overnatting åpner igjen i midten av april 2022. Les mer her.

Typiske forhold en kan møte på nå.
Typiske forhold en kan møte på nå. Foto: Ola Ravnaas.
Gamle Skåpet sist helg. Dette har nok regnet vekk nå.
Gamle Skåpet sist helg. Dette har nok regnet vekk nå.
Broen er tatt inn på vei til Børsteinen.
Broen er tatt inn på vei til Børsteinen. Foto: Ola Ravnaas.
Forholdene ved Børsteinen den 27 oktober.
Forholdene ved Børsteinen den 27 oktober. Foto: Ola Ravnaas.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 28. oktober 2021