Uke 26 i Ryfylkeheiene

LITE SNØ: Slik så det ut på Hovatn i forrige uke. Det er svært lite snø igjen i fjellet.
LITE SNØ: Slik så det ut på Hovatn i forrige uke. Det er svært lite snø igjen i fjellet. Foto: Eilif Johannesen

Sommerdrømmen lever på fjellet! Årets fottursesong byr på glimrende forhold. I år er det svært lite snø igjen på fjellet til å være så tidlig på sesongen. Alle hyttene er tilgjengelige til fots, og det er stort sett bart over alt. Noen steder må du være forberedt på å krysse noen snøpartier. Vi anbefaler derfor gode fjellsko. 

Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda, men det er mulig å hente ut proviant om du er på langtur og går forbi. Les mer her Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.


Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Tips til vading ​​​​​​​

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Så kom sommeren til Haukeliseter i år også. Årets fottursesong er godt i gang og det meldes om praktfulle forhold innover fjellet, både i nord og sør. Stiene er stort sett tørre og fine. Alt ligger til rette for noen flotte opplevelser i sommerfjellet.

I år er det sjeldent lite snø igjen i terrenget for datoen å være. Stiene er gangbare både nord innover mektige Hardangervidda, og sørover mot frodige Ryfylke- og Setesdalsheiene. De røde T-ene er stort sett synlige og mulige å følge der det er merkede stier, men man må forvente noe snø i nordvendte sider og i høyden over 1300 meter over havet. Der hvor det enda ligger snø kan det være utfordrende å følge stien - husk derfor kart og kompass (alltid!). 

Det er fremdeles noe høy vannstand i bekker og elver. De fleste sesongbroene skal være lagt ut for sesongen. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er mulig å gå på beina nå. Forventer fremdeles snø i Turistskaret. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

Det ligger veldig lite snø igjen i fjellet til å være såpass tidlig på sesongen. Det tørre og varme været gjør at stiene tørker godt opp.  

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Normalt er bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Vær obs på at det kan være noen snøfenner på veien som du må trille sykkelen over.

Kvanndalen 611 moh. Barmark og tørt fra Kvanndalsdammen og inn til hytta. Fortsatt snø i fjellet opp fra Tronggjo. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold  for fottur. Anleggsveien til Sandvatnet er snøfri. Fortsatt litt snø fra 950 moh. og høyere. Barmark og fine forhold på stien mellom Sandvatnet - Reinskvelven og Bleskestadmoen.

Jonstølen 720 moh. Fine forhold for fottur. Så godt som barmark hele stien videre til Stranddalen. 

Sandsa 630 moh. Sesongbro er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021. Fine forhold for fottur. Fra Saurdal/Kjetilstad er det fine forhold med bare stier. I fra Øvre Moen er det flotte forhold med bare stier. Drømmeforhold i fjellet! De neste ukene er det en ellevill blomsterprakt. Badetemperaturen er på 8 grader. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Flotte forhold for fottur. Nesten ikke snø igjen rundt hytta. 

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer nå. 

Melands Grønahei 890 moh. Fine forhold for fottur. 

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing.

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Forholdsvis lite snø i vinter og noen varme og tørre uker har gjort at fottursesongen har startet tidlig. Alle hytter kan nås til fots, men man vil noen steder måtte krysse noen snøpartier.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Taumevatn 792 moh. Fine forhold for fottur. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Fine forhold for fottur. 

Kringlevatn 940 moh.  Fine forhold. Nesten helt bart. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine forhold. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Følg sommerløypene og rødmerka sti inn til alle hyttene. Flotte forhold for fotturer!

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fottur.

Blåfjellenden 600 moh.  Fine forhold for fottur.

Vi har ikke fått rapporter på forholdene fra Mån til Blåfjellenden. Ved snøsmelting i høyden og regn er det en del vann i Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Følg sommerløypa. Fint mulig å gå på beina nå. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fottur 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fottur fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Finværet har tørket opp stiene godt. Det kan tidvis fortsatt være litt bløtt, så bruk gjerne gode fjellsko. Videre på stien mot Flørli meldes det om snøfrie forhold. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Det er fint å gå mellom Flørli og Skåpet nå. Fra Flørli til Langavatn og Kjerag meldes det om fine forhold. Fremdeles en del snøpartier å krysse, men snøen bærer godt. Stiene er tørre og fine.

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er montert for sesongen. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulighet for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19. oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Kafeen i Kraftstasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

SOMMERLIG: Lettgått og bart på Kringlevatn.
SOMMERLIG: Lettgått og bart på Kringlevatn. Foto: Eilif Johannesen
TØRT: Her fra stien mellom Skåpet og Flørli.
TØRT: Her fra stien mellom Skåpet og Flørli. Foto: Anne Berit Østebø
Fersking i fjellet fellestur til Taumevatn og  Heibergtunet Storevatn. Her fra Storevatn.
Fersking i fjellet fellestur til Taumevatn og Heibergtunet Storevatn. Her fra Storevatn. Foto: Jan Petter Mikaelsen
BØRSTEINEN: Kort vei fra Lyseveien ligger dette vesle hytteparadiset. Her er det fortsatt mye ledig i sommer!
BØRSTEINEN: Kort vei fra Lyseveien ligger dette vesle hytteparadiset. Her er det fortsatt mye ledig i sommer! Foto: Beate Eikemo
BLOMSTERPRAKT: Floraen rundt Stranddalen er kjent for å være spesielt frodig. Nå og i ukene som kommer blomstrer det over alt i fjellet rundt perla i Ryfylkeheiene.
BLOMSTERPRAKT: Floraen rundt Stranddalen er kjent for å være spesielt frodig. Nå og i ukene som kommer blomstrer det over alt i fjellet rundt perla i Ryfylkeheiene. Foto: Preben Falck

Annonse

Skrevet av John Petter Nordbø 30. juni 2021