Uke 21 i Ryfylkeheiene

Taumevatn. Vekselvis bart og snøfenner,  greit å gå til fots.
Taumevatn. Vekselvis bart og snøfenner, greit å gå til fots. Foto: Fredrik Nilsen

Sommeren lar vente på seg, men værmeldingene bærer bud om varmere tider. Noen venter på at snøen skal smelte, mens andre nyter fine forhold for en siste vårskitur. Akkurat nå er det mulig både å nyte våren med barmark opp til ca 500-600 moh., mens det høyere opp kan fristes med skiforhold en liten stund til. Det er barmark til Taumevaten, Kvitlen, Skåpet, Viglesdalen, Jonstølen, Bleskestadmoen, Songedalen Fjellgård og Flørli.

Rogaland brann og redning minner om at det er gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø i Rogaland. Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill, også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark. Les mer om reglene her. 

Fra fredag 28. mai er det sengebooking på våre selv -og ubetjente hytter. Det er viktig at alle som skal på tur booker seng på forhånd.  Er dere to som skal på tur booker dere to senger. Er dere fire booker dere fire senger. Vi har redusert antall tilgjengelige senger på hver hytte til henholdsvis fem og ti senger. Dette reguleres i bookingsystemet. Det kan da være nødvendig å bytte om på senger ved ankomst på hytta for å fordele grupper mellom rommene, slik at hver gruppe så langt som mulig har eget rom. Dette avklares mellom gjestene, evt. ved hjelp av hyttevakt de stedene som har dette. Alle gjester bes være fleksible og opptre hensynsfullt for å ivareta avstand av smittevernhensyn. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene.


Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Vi nærmer oss mellomperioden mellom ski -og fottursesong. Enn så lenge er det fremdeles ski som gjelder. Selv om det er betydelig mindre snø i fjellet i år, sammenlignet med i fjor, er det enda for tidlig å fyre av startskuddet for fottursesongen. Med plussgrader stort sett hele døgnet kan man nesten se snøen smelte fra time til time, men det er enda såpass med snø i fjellet at det er noen uker igjen før stiene er gangbare. På denne tiden av året er det skummelt å komme med lovord om magisk skiføre, men det som er helt sikkert er at det fremdeles er muligheter for noen flotte skiturer. Det er svært varierende med snø og forholdene forandrer seg hyppig. En kan som regel forvente større snøsmelting i sørvendte sider og bedre snøforhold i nordsider. 

Isen på vannene er nå usikker. På Ståvatn kan vi melde om flere åpne råker og is som har begynt å løsne fra land. Det er dessuten mye overvann. Vi anbefaler derfor å legge ruten om vann og gjerne følge sommerløyper. Vær også obs på bekker og elver som har begynt å åpne seg. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk også hjemmesiden for deres egen føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Forventer fine/ok skiforhold en stund til enda. Men vær obs på meldingen ovenfor angående vann. Nødsamband ute av drift på hytta. 

SULDALSHEIENE

 Nå meldes det om røde tall på gradestokken også om nettene. Generelt vil smeltingen gjøre at elver og bekker går opp. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Melding om at isen på Blåsjø nå er veldig blå og mye overvann. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Alt snø rundt hytta er smeltet. Annleggsveien fra Gullingen er snøfri. Alle broene til Sansa er nå montert. Alt snøen er smeltet og alle bekker og elver er mulig å krysse uten bro også.

Stranddalen 970 moh. Det er snøfritt til parkeringen på Øvre Moen. Snøfritt rundt hytta. Ikke melding om at noen har gått inn til fots. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Betjent fra fredag 18. juni til søndag 19. september 2021

Krossvatn 1090 moh. Vårlige skiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh. Vårlige skiforhold. Nødsamband ute av drift.

Hovatn 1111 moh. Vårlige skiforhold.

Storsteinen 950 moh. Vårlige skiforhold.

HJELMELANDSHEIENE. 

Den snøen som enda ligger smelter nå raskt. Vann ved 750 meters høyde er i ferd med å åpne seg. 

Melands Grønahei 890 moh. Fra Kleivaland er det fint og bart. Litt snø igjen i Austmannsskardet, men det var ikke problem å komme forbi forrige helg. Oppe på platået fra Raudkleiv mot Nov er det litt snø å tråkke i, men det går helt fint å finne frem.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Hytta er dessverre stengt frem til 1. oktober grunnet oppussing. Isfritt på Nilsebuvatn og snø er smeltet på vei til Nilsebudam.

Grasdalen 630 moh. Ganske mye snø på det høyeste punktet på ruta mellom Fjellsenden fra Melands Grønahei og punktet der du går ned i selve Grasdalen. Godt merket, så ikke noe problem å finne frem, men de som går må være forberedt på å tråkke i ganske store snømengder. Det ligger en god del snø øverst i Grasdalen, men dette smelter nok fort nå. Bart rundt hytta. 

Melding om at det nå er fint gå fra Grasdalen til Stakken. Det er en del snø over høyden i Brokadalen, og én veldig stor skavl mellom Storhillerdalen og Kannekleiv. Denne kan nok noen synes er litt skummel å gå ned, men med litt forsiktighet skal det ikke være noe problem.

Stakken 760 moh. Forhold for fottur inn til hytta nå. Det er greit å gå over Klinkehorten, men vær forberedt på noe snø på det høyeste partiet. 

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøsmeltingen pågår nå for fult og noen bekker er større enn vanlig. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet 12. mai.  

Veien mellom Suleskard og Brokke åpnet 19 mai. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt på plass. Nesten barmark og ok å gå til fots. 

Taumevatn 792 moh. Vekselvis bart og snøfenner, men greit å gå til fots. Ikke lenger skiforhold. Den snøen som fortsatt ligger smelter godt. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er satt på plass. Nesten barmark og ok å gå til fots. 

Kringlevatn 940 moh.  

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ikke melding om at noen har gått inn hit på beina så langt i år. Men det er nok mulig.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Veien mellom Sirdalen og Lysebotn åpnet onsdag 12. mai. Det var nok siste helg med skiføre inn til hytta. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Mellomsesong før det er helt barmark. Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Smelting gjør at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Det kan være ekstra lurt å starte turen tidlig da vannmengdene er minst. Husk å være varsom når du går av og på vann og ved kryssing av elver og bekker. Ta egne vurderinger og sikre veivalg.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiforhold. Fint å ta turen hit nå når veien åpner. Det var fremdeles godt med is på Langavatn 21. mai og veldig bra med snø for årstiden. Rundavatn mellom Langavatn og Sandvatn var åpen på østsiden. 

Blåfjellenden 600 moh. For lite snø til å gå på ski, men for mye snø til at det er godt føre for fottur. Mye råtten snø, og vanskelig å følge løypen flere steder til fots. Synker fort nedi snøen- og melding fra de som var der i helgen er at var tungt å gå. Noen småskumle fonner mellom Kringlekveven og Leitesvatnet. Enkelte partier var helt bare. Skaret ned til Blåfjellenden var det enda partier med mye snø. Forrige gjester bar med seg ski, men fikk svært lite bruk for de.

Blåfjellenden var helt snøfritt nå. Mye vann etter snøsmelting.

Fra Mån til Blåfjellenden kan det meldes om vanskelige, tilsynelatende rasfarlige, snøfonner ved Fidjafossen.

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Vi forventer at man kan gå på ski til Sandvatn til slutten av mai måned. Etter hvert må man kanskje bære skiene et stykke opp Lysebekken. Det er fremdeles godt med snø på Sandvatn, og et bilder viser Sandvatn som eldorado for snø, selv i mai. Det renner mye vann fra Blautevatn i bekken mot Mangædne, under kvistet løype. Det var bare litt overvann på Lille Sandvatn.

Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene. Man må nå krysse Mangædne på helårsbro. 

Tomannsbu 750 moh. Typisk vårlige skiforhold. 

Støle 530 moh. Fottur til Støle fra Skreå. Fint å gå, noe snø i Trongane, men forsvinner nok fort nå.

Kvitlen 450 moh. Ruten fra både Bjordal og Eikebrekka er snøfri. Vått i myrene der det stort sett alltid er vått!

Skåpet 605 moh. Snøfritt og forhold for fottur fra Vinndalen. Det er nok fortsatt en god del snø og ikke anbefalt å gå på beina videre til Flørli enda. Mulig dette vil at enda 2 -3 uker før det er forhold for fottur. 

Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det muligens ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Veien brøytes ikke reglemessig ved snøfall. 


LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpnet onsdag 12 mai. 

Kjetting på stien til Kjerag er montert for sesongen. 

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Veien mellom Sirdalen og Lyseboten åpnet onsdag 12 mai. Må forvente litt snø på både stien opp og ut til bolten ved Kjerag. Anbefaler gode fjellsko og varme klær. Kjettinger er monteret for sesongen. 

Preikestolen 604 moh.Fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Fine forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Forhold for fottur fra Songesand. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett, og anleggsveien som er anlagt mellom Songedalen og bilveien er usikret og rasfarlig. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.  Turgåere oppfordres til å være spesielt aktsomme i dette området. Som alternativ kan man ta båt fra mellom Lysebotn og Songesand. 

Lysebotn 7 moh. Få en fargerik opplevelse! Hytta er åpen frem til 19 oktober. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Fine forhold for fottur. Litt snø igjen på toppen av trappene. Kafeen i Kraftsasjonen har åpent hver helg fra 1. mai til 26. september og hver dag om sommeren. Les mer her

Stakken turisthytte i Hjelmeland. Bilder fra mai 2021.
Stakken turisthytte i Hjelmeland. Bilder fra mai 2021. Foto: John Petter Nordbø
Melands Grønahei, turisthytte i Hjelmeland. Bilder fra mai 2021.
Melands Grønahei, turisthytte i Hjelmeland. Bilder fra mai 2021. Foto: John Petter Nordbø
Stropastøl og Stropastølsvatnet, på vei mellom Kleivaland og Melands Grønahei. Bilder fra mai 2021.
Stropastøl og Stropastølsvatnet, på vei mellom Kleivaland og Melands Grønahei. Bilder fra mai 2021. Foto: John Petter Nordbø
Taumevatn. Vekselvis bart og snøfenner,  veldig greit å gå til fots
Taumevatn. Vekselvis bart og snøfenner, veldig greit å gå til fots Foto: Fredrik Nilsen
Fottur til Støle fra Skreå. Fint å gå, noe snø i Trongane, men forsvinner nok fort nå.
Fottur til Støle fra Skreå. Fint å gå, noe snø i Trongane, men forsvinner nok fort nå. Foto: Guro Waksvik
Langavatn 21. mai.
Langavatn 21. mai. Foto: Len Duevel
På vei til Blåfjellenden.
På vei til Blåfjellenden. Foto: Birgit Hellem Eltervaag
Nedstigning mot Blåfjellenden.
Nedstigning mot Blåfjellenden. Foto: Birgit Hellem Eltervaag
Blåfjellenden.
Blåfjellenden. Foto: Birgit Hellem Eltervaag
Toppen av trappenen på Flørli.
Toppen av trappenen på Flørli. Foto: Marcus Lunde Hamre .
Retning Kjerag  - fra Flørli.
Retning Kjerag - fra Flørli. Foto: Marcus Lunde Hamre
Jonstølen.
Jonstølen. Foto: Hilde Iren Torgersen
På vei ned fra Tverrlinuten ved Jonstølen.
På vei ned fra Tverrlinuten ved Jonstølen. Foto: Hilde Iren Torgersen
Over elva til Børsteinen.
Over elva til Børsteinen. Foto: Monica Hunsbedt
Børsteinen.
Børsteinen. Foto: Atle Ommundsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 26. mai 2021