Uke 12 i Ryfylkeheiene 

Blåfjellenden, mars 2021. Eksklusiv hytteleie.
Blåfjellenden, mars 2021. Eksklusiv hytteleie. Foto: Torkel Berland Reinertsen

VINTERENS FINALE ! 

Påskeferien står for hyttedøren. Mildværsperioden ved inngangen til ferieuka har gjort det mer vårlig enn vanlig i fjellet. Det er fortsatt skiføre i høyden, men mye smelting har gjort at elver og bekker går opp, og det er mye overvann mange steder.  Det er helt ferdig kvistet på alle strekninger fra fredag 26. mars, men pga mildværet faller mye av kvisten ned. Husk å være varsom når man går av og på vann, det er meldt om mye overvann. Ta egne vurderinger og sikre veivalg, spesielt ved kryssing av elver og bekker. Mange steder er det nå best å følge sommerruter, og små bekker kan gå opp så det blir vanskelig å krysse. Denne føremeldingen vil bli oppdatert i løpet av påsken og om vi får inn ny informasjon. 

Link til kvistekart her

Fra 7. januar og frem til søndag 2. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Andre gjester kan da ikke bruke hytta. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og påskeferien, 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Påske på Haukeliseter er en klassiker. Enten som baseferie eller utganspunkt for turer videre. ​​​​​​​Det merkes at dagene nå blir lengre og lysere, og vi kan derfor erklære at vårskisesongen er i gang for fullt! Nå gjelder det å komme seg på tidlig på dagen for å nyte de beste snøforholdene. 

Selv om det er mindre snø enn normalt, er det fortsatt nok snø igjen til gode vårskiturer. Mildværet har likevel satt sitt preg også her. 

Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg, men ved inngangen til påskedagene (30.03) er det kommet overvann selv på 1 000 meters høyde. Vi håper på en bedring med kaldere netter som er meldt senere i høytiden.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. Sjekk ogse hjemmesiden for deres egen Føremeldinger

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Det er vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er/var avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

SULDALSHEIENE

Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis og har mye snø oppå.  Også her er det fare for overvann, og man må være varsom, spesielt ved kryssing av sprekksonenen langs land. 

Det er ikke snø nok til å kviste i områdene rundt Bleskestadsmoen og Jonstølen.Det er i tillegg full slush forhold i alle startsteder for skiturer.
Kvistene er på vei ned pga varme der det er plassert på vann.  Kvistene som er plassert i terreng står bedre.
24/3 var det mulig å komme over elva/bekken med Bleskestadsmoen, men pga snøsmelting kan det nå være krevende. 
Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter oppe med Moltenuten.


Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen.  

Det er ikke snø nok til å kviste i område Bleskestadsmoen og videre mot Jonstølen og Krossvatn. Her må man forvente lite snø og krevende forhold. Det er som sagt ingen kvist. Kvisten starter oppe med Moltenuten

Gjennom Gaukstøljuvet og nedover mot Jonstølen er det lite snø og man må beregne å bære skiene. Best å følge sommerløypa.  

Jonstølen 720 moh. Veien er brøytet opp til «tippen» ved Mosvatnet. Lite snø. Isen er var OK over vannet 21. mars. Kan nok fort bli overvann ved mildvær. Alternativ rute er bare å følge veien. Snøen ligger greit i Kyrkjesteinskaret og videre mot Krossvatn. Kvisting starter på toppen av Kyrkjesteinsdalen. 
Gjennom Gaukstøljuvet og oppover mot Bleskestadmoen er det lite snø og man må beregne å bære skiene langs sommerløypa.  

Sandsa 630 moh. Sjekk booking - muligheter for tidenes påskeferie her inne.

Stranddalen 970 moh. Flotte forhold for skiturer. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. Ble kvistet helgen 19.-21. mars. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold. Ble kvistet helgen 19.-21. mars. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold. Ble kvistet helgen 19.-21. mars. 

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold. Kvistet inn til hytta. 

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Vi forventer skiforhold i høyden, men krevendeå ta seg inn fra både Kleivaland og Funningsland nå. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret. 3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Nilsebuvatnet er i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfollelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. Gode snøforhold innover Storådalen på ruten Nilsebu-Eidavatn. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fottur, kan fremdeles bli glatt og delvis isete. Anbefaler brodder til både voksne og barn.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram.  Men mildværet tærer på snøen nå og asfalten kommer flekkevis frem i Flatstødalen. Vannene er stort sett trygge i høyden, men med mildværet kommer det overvann. 

4. april startet Sira Kvina med å pumpe vann opp i Svartevassmagasinet. Det medfører at isen på kort tid blir usikker og smelter. All ferdsel på den sørlige delen av Svarevassmagasinet frarådes nå.

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ok, nye brannalarmer er også montert. 

Grautheller 770 moh. Anbefaler å gå inn til Duge og så følge sommerløypa eller gå over vannet dersom det er mye vann der kvisteløypa krysser  elva fra Grauthellervatn. 

Taumevatn 792 moh. Skiforholdenen blir bedre jo høyere man kommer.  

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Her kommer man så høyt at det er bedre skiforhold og kvistet inn til hytta.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Har snø nok for skitur, men ikke mer enn det som trengs. Mulig å gå veien innover, der ligger snøen bedre enn i terrenget. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Typisk vårskiføre med slusj i lavere strøk. Det er ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er også kvistet fra Lortabu til Sandvatn, Langavatn og til Blåfjellenden. Det var tidligere god is på vannene, men det kommer nå overvann og kan raskt bli usikre forhold.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet til hytta.  Den siste ukas mildvær har gjort at elvene har åpnet seg igjen. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. 

Sandvatn 910 moh. Bedre forhold jo høyere du kommer. Kvistet inn til hytta. Følg sommerløype om det er overvann eller du er usikker på isforholdene.

Tomannsbu 750 moh.  Det var kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen, men det anbefales ikke å gå fra Skreå nå. Det er midvær og mye overvann. Noen elver er åpne så ta trygge veivalg. Snøboren har rast og generelt dårlige føre forhold. Se bilder i bunn av føremeldingene.

Støle 530 moh. Snøen forsvinner raskt her også. Det var kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen, men det forventes at kvisten faller ned i de lavereliggende delene. Det er ikke kvistet inn til Støle.  

Kvitlen 450 moh. Vi har ikke ferske rapporter herfra, men antar at det ikke er skiføre på Kvitlen.

Skåpet 605 moh.  Lite eller ingen snø og forhold for fottur opp til hytta. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. Det er meldt om store vannmenger, være forberedt på at turen kan bli lengre enn man ser for seg!

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Snøfritt. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. Snøfritt. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen.  

Nå er det ferdig kvistet!
Nå er det ferdig kvistet! Foto: Stian Haga
Broen på vei til Taumevatn
Broen på vei til Taumevatn Foto: Per Henriksen
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Per Henriksen
Storsteinsdalen mellom Blåsjø og Storstein 24. mars
Storsteinsdalen mellom Blåsjø og Storstein 24. mars Foto: Per Henriksen
Blåsjø i det fjerne.
Blåsjø i det fjerne. Foto: Per Henriksen
Krossvatn 20 mars.
Krossvatn 20 mars. Foto: Preben Falck
Vassdalstjørn 24 mars.
Vassdalstjørn 24 mars. Foto: Per Henriksen
Jonstølen.
Jonstølen. Foto: Preben Falck
Glimt av sol over Snønuten.
Glimt av sol over Snønuten. Foto: Preben Falck
Litle Aurådal.
Litle Aurådal. Foto: Per Henriksen
Fossen mellom Storstein og Svartevatn er åpen lett å gå ved siden.
Fossen mellom Storstein og Svartevatn er åpen lett å gå ved siden. Foto: Per Henriksen
Stranddalen turisthytte i vinterdrakt helgen 5.-7. mars 2021.
Stranddalen turisthytte i vinterdrakt helgen 5.-7. mars 2021. Foto: Svanhild Hjorteland Gbada
leder for Hjelmeland turlag, Svanhild Hjorteland Gbada gikk til Stranddalen i vinterferien 2021
leder for Hjelmeland turlag, Svanhild Hjorteland Gbada gikk til Stranddalen i vinterferien 2021 Foto: Svanhild Gbada
Lite snø 21. mars i Gaukstøljuvet, mellom Bleskestadmoen og Mostøl (Jonstølen). Antas at skiføret forsvinner til påske.
Lite snø 21. mars i Gaukstøljuvet, mellom Bleskestadmoen og Mostøl (Jonstølen). Antas at skiføret forsvinner til påske. Foto: Preben Falck
Stien opp til Skåpet den 25 mars.
Stien opp til Skåpet den 25 mars. Foto: Morten Abrahamsen
Skåpet 25 mars.
Skåpet 25 mars. Foto: Morten Abrahamsen
Flørlistølen den 24 mars.
Flørlistølen den 24 mars. Foto: Johanne Fjelde.
Lysefjorden og Flørli.
Lysefjorden og Flørli. Foto: Johanne Fjelde.
Kvistet vei innover mot tommansbu
Kvistet vei innover mot tommansbu Foto: Jan Nessa
Kvistet vei inn mot Tomannsbu
Kvistet vei inn mot Tomannsbu Foto: Jan Nessa

Skrevet av Kaja Raa Storaker 24. mars 2021