Uke 11 i Ryfylkeheiene

Flotte forhold på Heibergtunet Storevatn.
Flotte forhold på Heibergtunet Storevatn. Foto: Per Henriksen

Kong Vinter har gjort et lite og etterlengtet comeback. De som var heldige og fikk noen skiturer i vinterferien merket nok at det var både hardt og totalt avblåst noen steder. Med helgens påfyll av hvitevarer er det nå virkelig flotte forhold i fjellet. Dette lover også godt for påsken! Sola varmer i hytteveggen nå! 

Denne uken gjør vi fremrykk på kvisting. Se i teksten lenger nede.  Link til kvistekart her.

Fra 7. januar og frem til søndag 2. mai har Stavanger Turistforening opprettet eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av gjeldende smitteverntiltak og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting er lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og påskeferien, 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.​​​​​​​Uke 11 startet med å servere knallblå himmel og vårfølelse i solveggen. Det merkes at dagene nå blir lengre og lysere, og vi kan derfor erklære at vårskisesongen er i gang for fult! 

Føret som lenge har vært preget av lite snø er nå reparert etter forrige helgs snøfall. For de som trives best på ski bortover er føret noe trått, men ikke lenger hardt og isete. For de som derimot trives best på ski nedover er føret varierende, tidvis forblåst på toppene, og mykere lenger nede i dalen. I enkelte partier meldes det om at snøen kan oppleves litt tung. Nå gjelder det å komme seg på tidlig på dagen for å nyte de beste snøforholdene. 

Kitesesongen kom litt sent i gang i år, men denne uken har forholdene virkelig vært til stede og det er gledelig å se de fargerike dragene på Ståvatn igjen. Det er meldt om laber til frisk bris de neste dagene, og det ligger an til å bli en suveren kitehelg. 

Finværet ser ut til å avta noe de neste dagene uten at det er grunn til å bli sittende inne. Søndag ser det ut til at vi på nytt får påfyll av hvitt gull - det lover godt for den kommende påskehøytiden!

 Både Kjelaløypa, Haukeliseter-Holmavatn og Ulevåløypa er kvistet. Isen på Ståvatn og Kjelavatn er trygg.. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det er kvistet fra Haukeliseter og inn til Holmavatn. Nødsamband ute av drift på hytta. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. Hydro har i februar meldt om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen. Snøen er/var avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er/var det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Vi antar at forholdene nå er bedre enn siste meldinger fra Hydro. Det er også kvistet videre mot Sloaros og Hovden. 

SULDALSHEIENE

Isen på Blåsjø er målt til 20 og 30 cm stålis. Fine forhold for skiturer i Suldalsheiene. Siste periodes snøfall har nok reddet påsken i dette området. Det kom nysnø helt ned til Gullingen. Strekningen fra Krossvatn og ned til Storsteinen blir kvistet i løpet av torsdag 18. og fredag 19. mars. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Hydro meldte om vanskelige forhold nedover mot Bleskestadmoen, men dette var i medio februar. Snøen er/var avblåst mange steder. Fra Bleskestadmoen og ned til Bleskestad er /var det best å bruke sommerløypa og elva på inntak av Bleskestadåna. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh. Flotte ski- og topptur-forhold fra hytta. 

Sandsa 630 moh. Fine forhold for skitur inn til hytta. Sjekk booking - muligheter for tidenes påskeferie her inne.

Stranddalen 970 moh. Flotte forhold for skiturer. Nødsamband på Stranddalen er ute av drift. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. Blir kvistet i løpet av torsdag 18. og fredag 19. mars. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine skiforhold. Blir kvistet i løpet av torsdag 18. og fredag 19. mars. Nødsamband ute av drift

Hovatn 1111 moh. Fine skiforhold. Blir kvistet i løpet av torsdag 18. og fredag 19. mars. 

Storsteinen 950 moh. Fine skiforhold. Kvistet inn til hytta. 

HJELMELANDSHEIENE. 


Melands Grønahei 890 moh. Usikre på om hvor mye nysnø som er kommet. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret. 3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Frem til søndag 14. mars er det kommet 50 cm nysnø, og helt greie føreforld. Nilsebuvatnet er i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet. Gråfolelva er åpen og vær varsom ved utløpet like ved Nilsebu. Gode snøforhold innover Storådalen på ruten Nilsebu-Eidavatn. Generelt er det skredfare pga. betydelig vind i uke 10, og skavler har bygget seg opp, særlig i sidene mot vest.

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Forhold for fottur 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. 

Det er kvistet fra Ådneram og runden mellom Taumevatn, Heibergtunet Storevatn og Grautheller. Det er også kvistet fra Heibergtunet Storevatn og viderew til Kringevatn og Storsteinen. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. 

Taumevatn 792 moh. Ferdig kvistet fra Ådneram fra fredag 12. februar. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Utrolig fine skiforhold og kvistet inn til hytta.  

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh.  Har snø nok for skitur, men ikke mer enn det som trengs. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Fine forhold for skiturer. Det er ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er også kvistet fra Lortabu til Sandvatn, Langavatn og til Blåfjellenden. Alle vann har trygg is.

For nødsamband på hyttene: Feil på basestasjonen på Hilleknut, og derved kan vi ikke kalle opp Storevatn, Sandvatn og Tomannsbu. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke. Vi er på saken. Det kan likevel være at anrop fra hyttene vil virke.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Flotte skiforhold. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet til hytta.  Den siste ukas mildvær har gjort at elvene har åpnet seg igjen. Følg sommerløypa om du er i tvil om vannene er trygge. 

Sandvatn 910 moh. Flotte skiforholdKvistet inn til hytta. 

Tomannsbu 750 moh. Flotte skiforhold. Det er kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu.

Støle 530 moh. Det er greie skiforhold inn til Støle. Det er allerede ferdig kvistet fra Skreå og over til Hunnedalen. Det vil si fra Skreå til Tomannsbu og fra Tveitabrekka i Hunnedalen til Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. Du må følge sommerløypa og kartet fra kvistekrysset rundt Grundetjødn. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh.  Lite eller ingen snø og forhold for fottur opp til hytta. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit i 2021. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski til Blåfjellenden og Skåpet. 

Kringlevatn.
Kringlevatn. Foto: Per Henriksen
Fine forhold og kvistet videre fra Heibergtunet Storevatn og videre til Kringlevaten og Storsteinen.
Fine forhold og kvistet videre fra Heibergtunet Storevatn og videre til Kringlevaten og Storsteinen. Foto: Per Henriksen
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Per Henriksen
Fine forhold i Suldalsheiene. Her på vei til Krossvatn fra Skreivasskleivane.
Fine forhold i Suldalsheiene. Her på vei til Krossvatn fra Skreivasskleivane. Foto: Kjell Ove Nærheim
Helgens snøfall gjorde underverker på Taumevatn mars 2021.
Helgens snøfall gjorde underverker på Taumevatn mars 2021. Foto: John Petter Nordbø
Carl Petter Osmundsen gjør klart i solveggen på Taumevatn.
Carl Petter Osmundsen gjør klart i solveggen på Taumevatn.
Fine forhold innover mot Sandvatn og Langavatn
Fine forhold innover mot Sandvatn og Langavatn Foto: Per Henriksen
Vinterruta mellom Vetrhus og Bleskestadmoen, noen meter etter man tar av stien som går mot Jonsstølen.
Vinterruta mellom Vetrhus og Bleskestadmoen, noen meter etter man tar av stien som går mot Jonsstølen. Foto: Hilde Jorunn Arnø Vetrhus
Lite snø på stien opp til Skåpet. Bildet er tatt 1 mars.
Lite snø på stien opp til Skåpet. Bildet er tatt 1 mars. Foto: Eyolf Bakke-Erichsen
Nilsebuvatnet er i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet
Nilsebuvatnet er i forbindelse med isfiske 9. mars målt til mellom 50 og 70 cm. Vær obs på åpent vann i utløpet ved demningen og elveløpet fra Storhillervatnet Foto: Jone Nielsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 17. mars 2021