Uke 5 i Ryfylkeheiene 

Virkelig fine skiforhold til Sandvatn.
Virkelig fine skiforhold til Sandvatn. Foto: Tor Brekken

Januar har vært den kaldeste siden 2010 og starten på februar byr også på blå tall på gradestokken og mer snø. Vi har sagt det før,men nå er det virkelig flott i fjellet! 

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng. Vær obs på at det ikke blir kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her.

Sira Kvina melder at de fra onsdag 20. januar lar veien inn Flatstødalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram og videre innover! 

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar) og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn i helg og 500 kr i ukedagene. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er kvistet og det er også meldt om flotte forhold for toppturer på både fjellski og toppturski. Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fine skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

SULDALSHEIENE

Generelt fine snøforhold. Man vil nok oppleve at føret kan være tungt enkelte steder til snøen får satt seg og man ikke synker nedi. Beregn gjerne litt ekstra tid på turen. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Rapport om at det er nok snø og man har gått på ski fra Haukeliseter til Bleskestadmoen. Men helgen den 23.-24. januar var det tungt da snøen ikke bærer og man synker ned og må "brøyte vei". Hydro har kvistet strekningen over Sandvatnet fra demningen ved Holmavatnet og et godt stykke ned mot Bleskestadmoen. 

Jonstølen 720 moh. Flotte snø- og skiforhold. Parkering nede på Indre Verthus gir ekstra 200 høydemetre og 2,5 kilometre på ski. Barnefamiler bruker ca 2,5 time fra parkeringen og opp til hytta. PS! Det er tomt for havegryn og smør på hytta. Proviant kommer før påske. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø og skiforhold også langs de mer ytre og lavtliggende strøk. 

Melands Grønahei 890 moh. Snø og flotte skiforhold fra Fundingsland. Merk at det ikke blir kvistet denne strekningen. Langs sommerløypa fra Kleivaland er det tre parti som svært ofte lager litt ekstra utfordringer på vinterstid: 1. Fossen ved Stråpastøl. 2. Bakken opp fra Stråpastølvannet inn mot Austmanskaret.  3. Bekkejuv ca. midt mellom Raukleiv og Nov.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. En god del og tykk is på stien fra Nes og opp til steinbroen. Brodder anbefales!Det er mulig med de snøbygene som er meldt innover fra onsdag og torsdag at dette legger seg også på stiene, så dette må en ta med i beregningen. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. Sira Kvina lot fra 20. januar veien inn Flatstøldalen snø igjen. Dette byr opp til mange fine skiturer fra Ådneram. Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca 20 cm slusj før stålis. Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Taumevatn 792 moh.  Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Det beste med denne hytta er at den er liten og derfor blir fort varm! Fint å gå inn hit på ski. Fine skiforhold nå når veien inn Flatstøldalen ikke blir brøytet. Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Mye snø og pudder så beregn ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor.  Isen over Storevatn ble målt til 15-20 cm (vannhullet) 3. januar. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikke kvistet inn hit. Sesongbroen er demontert. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Mye snø og pudder så beregn litt ekstra tid og at man må jobbe med å tråkke egne spor. Det vil nok være mer avblåst i høyden og lettere føre.  Vær ekstra varsom og hold deg unna bratte skråninger.  Vannene er stort sett trygge med 90 cm snø. Under er det videre ca. 20 cm slusj før stålis

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Det er godt med snø og flott føre inn til Langavatn fra Sandvatn. 

Blåfjellenden 600 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9. Rapporten fra helgen 15. januar er at alle vannene var isdekket, hadde ubrutt snø og fremsto trygge.  

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9.  Det er greit å gå over Litle Sandvatn. Men vær obs når du nærmer deg elva. Hold til venstre på vatnet på vei til hytta.

Tomannsbu 750 moh. Mulig å gå på ski. Blir kvistet til uke 9 fra Hunnedalen og Skredå. 

Støle 530 moh. Støle er en fin vintertur. Vinterruta går opp Skeidsdalen. Melding om at den fortsatt er litt krevnede på grunn av mye snø som ikke bærer så lett.

Kvitlen 450 moh. Det er meldt om svært krevende forhold for å gå inn fra Bjordal, dette anbefales ikke vinterstid. Hele 60 cm nysnø fra Brattebø tidlig i uke 3. Ikke meldt om at det har vært noen på tur hit siden 18. januar. På ski er det bedre å gå inn fra Eikebrekka, men her er det et bratt og skredutsatt parti øverst i Ausdal. Det er en fin skitur fra Skredå via Støle til Kvitlen.

Skåpet 605 moh. Skåpet er kledd i vinterdrakt og det er fine skiforhold. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes regelmessing ved snøfall så vær obs om du kjører oppover Vinddalen. Siste informasjon fra helgen 30. - 31. januar var det brøytet frem til broen ved Halsen. Det gir da 5,2 km inn til hyttene. Ta med bookingbekreftelsen. Ta også med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene og derfor er det ikke solstrøm på hyttene. Store vinduer i de små hyttene gjør at det tar litt tid å få varme. 

Generell info: Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.


LYSEFJORDEN

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke melding om at noen har vært på ski hit enda. 

Preikestolen 604 moh. Snødekke. Brodder og gode fjellsko er gode å ha til fotturer på denne tiden. Dette kan leies fra startstedet/parkeringen.  Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Pr. 20. januar er det en god del snø øverst i Skurvedalen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. Nå i vintermånedene januar og februar er det nokså glatt på denne strekningen, så det er nok lurt å vurdere om du heller skal ta båten til Bakken kai og gå derfra.  Det er for tiden ikke solstøm/lys på hytta. Agregatet til solcellepanelet må fikses. Masse tørr og fin ved er nå fylt på. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytta er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og vinter på toppen. Mulig å gå på ski fra toppen av Flørli og til Blåfjellenden. 

Skiforhold inn til Skåpet.
Skiforhold inn til Skåpet. Foto: Åsbjørn Enerstvedt
Skåpet i vinterdrakt.
Skåpet i vinterdrakt. Foto: Åsbjørn Enerstvedt
Hit kan man kjøre inn Vinddalen for videre tur til Skåpet.
Hit kan man kjøre inn Vinddalen for videre tur til Skåpet. Foto: Christian Lønseth
Drømmeforhold i fjellet. På vei til Langavatn.
Drømmeforhold i fjellet. På vei til Langavatn. Foto: Tor Brekke
Langavatn.
Langavatn. Foto: Tor Brekke
Inn til Jonstølen.
Inn til Jonstølen. Foto: Thomas Eide Mæland
Opp den siste kneika før Jonstølen.
Opp den siste kneika før Jonstølen. Foto: Thomas Eide Mæland
Skileik på Jonstølen.
Skileik på Jonstølen. Foto: Thomas Eide Mæland
Fantastiske skiforhold fra Fundingsland mot Melandsgrøna hei (Liarstølvannet, Stakkstøl, Vasstøl, Frigarsheia).
Fantastiske skiforhold fra Fundingsland mot Melandsgrøna hei (Liarstølvannet, Stakkstøl, Vasstøl, Frigarsheia). Foto: Sissel Stormark
Inn mot Melands Grønahei.
Inn mot Melands Grønahei. Foto: Svein Egeland.
Tveitebrekka . Opp hit på turen til Tomannsbu.
Tveitebrekka . Opp hit på turen til Tomannsbu. Foto: Margaret Åsly.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 2. februar 2021