Uke 1 i Ryfylkeheiene 

Kjelaløypen fra Haukeliseter er nå kvistet! Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.
Kjelaløypen fra Haukeliseter er nå kvistet! Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng. Foto: Marthe Trondsen

Det går faktisk mot lysere tider! Kaldt og fint vintervær har preget de første dagene av det nye turåret og til helgen ser det ut til å komme litt mer snø i fjellet. Det er nok snø til å gå på ski til Blåfjellenden, Sandvatn, Langavatn, Taumevatn og videre nordover. Men vær obs på at det ikke blir kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her. Følg sommerløyper om du er i tvil og vær ekstra oppmersom på inn og utoser. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng. Et tips er også å sjekke siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer.

Fra 7. januar til 7. mars har Stavanger Turistforening opprettet Eksklusiv hytteutleie. Dette er på bakgrunn av de siste endringene i smitteverntiltak (presentert 4. januar) og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Eksklusiv hytteleie betyr at du booker hele hytta for deg selv. Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda.

Prisen for overnatting blir lik for alle våre selv– og ubetjente hytter; 1000 kroner per døgn. Alle må selvsagt følge de nasjonale og regionale retningslinjene for private sammenkomster.

Det er trygt å bestille plass på hyttene våre. Les mer her.

Det er noen hytter å velge i som ligger lavt nok til at fotturer er aktuelt. I helgen er det ledig på Bakken, i 1991-hytta i Viglesdalen og fra fredag til lørdag er det ledig på Skåpet.  

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Kjelaløypen er nå kvistet og det er også meldt om flotte forhold for toppturer på både fjellski og toppturski.  Kjelaløypen er en flott rundtur med start og mål på Haukeliseter fjellstue. Turen er omtrent 10 kilometer lang og går i relativt flatt høyfjellsterreng.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Skiforhold, men ikke kvistet før til uke 7. 

SULDALSHEIENE

Det er snø og skiføre i høyfjellet, men fortsatt lite snø på mange lavereliggende startpunkt. På Gullingen er det skiføre på veien inn mot Sandsa.

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er demontert. 

Stranddalen 970 moh. Den betjente delen er stengt. Nå kan man booke senger i den selvbetjente delen via ut.no

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Foreløpig er det lite snø i de lavereliggende heiene.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmengder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. Bart og fine forhold for fottur. Kan bli glatte berg så ta gjerne med brodder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Nok snø til å gå på ski inn til hyttene, men litt avblåst på toppene. Anleggsveien inn Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom av Sira Kvina Kraftseskap. Kjører en inn hit må en være forberedt på at det kan komme snøfall. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte søndag 1. november 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Skisesongen er i gang, men mye snø er det ikke. Sesongbroen er demontert. Anbefaler ikke å gå over vannene enda. Veien i Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom. 

Taumevatn 792 moh. Skisesongen er i gang, men mye snø er det ikke. Følg sommerløypa. Veien i Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Skisesongen er i gang, men mye snø er det ikke. Følg sommerløypa. Sesongbroen er demontert.  Veien i Flatstøldalen brøytes med ujevne mellomrom. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Isen over Storevatn ble målt til 15-20 cm (vannhullet) 3. januar. 

Ådneram 580 moh. Ådneram ligger ved veien så her er det mulig å kjøre til døren og dra på dagsturer. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Skisesongen er i gang, men det blir ikkke kvistet inn hit. Sesongbroen er demontert. Merk at veien fra Sirdal til Lysebotn stengte tirsdag 24. november 2020. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE.

Nok snø til å gå på ski, men vi ønsker selvsagt mer. Isen på vannene er ikke sikker. Følg sommerløypa om du skal inn til hyttene nå. Vi anbefaler ski der du ikke er redd for riper. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh. Mulig å gå på ski, men fordrer at du er kjent. Det er ikke trygge vann og det er ikke merket. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Ta med hodelykt da det ikke er nok dagslys til å lade batteriene. Anbefaler gode sko og gjerne både brodder og staver. Man må være forberedt på snø. Merk at veien inn Vinddalen ikke brøytes ved snøfall så vær obs om du kjører helt opp til parkeringen i Vinddalen. 

Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen! Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh.  

Preikestolen 604 moh. Det har vært fine forhold for fotturer, men også her kan det brått komme snø og is. Brodder er gode å ha til fotturer på denne tiden. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Flotte forhold for opphold og turen opp fra Bakken kai. Mulig for dagsturer innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca. 2 timer inn til Bakken. Mulig det nå begynner å bli nokså glatt på denne strekningen, så det er nok lurt å vurdere om du heller skal gå /ta båten til Bakken kai. Tørr ved er planlagt levert i slutten av januar. Det er ved på hytta, men den er ikke helt tørr. Lurt å ha med litt ekstra. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. 

Lysebotn 7 moh. Hytten er nå stengt for sesongen. Åpner igjen 19. mai 2021.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snø i trappene og det er lett å dette igjennom om du tråkker feil fra trinn 3500 og oppover resten av de 4444 trinnene. Mulig å gå på ski fra toppen av Flørli og til Blåfjellenden. 

Vinteren er kommet til hyttene ved Grautheller. Isen er ikke farbar enda.
Vinteren er kommet til hyttene ved Grautheller. Isen er ikke farbar enda. Foto: Jarle Hjorteland
Taumevatn.
Taumevatn. Foto: Margaret Åsly.
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Margaret Åsly.
Begynner å komme godt med snø i trappene. Best å vente til våren igjen.
Begynner å komme godt med snø i trappene. Best å vente til våren igjen. Foto: Håkon Bauge.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 6. januar 2021