Uke 35 i Ryfylkeheiene 

Nå byr naturen på seg selv. Vi håper du nyter det!
Nå byr naturen på seg selv. Vi håper du nyter det! Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Sensommer og klarvær gir store døgnvariasjoner i temperaturen så pakk med deg ull om du skal nyte de siste kveldene i august til fjells.  Men ikke fortvil, temperaturen stiger raskt når sola titter frem. August er også en flott tid sanking av bær og sopp. Vi håper du tar deg tid til dette underveis. Les gjerne mer under Turtips .

Med de fine ukene i august har det tørket opp, og det er nå kun noen snøfenner igjen i de aller høyeste områdene. I helgen er det ledig plass på både Kvitlen, Tomannsbu, Grautheller og Melands Grønahei. 

NB! Lyse melder om at det IKKE er overløp fra Store Flørlivatn. Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag.

De tre sesongbroene er på plass:  Grautheller bro, Børsteinen bro og Sandsa bro over Fiskåna.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan dessverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Vading ​​​​​​​

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Fra 20. august til 30. september er det villreinjakt over hele landet - inkludert områdene rundt Haukeliseter. Allemannsretten sikrer at alle har rett til å ferdes i fjellet, også under jakta. Likevel er det noen forholdsregler du som turgåer bør ta i ukene hvor det pågår jakt: 

  • Kle deg gjerne i signalfarger eller sterke farger slik at det er enkelt for jegerne å oppdage deg, også på lang avstand.
  • Hold hunden i bånd! Husk at i mange av villreinområdene er det utvidet båndtvang som gjelder hele året.
  • Hold deg til merkede stier. Ved å kanalisere trafikken langs en rute er det enklere for jegerne å vite hvor det befinner seg folk, og det er dessuten minst mulig forstyrrende for villrein og det beste for plantelivet.
  • Møter du på jegere, vær høflig og respektfull - men slå gjerne av en prat.
  • Vis hensyn til villreinen. Ikke gå nærmere, hold avstand og forsøk å unngå å skremme villreinen dersom du møter en flokk. 

I forbindelse med villreinjakta vil Holmavatnhytta være stengt i perioden 19.08 - 03.09. 

Haukeliseter 1000 moh. Det er fine forhold rundt hytta nå og badetemperaturen er på hele 9 grader. Mange velger også fine toppturer og nyter en fantastisk solnedgang. Det er stort sett barmark de fleste steder nå, men de få stedene det fremdeles finnes snø-flekker anbefales det å gå omvei rundt snøen. På grunn av mildværet er det ikke lenger trygt å krysse snøen – da man plutselig kan tråkke igjennom og det kan være store hull mellom snø og mark. De aller fleste steder er det mulig gå rundt snø-flekkene litt lenger oppe eller nede i terrenget uten at dette byr på særlige omveier.

Vannene har åpnet seg og det gir gode muligheter for fiske. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Frem til 16. oktober jobber Statens Vegvesen med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. 

Holmavatn 1130 moh. I forbindelse med villreinjakta vil Holmavatnhytta være stengt i perioden 19.08 - 03.09. OBS: Vi har mottatt melding om at brua mellom Holmavatn og Sloaros (DNT Sør sin hytte ved Hovden) er ødelagt, men ved normal vannføring skal det være mulig å vade over.

SULDALSHEIENE

Flotte forhold for fotturer og august har med sine solrike dager gjort at terenget har tørket godt. I nordlige områder og over 1200 moh er det fortsatt noen snøfenner i nordlige hellinger. Den er forholsdvis fast og fin å gå på, men løs i kantene og med til dels bristende snøbruer. Man går store deler av turen på snø fra Kyrkjesteinskaret til Krossvatn.  

På veien til Øvre Moen er det innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Det koster kr. 60 per innkjøring. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Veien er nå brøytet til Øvre Moen, og videre opp til Førrevassdammen ved Blåsjø. Veien inn til Skreivasskleivane er stengt av en snøfonn ca 1,5 km innenfor Oddatjørndammen. Denne er nå ikke så stor og forventes å smelte snart. Neste snøfonn ligger ca 1 km lenger inne, denne er ganske stor og vil nok stenge veien en stund. Vi er ikke kjent med planer om å brøyte denne. 

Kvanndalen 611 moh. Mellom Haukeliseter og Kvanndalen ligger det fremdeles en stor snøskavl som dekker stien mot elva på vestsiden av Kistenuten – dette gjør at du må gå i elva et stykke for å komme deg forbi snøskavlen. Foreløpig ok vannmengder som gjør at det går fint å krysse elva, men man må forvente våte fjellsko.

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold fra Bleskestad. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Fine forhold. Bro over Fiskåna er montert. 

Stranddalen 970 moh. Betjent sesong fra fredag 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Lite sannsynlig at det blir mulig å kjøre inn til Skreivass kleivane i år.  Det er mulig på sykkel ca. 1 time fra toppen av bakken ved Oddatjørndammen, men vær oppmersom på at det ligger flere fenner og 3 av dem er forholdsvis bratte/krevende. Se bilde lenger nede. Den største vil nok ikke smelte før i 2021- Veien er ikke låst med bom men utfordringen er snøfenner. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. Fine forhold og tørt i terrenget. Melding om snø på anleggsveien inn til Storevassdammen. Skal en sykle må en trille over mange snøfenner. Noen av dem er bratte. Fra og med Storsteinen og sørover er det nå bare velstand og tørre forhold. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fotturer inn til hyttene og nå er det muligheter for bærsanking. 

Melands Grønahei 890 moh. Fine forhold for fottur. Merk at det er litt lite proviant igjen spesielt av hermetikk. Årsaken er at vi ikke fikk dette opp i vinter grunnet for lite snø til snøskuter i dette området.

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til dammen. Bommen på veien er stort sett åpen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret. 

Grasdalen 630 moh.  

Stakken 760 moh. Forhold for fottur og en kan en kjøre helt fram til Nilsebudammen. Spør om kode til nøkkel til bommen hos Tursenteret. 

Viglesdalen 425 moh. Ved store nedbørsmegder er det utsatt for steinsprang ned fra Våbergfjellet og Risen. Dette er etter broen øverst i dalen og langs første del av vannet. Vent gjerne med turen en ekstra dag etter store nedbørsmengder. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fotturer inn til hyttene og nå er det muligheter for bærsanking. Generelt er det tørt og fint i terrenget. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er åpen. 

Litle Aurådal 995 moh. Flotte forhold for fotturer, Tørt og fint i terrenget. Solstrømanlegget er ute av drift, det rammer også brannalarmen. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er på plass.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er på plass. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur.

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass. Merk at denne broen består av 2 planker 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Fine forhold for fotturer inn til hyttene og nå er det muligheter for bærsanking. Generelt er det tørt og fint i terrenget. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine forhold for fotturer. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold for fotturer. 

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for fotturer. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fotturer. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fotttur og badetemperaturen i elva kommer seg. Ved mye nedbør vokser elva godt og det samme langs Laugervatnet der man noen ganger må klyve litt opp på berget ovenfor stien. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fottur. Ved store nedbørsmengder stiger elven langs stien og da vil en oppleve at det er vann opp til anklene.  Dette avtar når nedbøren stopper.  Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

NB! Lyse melder om at det IKKE er overløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så veien står åpen.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå høsten 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjetting er montert og fine forhold for fottur. NB! Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Flotte forhold for fottur, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. Fra Songesand kan en beregne ca 2 timer inn til Bakken. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Anleggsarbeid pågår i Daladalen og utføres av Statnett. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der. Melding om at det er en del støy fra arbeidet. Se bilde lenger nede for mer informajon. 

Lysebotn 7 moh. Flotte forhold. Lysefjorden turisthytte har betjente sesong fra 10. juni til 11. oktober 2020.  Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappen har fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. NB: Lyse melder om at det IKKE er oveløp fra Store Flørlivatn Det er mulig å gå fra Flørli til Langavatn/Kjerag. 

Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Stranddalen har betjent sesong  til 20. september
Stranddalen har betjent sesong til 20. september Foto: Helene Seglem
Snøfonn på anleggsveien mot Skreivasskleivane og Krossvaten.
Snøfonn på anleggsveien mot Skreivasskleivane og Krossvaten. Foto: Marius Trodahl
Også fine partier på sykkel mellom snøfennene. Her fra Slettedalen.
Også fine partier på sykkel mellom snøfennene. Her fra Slettedalen. Foto: Marius Trodahl.
Krossvaten.
Krossvaten. Foto: Marius Trodahl
Kvanndalen.
Kvanndalen. Foto: Marte Trondsen
Fortsatt enkelte snøfenner i høyfjellet, men stort sett fast og fin snø å gå på. Her fra området ovenfor Litle Aurådalen.
Fortsatt enkelte snøfenner i høyfjellet, men stort sett fast og fin snø å gå på. Her fra området ovenfor Litle Aurådalen. Foto: Preben Falck
Stakken.
Stakken. Foto: Monica Hunsbedt

Skrevet av Kaja Raa Storaker 26. august 2020