Uke 29 i Ryfylkeheiene

Jentetur til Flørli.
Jentetur til Flørli. Foto: Amy Mir

Det ligger fremdeles en del snø i høyfjellet, så nå er kart og kompass ekstra viktig da de røde T ene kan ligge under snø. Husk å pakk med ull, votter og lue når du skal til fjels. Fine forhold for fotturer mange steder og inne til Blåfjellenden, Tomanssbu, Sandvaten og Kvitlen. Sandsa er også et fint alternativ for en barnefamile som vil på tur. 

NB: tirsdag den 14 juli melder Lyse om at det ikke lenger er overløp i fra Store Flørlivatn. Man kan nå gå på stien mellom Flørli og Kjerag. 

Det er mye vann flere steder i fjellet nå. Fulle vannmagasin, snøsmelting og mye regn gjør at man må vise stor aktsomhet ved kryssing. Her er tips til vading av elver. Husk at det er ingen skam å snu heller. 

De 3 sesong broene er på plass:  Grautheller bro, Børstein Bro og Sandsa bro over Fiskåna.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

I høyfjellet kan en regner med så pass lave temperaturer at nedbøren kommer som snø eller sludd. 

Haukeliseter 1000 moh. Fint å gå til fots til både Kista og Kjelatind nå. Mulig å gå videre til Kistenuten og Vassdalseggi, men her er det en del snø. Fremdeles en mye snø og tungt å gå mot Kvanndalen og Holmavatn. Nord for Haukeliseter: Fint mot Vesle Nup, men videre innover er det mye snø, tungt å gå og til tider vanskelig å navigere da sommersti ligger under snø. Har kommet en del vandrere fra Hellevassbu siste uken som melder om tunge forhold.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

15. juni starter Statens Vegvesen jobben med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. For tunge kjøretøy blir det kolonnekjøring på dagtid, og nattestengt. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. Naturopplevelsen langs veien byr på store kontraster med høye brøytekanter på ene siden, og kraftig vanndrag langs fjellsidene i andre retning.

Holmavatn 1130 moh. Det er en del snøfelt, spesielt i den høyeste del av ruta og i østvendte skråningar. Det er stort sett uproblematiske forhold for fottur. Viktig å ha med kart og kompass og kunne navigere etter dette da den røde merkingen kan forsvinne under snøfelt.  

SULDALSHEIENE

I høyden er det snøfonner og mye snøsmelting, slik at små bekker må vades.  

På veien til Øvre Moen er det startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no.

Kvanndalen 611 moh. Mesteparten av snøen har smeltet. Fortsatt noen snøfonner i fra Kvanndalsdammen til Kvanndalen, og videre oppover resten av Kvanndalen mot Haukeliseter. Det er mye smeltevann i alle bekker og elver i området. Turgående må belage seg på å vade for å komme til hytta. Det er meldt om høy vannføring i Kvanndalsåna.  Elva renner over sine bredder før broen, og det er ikke forsvarlig å krysse til der broen er. Det er med andre ord ikke mulig å gå mellom Kvanndalen og Holmavatn. Mulig dette vil gjelde ut uke 28. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. Firne forhold for fotturer. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er montert.

Ønsker du båt transport over Sandsavatn fra Osane kan du ta kontakt med tursenteret. 

Stranddalen 970 moh. Betjent sesong fra fredag 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  Det er mulig å kjøre inn og parkere ved Øvre Moen. Vær forberdet på at det fremdelses er snø på stien fra Øvre Moen. Fra Kvildal er stien bar helt til du kommer til de to siste snøryggene. Den første snøryggen er barket, videre går du opp til høyre mellom to steiner, slik at du kommer på oppsiden av den siste og bratteste snøryggen.

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.  

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Mulig for fottur mellom Viglesdalen, Stakken og Nilsebu.  Det er helt greit å komme til Stakken over Klinkerhorten, og snøfonna i Snetonå, er også omtrent vekk - det er mulig å gå ned og til Nilsebu. 

Melding om at et følge valgte å snu og retunere til Fundingsland da de møtte en bratt snøskavl på stien fra Fundingsland til stikrysset nord i Grasdalen. Skavelen lå på sørsiden av vannet nord-vest for Gamlestølsvatnet. De tok ikke sjansen på å forsere denne snøskavlen da siste del gikk ganske bratt ned i vannet. 

Det er veldig fine turforhold oppe på på Vormedalsheia, der vannstanden nå er mye lavere i elvene enn for 2 uker siden og alle vassdrag lar seg greit krysse. 

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til dammen. Ops, spør om kode til nøkkle til bommen hos Tursenteret. Noen snøfonner om ein skal gå inn.

Ønsker du båt transport over Nilsebu vannet kan du ta kontakt med tursenteret. 

Grasdalen 630 moh. Se melding overfor om du planlegger å starte turen fra Fundingsland. 

Stakken 760 moh.  Forhold for fottur og en kan ein kjøre helt fram til dammen. Ops, spør om kode til nøkkle til bommen hos Tursenteret. Noen snøfonner om ein skal gå inn.

Viglesdalen 425 moh. Flotte forhold fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fottur inn til hyttene. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er også åpen. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh.  Sesongbroen er på plass

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Sesongbroen er på plass. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass. Merk at denne broen består av 2 planker 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Det var stor vannføring i Fossebekken og i vaet øverst. Begge måtte vades. Det er fortsatt mye snø  øverste 1/3 del, og noen fenner nedover mot Blåfjellenden. Det er såpass mye snø at "sommerforholden" må nok vente minst en uke til. Snøen i lia over  "vann 860" ligger fortsatt over steinura, og det er litt problematisk å finne en god vei. De røde T merkene langs hele dette vannet ligger under snøen. 

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold for fotturer. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold for fotttur og mulig badetemperaturen i elva kommer seg. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold for fotturDet er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpen. 

Det er ikke mulig for fottur mellom Kjerag og Flørli eller Flørli og Langavatn. Årsaken er store mengder vann fra Store Flørlivatn som stenger stien pga. overløp fra magasinet. Dette forventes å stanse i løpet av noen dager, men vi har ikke presis info om når det skjer. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.  

Kjeragområdet 1110 moh. Kjetting er montert, hold avstand fra snøkanten mot Bolten, denne snøfonna trekker seg langsomt tilbake. NB: tirsdag den 14 juli melder Lyse om at det ikke lenger er overløp i fra Store Flørlivatn. Man kan nå gå på stien mellom Flørli og Kjerag. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Flotte forhold for fottur. Åpen igjen etter omfattende rehabilitering. Overnatting i hovedhuset og anneks med hunderom. Flotte forhold for fotturer, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. 

Songedalen 390 moh. I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.

Lysebotn 7 moh. Flotte forhold. Lysefjorden turisthytte har åpnet sin betjente sesong. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappen har fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. NB: tirsdag den 14 juli melder Lyse om at det ikke lenger er overløp i fra Store Flørlivatn. Man kan nå gå på stien mellom Flørli og Kjerag. 

Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Fortsatt snø videre sørover fra Haukeliseter.
Fortsatt snø videre sørover fra Haukeliseter. Foto: Johanna Persson
Enda litt snø rundt Stranddalen, men det smelter godt nå!
Enda litt snø rundt Stranddalen, men det smelter godt nå! Foto: Helene Seglem
Veien inn til Øvre Moen er ryddet for snø. Forsatt snø på stien til Stranddalen men det er helt fint å gå på beina.
Veien inn til Øvre Moen er ryddet for snø. Forsatt snø på stien til Stranddalen men det er helt fint å gå på beina.
Fortsatt mye snø øst for Blåsjø.
Fortsatt mye snø øst for Blåsjø. Foto: Trond Laugaland
Flørlistølen er en av våre idylliske utleiehytter, som du kan leie helt for deg selv.
Flørlistølen er en av våre idylliske utleiehytter, som du kan leie helt for deg selv. Foto: Agnethe Larsen
Sommerparadiset på Gaudland er en annen utleiehytte, som passer perfekt til flere familier på tur sammen.
Sommerparadiset på Gaudland er en annen utleiehytte, som passer perfekt til flere familier på tur sammen. Foto: Simen Haughom
Broen til Børsteinen er på plass og mulig for fottur inn til hytta.  Kun 2 stk planker så litt enkel balanse må du utføre på veien over.  Evt kan du hoppe over steiner like nedenfor.
Broen til Børsteinen er på plass og mulig for fottur inn til hytta. Kun 2 stk planker så litt enkel balanse må du utføre på veien over. Evt kan du hoppe over steiner like nedenfor. Foto: Per Henriksen
Melands Grønahei. Forhold for fottur men litt snø igjen enda.
Melands Grønahei. Forhold for fottur men litt snø igjen enda. Foto: Tove Sivert
Ikke helt sommer enda på vei til Blåfjellenden.
Ikke helt sommer enda på vei til Blåfjellenden.
Ikke helt sommer enda på vei til Blåfjellenden. Men dette ventes å smelte raskt fremover og i løpet av 1 god uke. Bildet er fra 16 juni.
Ikke helt sommer enda på vei til Blåfjellenden. Men dette ventes å smelte raskt fremover og i løpet av 1 god uke. Bildet er fra 16 juni.
Nilsebuvatn er isfritt.
Nilsebuvatn er isfritt. Foto: Tore Tunheim
Høy vannføring i Kvanndalsåna. Elva renner over sine bredder før broen, og det er ikke forsvarlig å krysse til der broen er. Det er med andre ord ikke mulig å gå mellom Kvanndalen og Holmavatn, per 14.06.2020.
Høy vannføring i Kvanndalsåna. Elva renner over sine bredder før broen, og det er ikke forsvarlig å krysse til der broen er. Det er med andre ord ikke mulig å gå mellom Kvanndalen og Holmavatn, per 14.06.2020. Foto: Joakim Netland

Skrevet av Kaja Raa Storaker 14. juli 2020